婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

超煩.爭喂奶唔識掃風.攪到bb日日都嘔奶.教佢佢又唔鐘意.又話自己湊大兩個都得.話番我乜都晤識.又話我手腳慢.整到bb唔鐘意.仲要抱住bb自言自語#你個死人老母唔識嘢.成日攪攪震.都痴痴哋.唔好理佢.我哋等到滿月去街街.唔好同媽咪去.晤好啋媽咪.#同c6講佢又話:又佢啦.佢第一個孫係咁.99仲要叫D麻雀友上屋企睇bb.我自己屋企人同朋友探我就話:咁多閑雜人黎會嚇親個女.又污糟邋遢.我心唸咁多人死唔見你死.又成日講冇錢買餸俾我坐月.我自問由住院到而家14朝都係食個佢一隻雞和幾餐梅菜肉餅.所以我媽和家姐每日都買餸俾我.点解有d人咁黑心.同住一齊都斤斤計教.我每日都喊.望住bb都唔知生嚟仲乜.好似生咗都唔屬於我咁.仲要聽咁多說話

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

你99都好過份wor..搬出去住會舒服 d
點解你老公會咁ga..吾理你感受

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

可吾可以返媽咪屋企坐月呀

複式洋房

回覆 #2 vickiwai514 的文章

c6係獨子.99係棄婦.99講明要老來從子.c6覺得佢媽好偉大一個女人凑大佢.我和c6十次有八次嗌交都係為個死人99和八婆姑仔。

大宅

獨子......好難搞......唉,我好同情你,,不過你要學識睇開啲,,唔好對佢再有期望,,婚姻嘅意義就係兩個相愛嘅人,,一同面對生活上各種難題,,互相支持,,同你老公講話佢錫個孫唔係唔得,,不過說話可唔可以唔好咁難聽,,佢阿媽有感受,,你都有感受!!

大宅

咁樣比人搶左個女,仲乜仲要忍?99係對自己好就話ja,e+擺到明佢係要霸住個孫,唔理媽媽ga感受woo~仲要個媽媽生完冇耐,佢知唔知咁做好傷害個媽媽ga,什麼抑鬱都係由此起,如果有外家返ga,一於搬返去住住先,坐月好緊要,坐得唔好,心理,身理都會出現好大問題,你c6太大意,冇理你感受,e+唯有睇下自己家人幫唔幫到手

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都曾經好似你咁諗,唔知生個bb出嚟為乜!自己做阿媽嘅想抱下個女,都要俾個99鬧,話我好抱慣姿勢!但係佢原來係講嚟迫我放低個b,咁佢就可以一個箭步去摟實唔放!!(99試過狼到我抱住都照搶)

你依家坐緊月情緒會有d唔穩定,我當時直情唔開心到想死!!好彩我c6仲識得錫住我,撐我先捱到過去...你一定要你c6幫你,起碼叫佢阿媽講嘢唔好咁難聽先,如果佢都唔肯嘅就真係返娘家坐月好過~你自己都要堅強d,企硬d!

好多時聽到d愚孝仔話母親好偉大,所以聽哂佢話,但係點解自己個老婆做咗母親又唔偉大呢?係都要自己老婆就個99,搞到咁多婆媳糾紛...

複式洋房

我都好同情你! 好明白你o既情況, 有d 被隔離o既感覺... 好似係99 + c6 + BB 先係一家人! 而我地呢D 媳婦只係外來人!
不過你要振作, 要堅強D 呀! 唔好因為佢而整散呢個家! 唔好因為佢而攪到自己有抑鬰呀!

我都係同99 一齊住, 我都經歷過呢個階段, 到家下... 我可以做o既就係"當"佢透明!!就算係街見到面都唔會同佢打招呼!(唔知內情o既野人, 可能會覺得我好冷漠)而橫掂我點樣做, 佢都會不滿, 咁我只會做, 令自己覺得開心o既事!

禁止訪問

大宅

我坐月, 我媽咪日日走黎走去買餸煮飯, 個99只係掛住12朝d雞酒, 掛住d薑醋.( 我係同99住 )........今次第二胎都唔知點算, 媽咪要湊囡囡,我都唔想佢咁辛苦走黎走去.......

有時bb返屋企, 成日走入我房抱bb, 大佬,你都七十幾啦, 抱唔到唔好抱啦, 一陣跌親bb我小唔小佢好.....

大宅

好同情樓主, 你99好冇禮貌, 講D野都唔係人講的, 你先生可以接受小朋友弟日叫佢"死人老豆, 攪攪震.都痴痴哋"嗎? 如果唔可以, 咁點解你可以呢? 告訴你先生, 你生完BB, 身心都付出左好多, 做媽咪真係好偉大, 你99對你先生的付出.. 其實你對自己BB的付出, 大家都係同一心情, 99愛BB當然好, 但你一樣愛BB, 難度99愛BB的程度會比你當媽媽的多嗎? 一定不會囉~ 你唔係要同佢搶BB, 但係點樣做先對BB係最好? 這才是問題的根本! 唔係湊大兩個就一定識湊! 醫學的知識日新月異, 99又有冇UPDATE過自己? 佢湊仔都係OVER 20年前的事啦! 以前用布片, 依家都用即棄尿片啦~ 我99湊大4個添, 但問佢識唔識清潔肚臍, 佢都話唔識, 佢話以前係去健康院比姑娘清潔架!

唔好喊了, 多D同老公講下, 比佢知道你唔係想找麻煩, 你出發點係為BB好! 佢呀媽的問題, 係一定要個仔解決的, 佢係逃避唔到!

另外, 你BB成日嘔奶, 其實一餐奶最好分兩段比BB食, 如食80ML, 食到40ML就要掃一次風, 要聽到大大聲"HER"一聲, 再食其餘的40ML, 又再掃風"HER"一聲, 係我BB初生時醫院D呀姐教, 唔係佢地掃比我睇, 我都唔知掃風後BB"HER"那一聲可以咁鬼大聲, 同我地大人食飽後"HER"一樣咁大聲架!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我99以前都係咁..o係親戚面前扮晒野咁..乜都爭住做..又唔識做喎~~

子爵府

我果時生完阿仔,62又係成日爭抱阿B,仲要抱埋入自己房,有時仲要關埋門,我果時都好唔開心,對住老公喊,話62乜都要搶人地o既至開心,搶完我隻狗,而家又想搶我個仔,老公都怕我會抑鬱,所以每次62一抱阿仔入房,佢就會入去幫我睇住阿仔,過一陣就抱返出o黎俾我。同6299出街,又係62抱走阿仔,同99行左去,我同老公就跟尾,我就同老公講"究竟個仔係邊個架~",我地似係閒人多D,所以我勁唔鍾意同62出街,平時頂多食下飯算,間中佢話要去邊去邊,都會應酬下,但係只會幾個月一次。上次同阿仔去完郊野公園,第二個星期又話要再去,我問老公"唔係去開一次,就個個星期都要去呀.....",唔好玩啦,最後當然推得就推~雖然老公成日話冇所謂(佢梗係冇所謂啦),不過好彩佢都聽我話,我唔想去唔洗指意迫到我去。

大宅

原文章由 sy媽咪 於 08-11-18 02:44 發表
c6係獨子.99係棄婦.99講明要老來從子.c6覺得佢媽好偉大一個女人凑大佢.我和c6十次有八次嗌交都係為個死人99和八婆姑仔。

樓主家庭結構同我一樣, 我都經歷過呢d生活.真係好慘架 ,我諗我仲大鍋過樓主.唔係想得罪d99同姑仔,佢地無老公,見到我地有一個幸福家庭一定妒忌架,所以就會做好多好多小動作趕走你(我就係人板).
第一,你而家千萬唔被佢地蝦到,唔好中計,但又唔好太動氣,當佢地透明,如果同你搶阿b,你同佢講"個女係我生嘅我自己揪得架喇,唔洗你操心!99"or"我有我自己方法,99,我媽咪教過我了!"
第二,唔好同你c6再嘈,而家咁嘅情況無用架,由今日開始,你要日日係c6面前扮喊,唔好講野.例如:c6收工返來..你望住bb喊,唔好出聲,c6一問你發生咩事?你即刻攬住佢"無野,唔開心囉,你又幫唔到我."要好可憐咁...男人見到你喊點都會心軟,然後先講你感受俾佢聽..佢會容易接受d...

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

樓主你好慘呀, 你個白痴99係咪short上腦呀..
咁同你bb講野都有, 不知所謂.. 聽到都頂唔順, 何況你要同佢一齊住, 好慘..唉...

大宅

樓主…可唔可以番娘家坐月呀…帶埋bb係娘家留足一百日…一來費時你99冇錢買好野俾你補,二來又唔駛你媽咪咁辛苦,日日買野上黎俾你丫…係咪…如果唔係,或者你考慮轉番飲人奶,等你99冇得憎先丫…生完d情緒會好唔穩定,如果可以避開d唔鐘意既人,心景都會好d…

大宅

非常同意各位的講法, 因為好多變態的奶奶都勁鍾意蝦媳婦, 所以你在佢面前不要給佢蝦到, 即是要用說話還擊, 給佢知道你不好蝦, 仲有你是BB亞媽, 最有資格講野

你諗真吓, 佢講野咁衰咪要你嬲要你激氣, 不要中計, 仲有喎, 佢講啫, 不要上心, 我知是難受, 但你要緊強,不要給佢食住, 佢只是靠你同你老公供養, 不是叫佢自己同個死姑仔搬出去, 自力更生, 咁多野講, 所以佢想食住你先, 不要怕佢, 你亞媽同家姐咪照上嚟, 你仲要叫佢哋當自己屋企, 個孫你亞媽都有扮, 佢身份一樣高

我自己奶奶都是在個仔面前(我老公同叔仔)扮可憐, 我不會中計, 更從未試過給佢激親講任何野頂撞過佢, 因為我不會給位佢入, 話我.

D男人最怕煩, 所以你要扮可憐, 慢慢講你的難處, 不要講你奶奶的壞話, 要講到自己好委屈就得, 因為你老公是獨子, 但你是佢老婆, 佢會聽你的, 最緊要你自己的身體同情緒呀, 我哋會支持你!

翡翠宮

畀面勳章

原文章由 <i>sy媽咪</i> 於 08-11-18 02:03 發表
仲要抱住bb自言自語#你個死人老母唔識嘢.成日攪攪震.都痴痴哋.唔好理佢.我哋等到滿月去街街.唔好同媽咪去.晤好啋媽咪.#

我一定係冇人在場既時候還擊:抱住bb自言自語:「你個死人呀麻唔識嘢.成日攪攪震.都痴痴哋.唔好理佢.我哋等到滿月去街街.唔好同呀麻去.晤好啋呀麻。」

佢同個仔投訴就扮無辜,唔解釋,一味流眼淚。

複式洋房

原文章由 sy媽咪 於 08-11-18 02:03 發表
我自問由住院到而家14朝都係食個佢一隻雞

我係自己呀媽屋企坐月都唔好得你幾多,我媽只煲過一次雞,重要係同我個有病的老豆二份,自己呀媽都係咁話啦

首頁

尾頁

跳至