嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

你們的bb是自己入睡定還是要抱抱才能入睡的?

我個仔就快九個月,雖然最近成功地令到他一覺到天光,但依然要抱才能入睡!
家下慢慢開始調教,晚上亦開始可以自己入睡,但白天就不成功,一定要抱!

大家有沒有此經驗?
有沒有甚麼好橋?

別墅

Re: 你們的bb是自己入睡定還是要抱抱才能入睡的?

我仔仔八個月啦,無論什麽時候睡,都是要抱要歎他才睡,唉∼

禁止訪問

子爵府

我bb都係要抱, 而且重要係發一大輪脾氣先肯瞓, 如果唔理佢, 佢會喊到隔離樓都聽到佢把聲來回敬我, 真要命! :lol:

大宅

彤b^^ 寫道:
我bb以前都係要抱住訓,
後來唔得喇咁抱手都斷,佢眼訓時由佢喊,
佢喊/扭多一兩次就自己係床度扭,扭到咁上下就會訓著左!!
或者可以試下呀!!
(我諗佢知道扭都冇用所以都係自己訓好過.....)

我囝囝都係咁.

民房

我BB從一出世到而家都系自己訓, 開始三個月bb會喊, 但我點都唔抱. 而家基本都唔喊, 自己訓啦.

其實方法都系 cry it out, 最遲從6個月就應該開始.

:-D

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

樹熊媽 寫道:
我bb都係要抱, 而且重要係發一大輪脾氣先肯瞓, 如果唔理佢, 佢會喊到隔離樓都聽到佢把聲來回敬我, 真要命! :lol:

我恩恩B都好多時係咁

別墅

我個女要係張大人床度典來典去(好似中毒咁), 仲要攪雲成間房既野, 先至會訓, 我會由佢攪, 除非危險野至STOP佢, 總之每晚都要經過呢D程序至肯訓, 日頭工人揍就容易D。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我會放阿b係我自己床典,典到咁上吓佢自己瞓,其實佢由7-8個月大開始唔比我抱佢瞓,一抱就發脾氣,放低就好快瞓着.

別墅

2016畫展勳章

我bb都係要抱, 有時喊到驚叫個隻, 除非食飽咗又好眼訓, 咁先一食完就訓, 但都係要抱住訓到好林先可放底, 如果唔係, 唔洗三分鐘就醒. 跟住個拳頭係咁雷塊面攪到紅哂

大宅

通常BB中午同夜晚睡果陣, 我都會抱住佢係心口度拍下拍下咁睡, 因為我個囡可能心野D, 佢食住手指眼碌碌咁好耐先睡著的, 如果等佢自己睡一放低佢又唔知爬去邊了.

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

食左奶就自己睡.

男爵府

我阿B就次次都要抱住訓,不過,可能我地唔敢由得她自己訓,因為佢一眼訓就擦塊臉仔又食手,最後就攪到塊臉紅卜卜起粒粒.

大宅

好媽媽勳章

agree
彤b^^ 寫道:
我bb以前都係要抱住訓,
後來唔得喇咁抱手都斷,佢眼訓時由佢喊,
佢喊/扭多一兩次就自己係床度扭,扭到咁上下就會訓著左!!
或者可以試下呀!!
(我諗佢知道扭都冇用所以都係自己訓好過.....)

男爵府

我個B晚晚都要抱住
李家兩條King - 大哥哥Cyrus B, 細佬佬Ryan Lee, 都係爹爹媽媽既心肝寶貝, 得閒入黎我地網頁look look啦!

男爵府

他1-3个月要抱住訓, 但快4个月大个始自己訓.

複式洋房

我對孖b成日日頭就訓,一到11pm開始就吾訓,仲要cry,呢兩日個工人抱到4am-5am先有得訓,我日頭又攪吾醒佢地,點算,有無好方法?

首頁

尾頁

跳至