論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我仲有兩個月就生,第二胎,做左兩個約的工人突然話唔做,加錢都唔做,佢成四十中,氣力爭好遠,咁我都無謂留。不過佢都做到我生左完約先離開。咁我同奶奶住,佢有一工人做左十幾年,主要煮飯同陪奶奶,細路野平時唔洗佢理,不過佢好鍾意細路,無野做時都會陪我仔玩。我要快快手請過另一個,奶奶個工人話想安排佢個妹黎做,佢得廿四歲,有個四歲女,有菲律賓有工作經驗識英文但未打過住家工,奶奶工人拍心口話會幫手分擔同train up佢個妹,我諗法係與其請個唔識既不如請個識既,同埋兩姊妹起碼都有商有量,我當日請我舊工人,雖然係奶奶工人既朋友,但頭半年兩條友都試過成日嗌大交。但亦有人同我講好多廿幾歲年輕新手菲既可怕經驗,咁我應點做好?我要返工,但亦有陪月幫手睇初生b個半月。

子爵府

RockMusicLover 發表於 16-9-20 23:13
我仲有兩個月就生,第二胎,做左兩個約的工人突然話唔做,加錢都唔做,佢成四十中,氣力爭好遠,咁我都無謂 ...
我會請
還掂請個新,都唔知掂唔掂,不如就請佢個妹,有乜事佢會幫個妹包底,點都合作d

你請第二個,唔請佢妹,佢會嬲,搞破壞,仲煩

不過,扮吓嘢,問多d 佢妹background, 能力,扮有d 担心'佢嘅能力,等工人拍心口担保,太力推薦,第日有乜事,佢點都會幫吓手

伯爵府

畀面勳章

RockMusicLover 發表於 16-9-20 23:13
我仲有兩個月就生,第二胎,做左兩個約的工人突然話唔做,加錢都唔做,佢成四十中,氣力爭好遠,咁我都無謂 ...

其實你換工人都係博。
隔山買牛。
咁不如選尼個工人妹啦!
起碼多個人帶佢。而且你又知佢家姐底細。人品咁。好過找個唔識的。無人管仲衰。
佢地如果感情好。都會珍惜成日見的緣份。唔會輕易玩野走。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

請工人點都係撞彩
就算比錢 agent, IN 到個好岩心水, 有晒經驗
最終都有可能係黑面神, 無記性怪, 大懶蟲, etc
做生不如做熟
起碼有個照應

大宅

細姐姐 發表於 16-9-20 23:43
我會請
還掂請個新,都唔知掂唔掂,不如就請佢個妹,有乜事佢會幫個妹包底,點都合作d

伯爵府

家姐好唔代表細妹好。你video call in吓個妹睇吓點嘅人嚟先

子爵府

回覆 RockMusicLover 的帖子

自己個妹點都會包庇佢既!所以相信同之前個朋友嗌交既情況唔同!
年輕都係問題,不過佢有個小朋友應該ok既?!
但係佢地多數生幾個!佢仲會唔會想生?
我屋企個工人都後生,問題係有時我話佢做錯野佢會俾少少面色!
冇經驗,其實對事唔對人,認左做錯咪得囉!
而且我都唔係鬧佢!有時我仲委屈過佢!

複式洋房

回覆樓主:

佢個妹d小朋友幾多歲, 如果唔太大可能仲會生

男爵府

JollyLau 發表於 16-9-22 23:08
佢個妹d小朋友幾多歲, 如果唔太大可能仲會生

五歲,佢應該會再生,不過佢捱到兩年張約乖乖地我都隻眼開隻眼閉了(到時佢返菲大左肚都無法,只能睇下可否用錢解決)

複式洋房

RockMusicLover 發表於 16-9-23 03:02
五歲,佢應該會再生,不過佢捱到兩年張約乖乖地我都隻眼開隻眼閉了(到時佢返菲大左肚都無法,只能睇下可 ...

最怕係....黎之前有, 之後你仲要takecare返佢

子爵府

如果因為工人後生,怕佢生仔,

咁就真係唔使請工人喇!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我唔敢請, 24歲已經生咗4個人. 到香港仲會一路生. 而又有你比往4後6. 佢地識生唔代表識揍小孩子. 因生咗養唔掂可掉在church 同孤兒一齊自生自滅.

男爵府

細姐姐 發表於 16-9-23 18:33
如果因為工人後生,怕佢生仔,

咁就真係唔使請工人喇!

呢個真

首頁

尾頁

跳至