自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Joant 發表於 16-9-21 00:04
我真係好辛苦,
平時啲人以為我冇事覺得我係開心果,
但係其實我成日都好想死,

放鬆心情,去行吓山、旅行、做運動,又或者做義工揾D興趣班咁,唔好諗咁多無為嘢,真正朋友係會聽妳訴心事,加油

:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

伯爵府

跑步,可以既每日都跑半小時

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

我每日都搵提醒自己對小事感恩,例如喺街有人幫自己開門,已經會好感恩今日遇到一件好事去令自己開心。 當初我都係怕怕食藥,食左根本冇精神湊小朋友,我拒絕藥物。 之後就慢慢黎,每日同自己對話,同自己打氣。 為母則強,個家好需要自己,係我堅強嘅理由。 要記住每個人都會唔開心,最重要係要識得起返身,將自己管唔到而又唔會傷害到自己一家嘅野,放低,令自己煩小樣,都可以減低壓力小d負面。

加油

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:抑鬱症除左食藥可以點

講真嘅,靠自己意志,接受自己情緒差係因為病情影响,有需要就多啲搵你信任的人傾訴,努力諗啲正面積極的野。加油!

請勿打招呼~

男爵府

明白你感受,我想大部分患者都有不想麻煩人的想法!人奶媽所選擇的藥物有限,既然這種藥副作用太大令你不想吃藥,何不轉換奶粉?你堅持喂人奶都是想BB抵抗力同營養 好些!但如果你不吃藥,情緒會繼續差下去,壓力越來越大,身體也會越來越差!到時你又有精力照顧到BB嗎?在越來越差的情況下醫生是可以強制你入院接受治療!你想BB好,就要醫好自己個病,只有轉喂奶粉,醫生才能夠再調校適合你的藥!何況飲奶粉的BB一樣肥肥白白,健健康康長大!
至於調藥期間有副作用,照顧BB有壓力,你可以揾社區保姆,20元一個鐘,如有經濟壓力又可以减免或者半價,你可以揾社工幫你轉介,或者自己打電話去都行,但記住覆診時叫醫生寫封信,說你需要社區保姆服務!
另外一點,真的不要私自停藥,會令你情緒更加低落,是會比之前更差更差…停藥只能是醫生指導下慢慢减!吃藥真是可以幫到你,為咗囡囡,你要堅持落去!找不到適合的朋友或親人傾訴,可以打東華熱綫,18281,全部是社工接聽!希望以上資訊能幫到你!

大宅

Joant 發表於 16-9-21 00:04
我真係好辛苦,
平時啲人以為我冇事覺得我係開心果,
但係其實我成日都好想死,

轉一份新工,識d新既朋友,
聽多d人地既故事。

一個人去搵好野食,
影d靚相post係instagram。

細心諗下以前既朋友,
邊d係真心close,
搵番佢地傾d無聊野。

搵d自己鍾意既野,
上網做下research。

大宅

你有小朋友,可以同佢一齊去d讀書會,識下其他人分下心,加油呀!會開心番架~

大宅

睇番你之前個post 話無論點辛苦都要生BB出黎,你個堅持去左邊,愈係比人打沉你就要愈壯大自己,如果生左之後辛苦又半途而廢,你點對得住個女?唔好理人話你對或錯,點解要咁在意人地點講,我相信你而家個情況一定有前因後果,以前係點唔好再諗,何前望,你估死左就一了百了?咁你個女任人魚肉,無左親生媽媽嘅小朋友你覺得個小朋友好幸福嗎?人人有媽媽錫,而佢無!如果有抑鬱症就唔好再餵人奶,會更加影響個荷爾蒙,同時建議你去打拳,可以段練你意志力又可以發洩一下,搵個宗教信仰比自己,等其他能量幫下你,千其唔好諗住死可以解決一切,死左你大把債還,以後世世都咁辛苦,還唔完。

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

經濟許可請姨姨幫手,睇醫生食藥,可以帶埋中醫,見埋輔導,你有個女唔可以俾抑鬱打敗,我都有抑鬱,原因係同99住,而家搵緊屋搬,食藥開始時係辛苦,過咗個階段會好啲。

男爵府

minimirror 發表於 16-10-19 07:23
經濟許可請姨姨幫手,睇醫生食藥,可以帶埋中醫,見埋輔導,你有個女唔可以俾抑鬱打敗,我都有抑鬱,原因係 ...

有冇非牟利團體睇醫生平d ?

大宅

區二嫂 發表於 16-9-21 08:35
我都抑鬱症,有段時間滿腦子都係負面的念頭。但藥物幫到我!現正減藥中!
...

可以知你睇個医生嗎?

大宅

zxzx 發表於 16-9-21 15:45
捱過食藥這関会上軌道,呢段時間最辛苦,有冇人可幫你照顧小孩?

我媽有這病,我自大學眼見佢初食藥D副作 ...

hi.. 請問你媽咪睇那医生。。。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你可以多D上黎傾偈,多D出街搵朋友又好,行下公園又好,望下D美好既事物

我以前經歷過情緒低落,食左一切時間藥,而家走番出黎,回想番個段時間既記憶好似空白左,有可能係藥物影響,所以,我唔提意你長期服用藥物,情緒病一定要靠自己,唔好轉牛角尖,每次諗到負面既野,就即刻諗第二D,睇下旅遊特緝,咩都好,總知唔好比自己逗留係負面既情緒

男爵府

chanhei267 發表於 16-11-25 02:48
有冇非牟利團體睇醫生平d ?

我唔清楚呀 我睇私家

可以打去母嬰健康院問問,轉介去政府

複式洋房

回覆樓主:

我都有產後抑鬱,初時開的藥係會重手d 眼訓d,令你舒援d, 如果訓得太多,同醫生講,佢地會幫你慢慢調藥,調藥係必須的,因應每個人唔同的藥物反應,而且精神科藥要keep 住食成年,唔係返發機會會大,所以唔好停藥呀,有咩問題搵醫生!

我都食左半年,情況好好,精神爽利。加油呀!

仲有,有負面情緒,用呼吸法,一下一下慢慢深呼吸,提醒自己,會舒援好多.

首頁

尾頁

跳至