自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

吓, 唔係麻, 我自己都唔係FTM啦, 教佢要孝順父母同比錢屋企, 唔好娶個大洗老婆就真

珍珠宮

回覆樓主:

會教佢要愛錫老婆同父母,但如果知佢婚後生仔經濟有壓力都可以唔駛佢俾家用(婚前就一定要俾家用!),但一定要關心我地兩老,仔女都係咁教架啦

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有叫佢揾錢養家,冇叫佢揾錢養我喎!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:我仔13歲,從來無教過喎!

原帖由 w.c.chong 於 16-09-22 發表
我仔13歲,從來無教過喎!
X2

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

QUEEN314 發表於 16-9-22 13:00
回覆 jodyfan 的帖子

我叫呀仔搵個有錢女.

公爵府

唔明點解要教佢養老婆做FTM, 呢d唔係2公婆既事咩?咁佢地2個有共識就得啦。我只會教佢做個正直既人,要上進同要孝順父母

子爵府

jodyfan 發表於 16-9-22 12:43
會唔會從小到大,教個仔日後要賺夠錢養老婆,讓老婆在家做ftm歎世界, 養亞媽係其次?
...

点解要教呢d??完全無必要,亦唔会教佢要養父母,呢d佢自己長大后会有道德判斷

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我冇

侯爵府

我大仔得8歲,但我同我老公成日都同佢講'你大仔之後搞掂你自己就可以啦',因為我同我老公唔望佢會養返我地

當我個仔每次見到d跑車(法拉利之類啦),佢就會問佢爸爸'爸爸,我第時大個仔可唔可以買跑車呀?'佢爸爸就會答佢'你第時大個仔賺到錢你咪買羅,我唔會買比你嫁,你賺到錢買嫁飛機我都唔會理你'

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 15週年勳章

我只教佢千祈唔好娶大陸~~~~

珍珠宮

我教個仔比心機讀好D書將來搵份好工⋯至於將來我真的冇打算靠佢地養

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我叫個仔第時選老婆唔好差過就得
即係識煮飯,照顧頭家妥貼,唔好公主病上身!
另,我亦身教好多絕招比個仔。如:m痛到不能自己時,我仔扶我上床休息,跟住會整暖水袋比我舒緩痛楚,家下訓練有數,佢若見我面青唇白,佢就會問:媽咪你唔舒服,係米個d野又到?洗唔洗要暖水袋?
仲有 我教佢第時揾到錢,第一粒鑽石要買比亞媽,禁就學曉知價知定,第時送禮求婚就唔會盲中中買貴咗,又比人揾鬼笨
我係米掂當
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

珍珠宮

超級特務 發表於 16-9-22 12:56
仔受母親影響甚大, 自己做好榜樣, 個仔大個識揀返同一特質既女人。
唔排除有人當反面教材既。 ...
我前夫個亞媽成個榴槤咁既野, 唔通其實我都是一隻榴槤黎既
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

回覆樓主:

唔會咁教仔。而我都會以身作則。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

個仔先得5歲....邊會教呢D...
第日大個佐先啦~
但都唔會教佢賺夠錢養老婆,讓老婆在家做ftm歎世界。反而會想佢搵個真心愛佢既, 兩公婆要學識坦承, 家係兩份既, 兩口子要共同分擔, 唔會特登講邊個養邊個啦。第日大個佐,都唔係聽我地老野講啦~ 自己世界, 自己話事。
Childhood is journey, not a race.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我好有步驟,修身齊家治國平天下。我仔踏入青春期,我同佢講做好自己先,唔係憑咩識女仔。
如果第二時有頭家,一定係自己頭家行先,老婆一定係娶返黎錫(我知我仔有時幾難頂,有好女仔肯要佢已經偷笑,我相信我係好99),老婆至係終生伴侶。孝順父母盡心意按本事。親生仔當然重要過近身錢。

FTM唔FTM,自己兩個傾掂佢。

侯爵府

引用:會唔會從小到大,教個仔日後要賺夠錢養老婆

原帖由 jodyfan 於 16-09-22 發表
會唔會從小到大,教個仔日後要賺夠錢養老婆,讓老婆在家做ftm歎世界, 養亞媽係其次?
...
養左掂自己先啦

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔會,叫佢比心機讀好書,將來先可以養活自己,搵到錢有本事先好娶老婆,唔好累人

雖然我係ftm,有老公養,唔太需要愁生活,但無諗過結婚就係做少奶享福

侯爵府

回覆:有仔的媽媽

點會咁教

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

回覆:有仔的媽媽

樓主系咪意有所指?一百個阿媽一百個都唔會咁教

nieualma    發表於 16-9-22 14:34

首頁
12345...7

尾頁

跳至