自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

爸爸走咗兩個月喇, 我無時無刻都好掛住佢, 我好想嚟緊重陽去個位拜爸爸, 但媽媽話新山唔可以拜架
點做好呀

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

AndrewMami 發表於 16-9-28 16:20
爸爸走咗兩個月喇, 我無時無刻都好掛住佢, 我好想嚟緊重陽去個位拜爸爸, 但媽媽話新山唔可以拜架
點做好呀 ...

要整左碑先得,但可以拜祖先靈位

子爵府

pomanlife 發表於 16-9-28 16:24
要整左碑先得,但可以拜祖先靈位
已經上咗位架喇, 一切安頓好哂
因為佢哋話唔可以, 係因為驚爸爸唔捨得我哋, 唔肯走, 對佢都唔好........
但我真係好唔開心

Elaine260    發表於 16-9-29 11:26
wcpcelia    發表於 16-9-29 10:31

公爵府

親子王國15週年勳章

點做好呀 ...

係第一年唔何以拜嘅, 掛念在心中!

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

AndrewMami 發表於 16-9-28 16:29
已經上咗位架喇, 一切安頓好哂
因為佢哋話唔可以, 係因為驚爸爸唔捨得我哋, 唔肯走, 對佢都唔好........
但 ...
即係要下年春社前先可以拜嗰種?

水晶宮

回覆:我想問大家, 係咪新山唔可以拜架

99都是這樣說,62走左第1年,都沒有去拜山

子爵府

oiyau2005 發表於 16-9-28 16:32
係第一年唔何以拜嘅, 掛念在心中!
點解要咁嘅規定, 我仲諗住可以想見走去.. 原來係唔得..
我連夢都未發過, 反唯老公就有...
我每晚臨瞓前都不停諗, 都見唔到

子爵府

新山唔過社, 應該拜得, 但唔可以清明期間, 但幾時係春社就要上網查一查。

bu-b    發表於 16-9-28 21:42

子爵府

faymi 發表於 16-9-28 17:21
新山唔過社, 應該拜得, 但唔可以清明期間, 但幾時係春社就要上網查一查。
...

原來咁多禮節架 .... 我諗得太簡單

珍珠宮

畀面勳章

點做好呀 ...
頭一年唔拜清明重陽

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

AndrewMami 發表於 16-9-28 16:44
點解要咁嘅規定, 我仲諗住可以想見走去.. 原來係唔得..
我連夢都未發過, 反唯老公就有...
我每晚臨瞓前都 ...
在心中吧...明白至親離去的傷痛.....節哀
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

侯爵府

我爸爸都上個月走了
你會覺得爸爸仍在嗎?
我總覺得爸爸還在,我唔知我是不是不正常

珍珠宮

點做好呀 ...

我只知有句叫新山唔過社。那時我地要提拜爸爸唔可以清明時拜

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

新山係唔可以拜的,個陣我老公既父母同爺爺走左,都係一樣做法

侯爵府

點做好呀 ...

我有宗教信仰係土葬,前兩年女兒離世,落葬後都有帶花去拜祭(主要係因為怕雨水多打理得唔好,親力親為好d)……如果你本身信就唔好去,我自己就百無禁忌

大宅

HongV 發表於 16-9-28 17:55
我爸爸都上個月走了
你會覺得爸爸仍在嗎?

我爸爸走咗個幾星期,我都成日覺得佢仲在生,每次去攪白事既野既時候,都以為自己發緊夢,一陣就會醒,就可以再見到爸爸

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔上年11月走,我自己就無清明去,因為唔想同人逼,但8月生忌就有去,仲係舊曆7月,唔知有無犯規,因為我唔識

侯爵府

我百無禁忌,好掛住 daddy, 想去就去。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我62個陣都係咁,99話第一年唔拜

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

HongV 發表於 16-9-28 17:55
我爸爸都上個月走了
你會覺得爸爸仍在嗎?

我爸走左一年多,我覺得佢間唔中出現我夢中係好真,最近的例子:我一直都想買樓,有次佢係我夢中出現話幫我比首期,我訓醒馬上去買六合彩,雖然只中幾十蚊,但覺得佢已盡力幫我。(我平日連幾十蚊都極極極極少中)

首頁

尾頁

跳至