在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

大家好,我都係70後ftm,可以加我入谷嗎?thx🙏

洋房

大家好,我都係70後FTM

複式洋房

回覆 YY_2011 的帖子

開 group 可否加埋我?我-湊三,都辛苦命,仲成日被看成ET咁

大宅

YY_2011 發表於 16-9-20 15:31
我有兩個小朋友, 已做ftm一年多, 仍在適應學習中。同路人一齊傾下啦!

我都係ftm,两個小朋友,可以入谷嗎?

別墅

YY_2011 發表於 16-9-20 15:31
我有兩個小朋友, 已做ftm一年多, 仍在適應學習中。同路人一齊傾下啦!

70後有2個小朋友,plan緊轉做ftm,可以join group嗎?

男爵府

可以加埋我入谷嗎? 我都PLAN緊做FTM.

複式洋房

回覆樓主:

me2

別墅

回覆樓主:

please add me

子爵府

好媽媽勳章

lolojai 發表於 18-4-9 04:37
新加入!放產假開始(第二胎,哥哥三嵗)就無返工差不多一年。兩公婆都被例入"中產"之流,以前可以話無經 ...
你好呀, 我都算係你同路人, 做左一年FTM, 我9月開始返PT, 11月轉了FT, 因為我都係災難小姐, 成日好多野擔心. 又想為未來準備多D, 而家返工係見少左小朋友, 但我小朋友都大個小學了, 相對無咁需要我.

或者等你細果個上幼稚園先考慮返工啦. 始終頭幾年好緊要, 我自己因為頭幾年返左工, 到小朋友升小學先做FTM, 發覺好多野已成定局改唔到, 我都有D後悔應該一早做FTM.

大宅

阿早! 發表於 18-12-20 18:27
你好呀, 我都算係你同路人, 做左一年FTM, 我9月開始返PT, 11月轉了FT, 因為我都係災難小姐, 成日好多野擔心 ...

有咩嘢係已成定局?

生活紀律,學業成績,待人處事?

子爵府

好媽媽勳章

甜甜人妻 發表於 18-12-20 19:26
有咩嘢係已成定局?

生活紀律,學業成績,待人處事?

對! 所以要教真係要從細開始. 我交比姐姐同姨姨, 加埋爺爺縱到壞晒.

珍珠宮

YY_2011 發表於 16-9-21 14:58
你地會唔會有時覺得悶, 想返工? 我有呢種感覺。
d

珍珠宮

d

別墅

回覆樓主

多謝各位分享。我宜家返緊PT了,份工有彈性,雖然公私兩忙,但可能性格問題,我依家覺得好充實。其實我發現我自己係喜歡我的專業,亦有滿足感,只係以前工作壓力太大時間太長,根本冇時間去欣賞自己做嘅事,依家反而好清楚自己響崗仙上可以貢獻啲乜嘢,更加識感恩和欣賞。
至於屋企,唔工作嘅時候,我會更加投入照顧小朋友,更加享受見證佢哋成長,唔會覺得只係因為責任而要24小時留響佢地身邊。當然會將家庭放第一位,如果佢地學校有活動或者病了,我最多返少一兩日工,賺少啲錢。而家先覺得真正 work life balance,前所未有地咁喜歡自己的狀態。:mother:

別墅

回覆樓主

80後有2個小朋友,plan緊轉做ftm,可以join group嗎??

別墅

阿早! 發表於 18-12-20 18:27
你好呀, 我都算係你同路人, 做左一年FTM, 我9月開始返PT, 11月轉了FT, 因為我都係災難小姐, 成日好多野擔心 ...

請問你覺得有什麼已難追? 我由於身體關係,都想幫小孩下年過渡小學

子爵府

好媽媽勳章

sumyuetbaby 發表於 19-1-9 16:54
請問你覺得有什麼已難追? 我由於身體關係,都想幫小孩下年過渡小學
一個big jump, 以前一舊飯, 上小一默書評估, 食飯去廁所, 認識新朋友, 學校有咩活動之類, 其實都係我小一做的事. 我join左學校義工, 識左好多高年級媽媽, 收下風學校係點呀? 咩要注意? 考試咩模式之類. 又會有機會學校event見到亞仔, 佢見到我好開心架, 四圍同人講我係佢媽媽.

平時屋企train下佢食飯食快D, 去POO POO自己要搞掂, 跟下功課預習下, 日頭佢返學我會整曲奇餅比佢做小食, 同佢傾下計識左咩同學仔之類.

我覺得呢一年好似大家一齊去過渡小學, 我自己亦可以抖下輕鬆下.

別墅

阿早! 發表於 19-1-11 10:51
一個big jump, 以前一舊飯, 上小一默書評估, 食飯去廁所, 認識新朋友, 學校有咩活動之類, 其實都係我小一做 ...

咁你都覺得好享受嗎? 會打算ftm幾耐
唉 香腸搵食難 唔想成為子女負擔 總再要做野,到時又驚冇人請
但小孩一出世我照返工已經每日好掛住,直到現在身體因壓力出問題先諗,唔好再miss佢成長,我小孩好痴身日日哭要媽咪湊,所以我都諗放棄高薪穩定工,養好身體同小孩共同面試小一,因為我小孩適應力好低

大宅

lolojai 發表於 19-1-2 09:21
多謝各位分享。我宜家返緊PT了,份工有彈性,雖然公私兩忙,但可能性格問題,我依家覺得好充實。其實我發現 ...

可以分享下是什麼PT嗎?Thanks!

大宅

80後,有一小朋友,凖備生2胎,可以加你地group 嗎?Thx!

首頁

尾頁

跳至