婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

62&99教BB打打, 每次跌倒, 教BB打打地. 撞到張CHAIR, 教打打CHAIR. 依家我個BB15個月, 每次跌倒都打打地. 撞到張CHAIR, 會番轉頭打張CHAIR. 係我知道咗個後果後, 我己製止...但己太遲了.

最TERRIBLE係, 昨晚佢發惡夢, 係咁打張床. (隻眼無開).

我有見過D老人家係公園都係咁打打, 請問是否正常?還是我太緊張. 點可以補救? 我怕BB第二日會打人.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

舊既一代好多時都會咁教既
但我都唔鐘意咁
之前試過多次c6係咁教個仔,個仔一跌到就即教呀仔打個地.
之後比我知道我即鬧佢點可教個仔咁
好la,個仔慢慢比我教番整親or跌親就起番身算數la.
但唔知呀仔係咪仲記得呢,大大下呢佢自己整到好跌到都好佢都會打番"佢"ka.
我都解釋過同鬧過,但都係咁
好在一樣野,呀仔比人整親佢無去打番人,唔係都唔知點算la.
所以樓主,你快快同你6299傾下唔好咁教佢la,唔係就煩la...

男爵府

hashtag影視迷勳章

咁就慘喇~佢遲d一定會打人!!
我姨生女係一個好例子!
人地做d野唔岩佢心意,就一大巴一大巴打人!!

大宅

我好憎啲人咁樣教小朋友,,成日以為咁樣就可以冇事,,又唔知培養咗個小朋友嘅復仇,,不負責任同賴皮嘅心態,自己行路唔帶眼都要賴嗰度好有塊地俾佢仆,,行路唔顧住人同身邊嘅事物,,橫衝直撞就賴做乜會有人/有件嘢喺度阻住佢~~

其實稍為肯用個腦諗吓,,都知道咁樣做又冇人正確教導嘅小朋友,,將來會成為一個點嘅人,,襯佢仲細仲要依靠父母,,仲會聽吓父母嘅說話嘅時候,,就好快啲糾正返佢,,唔係長大之後,,有氣有力有主見,但人際關係唔好就只識怨生不逄時唔會揾嘢做又冇錢駛,,打老豆老母攞錢駛嘅就係哩種人!!

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

乜依家仲有人咁教bb呀??
你真係要好好同你c6商量盡快教返好個bb啦!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

會打人,因為我朋友個仔2歲,佢婆婆又係咁教佢,我親眼見佢打人mouth:

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

1定要制止,而家仲有得救,我個99同你同一案例,初初係O甘同佢講都無用,到左後尾發現囡囡一有唔中意就會打人,我即刻糾正佢呢個行為,仲好嚴肅同99講返而家有o甘後果,要求佢要配合糾正返。

大宅

我睇過一本書..希望可以同咁多位DAddy mami分享下
話說作者有一次坐車..見到有個bb個頭撞左落玻璃窗度
當時佢mami第一時間唔係好似咁多位老人家同其他父母咁
教bb打打"但同好多人一樣都會問bb有冇事..
不過之後係同bb講"bb你痛痛但係窗窗都痛痛喎..我地一齊呵返佢啦"
呢一段仔我睇完個感受都好深刻"
作者係一個心理學家..佢話覺得呢個mami教法好好
因為傳統教法教bb打打..其實會令個bb形成一種自私心態
雖然唔知呢個mami教法會令bb有咩影響
但係一定會令bb學到咩叫同情心
大家可以考慮下呢種教法
亦都可以一齊研究下呢種方法work唔work!!

大宅

醒目開學勳章

原文章由 emma_lws 於 08-11-18 01:03 發表
不過之後係同b ...

I never thought of teaching baby this way. Thanks for sharing.

別墅

我以前都係咁教個仔(因以前個代全部都係咁教,我以前有幫手湊細佬妹),後來我老婆話我咁教唔得,因個仔會成日乜都打打,咁就死火!
其實可以叫你老公同奶奶講下,如個個孫返學成日打打咁點算呀,但要佢改變就要比D時間了!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 emma_lws 於 18/11/08 01:03 發表
不過之後係同b ...

我都係咁教呀仔ka,我話你唔小心整親痛,但同樣你都整親佢bo,佢都會痛bo,拿mami呵你,你呵番佢la
但.......呀仔就係比c6教左有咩整親都打番先
變左呢個方法就時得時唔得.
如果未教bb打而家呢個方法先我覺得work ka.

複式洋房

當阿女第一次撞到枱時,99都係叫bb打打,我即時同99講吾好,因為第時大咗阿女有乜吾順意就會打打。好采我99係明事理的,以後未聽過了。同埋要教佢留意會撞枱,門la,有危險的物品,現在阿女20個月,阿女自己會小心咁走。

子爵府

原來咁多99都係咁教BB,我仲以為係我99係咁,通常阿仔細個時跌親,99又係即刻飛撲埋去抱起佢,之後又教佢打個地,好彩阿仔冇學到呢個壞習慣,不過o係講野方面,99都係阿仔一個"好榜樣",雖然我一聽到都會出聲,不過佢講完一次,第二次又係照講,阿仔有時都會學左,又要我同阿仔解釋一番..........

複式洋房

呢個方法好特別, 我都要試吓先.

原文章由 emma_lws 於 08-11-18 01:03 發表
不過之後係同b ...

水晶宮

不過之後係同b ...

我都係咁教,我重會話,張台/其他野佢地唔識行,唔會行黎撞到你,係你自己唔小心行埋去撞到,所以你要睇下有無撞親/爛左佢呀?

珍珠宮

好記得上2星期, 姪仔上黎我地屋企玩, 又係自己撞到張檯, 跟住佢就打張檯又踢張檯, 我見到就捉住佢, 話:"你唔可以打張檯, 係你自己唔小心撞埋去既, 你撞痛時, 張檯都被你撞到痛架, 點解你仲要打張檯呢?" 跟住我要佢同張檯講對唔住, 佢亦都肯講, 咁我就讚佢, "咁咪叻仔囉!! 記住呀, 做錯野就要講對唔住! 下次小心d啦!"

sofar呢排佢撞親跌親已經冇再打檯或打地了! 好彩!! 我唔想佢變成暴力狂呀!! 因為佢已經3歲大, 我好怕已經太遲教佢!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我呀媽都咁教喎~!我試過一次都教仔仔咁做..不過,諗諗下好似唔work咁><有各效果...

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 carebaby 於 08-11-17 16:12 發表
62&99教BB打打, 每次跌倒, 教BB打打地. 撞到張CHAIR, 教打打CHAIR. 依家我個BB15個月, 每次跌倒都打打地. 撞到張CHAIR, 會番轉頭打張CHAIR. 係我知道咗個後果後, 我己製止...但己太遲了.

最TERRIBLE係, 昨晚佢發惡 ...

我6299都會咁樣教我o既小朋友, 不過每次我c6會自動出聲, 因為大家都明白咁樣教小朋友好有問題
不過有一次, 我真係好嬲, 令我原本覺得62ok的想法改變
話說當時小朋友歲多兩歲, 而大人們都忙於準備開飯 (在客廳)
仔仔突然死到要入睡房張大床玩, 因為張大人床係高身o個種, 而佢都係識自己落床無幾耐, 自己係o個張床跌落地會好大獲, 而且當時都差唔多食飯, 我就話唔俾自己上床玩
細路仔唔準佢做佢想做o既o野, 咁當然即刻大喊, 但我地唔會縱容佢用喊來得到想要o既o野, 所以有得佢喊
點知62就好緊張地入房安慰佢, "dum"佢, 而仲俾我聽到佢細細聲講一句, "媽咪唔俾你咁做呀, 等爺爺幫你打番佢"
o個刻我真的O咀, 你錫個小朋友, 你想佢唔喊, 你都無理由咁講O野, 點可以教個小朋友打番個媽咪而出氣,
況且, 你係邊位 ? 你有無資格打我 ? 雖然只係講下, 但o個刻我真係覺得佢原來對我沒有半分的尊重, 是一個可以讓他打的人.......

別墅

原文章由 carebaby 於 08-11-17 16:12 發表

最TERRIBLE係, 昨晚佢發惡 ...

哈...我唸你6299係想佢跌親時有個安慰....
我以前見過我d表弟妹(eg:撞到張CHAIR...)cry得好慘....
d大人都會咁同個bb講...打打張chair...
因為咁樣bb就會分散左注意唔會成日唸返....
我d表弟妹e+個個都好乖...唔會因為咁而四周打人ka....

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

一定要制止,我會即制止。。。唔可以咁教BB嘅。我試過出去飲茶,99教BB用筷子打啲杯,我即刻制止。。。我最憎啲細路坐上飯台打碗打碟。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

首頁

尾頁

跳至