婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我終於都屈服左跟62翻大陸鄉下
因為佢聲稱個親戚個女結婚
話我同c6結婚個時人地成家落左黎香港飲
加上太婆未見過bb
我基於孝順立場
bb18個月個時會帶bb翻鄉下3日2夜
仲要係夜晚到朝早走
仲要住酒店吾會住鄉下間所謂祖屋
結果我62吾心熄
話要我地留多日 要幫bb擺酒
好彩c6撐我 話一係同1日擺 (鄉下慶擺晏就 叫62擺夜晚)
62就話無人擺夜晚 又話錢吾洗擔心 佢會岀哂
個問題係我吾想留多日 你比錢我都吾留
之後就話要上山拜我99
好彩c6又撐 話香港個墓咪岩岩拜完 吾通你整10個墓我年年都要拜哂10個呀
結果好彩都係照舊

重點 有咩一定要拎翻大陸用
我驚我汁漏
仲有bb食既大家會點煮?
謝謝各位
:mother::mother::mother::mother::mother::mother::mother::mother:

男爵府

畀面勳章

回覆:終於都幫bb整回鄉証

水,一定要帶水。

侯爵府

回覆:終於都幫bb整回鄉証

帶一條BB咩帶,十分複習難除的咩帶,吾好被BB離開自己。也需要同C6講明,C6同自己不能分開,完全依賴C6照顧BB和自己架。

祝安好

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

証件,銀包,個b不離身。

不知所謂的乙陸!!!

水晶宮

水、baby food,BB一定不離身。

珍珠宮

回覆樓主:

歲半 唔洗咁擔心
我仔1歲就返
不過你要過夜 時間咁長 水要帶多d
另外帶d面包 baby food

子爵府

回覆樓主:

帶住bb係身,半寸不離,唔好俾62話抱俾尼個嗰個睇下,帶埋電飯煲,米,水, 旦,江瑤柱,奶粉等等,bb用品都帶。用自己電飯煲水唔好用酒店所謂電水煲!

子爵府

畀面勳章

平安帶bb去, 平安帶bb走, 大陸人好狼死, 要小心!
就算係親戚抱走都要睇實, 又唔係好熟既親戚, 萬事小心就得。
帶水, 帶bb食物, 以免水肚不習慣。 始終得18個月大
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

翡翠宮

帶水防止水土不服,bb食嘅嘢都要好小心

男爵府

我的育兒心得勳章

水,baby food,奶粉,總之bb放入口,用係bb身上都自己帶。

沐浴用品,lotion,蚊怕水,防晒,尿片,多幾套衫,鞋。

水晶宮

bb食嘅嘢儘量清淡,奶可以食多D

子爵府

cherrieleung722 發表於 16-9-23 09:04
帶住bb係身,半寸不離,唔好俾62話抱俾尼個嗰個睇下,帶埋電飯煲,米,水, 旦,江瑤柱,奶粉等等,bb用品 ...

唔好信老公唔好信同行親戚,一定要自己抱實個小朋友,我個次番大6食飯,有個我完全唔識既人,但話係62既好朋友話要抱我個仔,我老公又比佢抱喎

我轉眼唔見個仔勁慌,我即刻周圍搵去抱番。之後我就自己揹住,任何人都唔洗幫我。

我老公完全無危機意識

大宅

Chayuenc4350 發表於 16-9-23 00:01
我終於都屈服左跟62翻大陸鄉下
因為佢聲稱個親戚個女結婚
話我同c6結婚個時人地成家落左黎香港飲

帶平安藥,另要同c6說明,bb有咩唔舒服,即回港,加油樓主

大宅

我女1歲返, 我嗰時會去醫生度開定平安藥,帶水去溝,帶奶粉, 尿片, 揹帶, 被仔, 帶幾條大毛巾, (沖涼, 瞓覺用)... 證件最好COPY 多一份近身 !

最緊要係跟實佢, 抱住都唔好行近馬路邊, 搵老公旁住, 叫老公多留意身邊前後 !最好係成班親戚中間, 最穩陣

食方面 當時阿女跟我街食, 不過係白粥, 白飯, 麵, 菜... 我女當時係素食BB, 同埋有兩日在我親戚家的農田即摘即煮, 所以我無乜帶食物 !

希望資料幫到你

子爵府

yamaneko 發表於 16-9-23 06:43
帶一條BB咩帶,十分複習難除的咩帶,吾好被BB離開自己。也需要同C6講明,C6同自己不能分開,完全依賴C6照顧 ...

十分同意
Hi

大宅

方方媽媽 發表於 16-9-23 08:12
水、baby food,BB一定不離身。

請問係蒸溜水嗎?我黎緊都要帶bb上大陸幾日,thx!

別墅

namnamnamlolo 發表於 16-9-23 08:21
歲半 唔洗咁擔心
我仔1歲就返
不過你要過夜 時間咁長 水要帶多d

之前去過台灣旅行 我覺得佢唔太中意食baby food

別墅

Chingwoo 發表於 16-9-23 17:06
我女1歲返, 我嗰時會去醫生度開定平安藥,帶水去溝,帶奶粉, 尿片, 揹帶, 被仔, 帶幾條大毛巾, (沖涼, 瞓覺用 ...

係咪咩帶好過bb車呀? 如果要我長期咩住佢我諗我條腰會斷(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

引用:Quote:Chingwoo 發表於 16-9-23 17:06 我女

原帖由 Chayuenc4350 於 16-09-23 發表
係咪咩帶好過bb車呀? 如果要我長期咩住佢我諗我條腰會斷(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...
梗係用揹帶啦,有得坐既話就算用揹帶都冇咁勀,而且安全好多,至少有人想抱bb都要埋你身啦,兩三日,頂到既。

水晶宮

wong太 發表於 16-9-23 21:16
請問係蒸溜水嗎?我黎緊都要帶bb上大陸幾日,thx!
不,蒸餾水絕對不適合BB飲用!

首頁

尾頁

跳至