婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我結婚時姑仔一早大半年前話要買條金手鍊比我,最後影都無仲要一家3口,大伯.叔仔都係零禮金零禮物!
呀b滿月姑仔3個做$500-,大伯1個$300-,叔仔4個$600-,6299$600-,好似普通人嚟食飯咁,仲少過男家d親戚比呀!
我叔仔結婚又無擺酒又無敬茶比我,連註冊都係得991個去,所以我利是都無比!佢個大女滿月只係一家人食餐普通飯(埋單$8xx-),我2個人去比咗$200-利是囉!

[ 本文章最後由 peggy@_@ 於 08-11-19 20:09 編輯 ]

大宅

別墅

原文章由 catmus 於 08-11-18 16:41 發表
姑仔結婚前幾個月, 99已經不時問我地買金定係比$, 我地冇回應

到結婚當日, 99開口問c6比幾多, c6話$1500, 99即刻話"有冇攪錯呀, 佢係你個妹, 比得禁"零丁", 最少都齊頭$2000啦!!"

我地比幾多關99咩事呢?? 妳係targ ...

哈...
無法la...你c6無阿哥...
所以你地結婚收唔到人情唔出奇ar...
加上上當時你姑仔都未結婚...唔俾都好正常...
但你姑你e+結婚做阿哥的做多d都唔出奇....
因為我結婚時我阿哥又做禮又送金...
其實我知道佢地兩個都好錫我先俾咁多....
一家人唔好計較咁多la...
你唔想跟你99做咪按返你們的心意囉....

別墅

原文章由 Adsmartie 於 08-11-18 17:44 發表
我個女擺滿月2個姑仔 + 條仔 + 條c6, 都係4個4手空空嚟 ga. 姑仔個 son 擺滿月, 我哋就要封$1,000 or $2,000 利是, forgot lu.

Chinese New Year, 姑仔哋結 jor 婚都問我哋要 利是, chi gun. 6299 話佢哋結 jor 婚 ...

哈....我結左婚都會問我大佬攞利是ka....
鬼叫佢係我親生大佬咩...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 2on 於 08-11-20 11:25 發表

哈...
無法la...你c6無阿哥...
所以你地結婚收唔到人情唔出奇ar...
加上上當時你姑仔都未結婚...唔俾都好正常...
但你姑你e+結婚做阿哥的做多d都唔出奇....
因為我結婚時我阿哥又做禮又送金...
其 ...

講真, 我唔係想好似交換禮物咁, 你比幾多我, 我就回幾多, .......當年姑仔冇比, 佢男朋友都冇比, 我地都冇介意,

但係99今次要管我地比幾多, 條氣超唔順先"了"起以前的事.....

人情只不過係心意, 我地比得出幾多就比幾多, 我唔介意99你背後話我比得少cheap, 但係好介意99你迫我做多d, 講真我地係搵$搵多過姑仔, 但係開支都唔少, 99都好係冇體諒下......好灰.....

大宅

我姑仔又係就嚟結婚,我 99已經同我講話呢個係阿妹,要做得好好體體,都唔知點解唔同自己個仔講要同我講。幾年前,叔仔結婚時,我們只是買了一隻龍鳳鈪給他的老婆,及做人情,99講到咁,起碼都一對鈪 or 更多啦,咁我就拋番個波給c6,我同c6講,你做人阿哥,你自己要識做啦!話晒你地咁多年感情呀!咁c6問我夾幾多,我就話你唔好諗55分賬,她是你的妹,她同你的感情深厚多過同我,當年她亦只是送我一隻K金介指,相比我妹,她亦只是剛剛出來做事都買條相當粗的金頸鍊給我。我老公話你唔同我 share 咁你個妹第日結婚都唔同我 share the cost,我就同佢講,你不用担心,當年我阿妹剛出來做事都咁識大體,我會給我妹最好的嫁妝的。所以我叫個c6自己同99去買,費事第日俾人話唔大體。

首頁

尾頁

跳至