母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

女女已經滿月但黃疸還240幾,我還是堅持不了繼續喂母乳,暫停了兩日了,其實都心如刀割!全人奶的努力好像之前全部白費,心灰!

禁止訪問

大宅

cathyaki 發表於 16-10-2 17:08
女女已經滿月但黃疸還240幾,我還是堅持不了繼續喂母乳,暫停了兩日了,其實都心如刀割!全人奶的努力好像 ...

我都係呀!我滿月後呢兩日晚上轉奶粉!希望有用啦

大宅

BB防敏心得分享勳章

我bb都係阿,個幾月都成210,之後要keep依每星期去抽血,但我都堅持全母乳,依加2個月先跌返去80幾,如果係母乳性黃疸係唔緊要架,堅持一下

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果用用黃疸去決定母乳既成敗未免太早. 有就餵, 俾心機!

大宅

我B都係出院時黃疸啊, 之後KEEP住成日去健康院, 滿月時130, 要去醫院兒科FOLLOW, 但都一直KEEP住全母乳, 不用擔心架, 抽血CHECK到冇事的話, KEEP住母乳等佢減減退啦, 唔好因為黃疸而放棄母乳啦, 又唔係冇奶, 唔值啊!

禁止訪問

回覆:母乳黃疸,好灰

大宅

媽咪唔洗咁灰心
醫院又要鼓吹母乳 另一方面check黃又要check得懶係緊張
搞到醫院健康院兩邊走
無教好訓又影響情緒
我b出世第一日健康院check 黃係200
之前又叫我番醫院 最後醫生唔洗bb留院
之前番到屋企先比bb埋身 然後每次都補奶粉
咁做就唔洗怕到時埋身唔夠奶奶
過左2手番去check 落番去110 已經低左好多
今日再番去check

加油啊 補奶粉唔係一件唔好既事黎嫁

大宅

我都係呀,囡囡5星期都仲係170幾,但我都係堅持繼續全母乳,因為佢都重得好,各樣都無問題,只係退得慢啲

大宅

cathyaki 發表於 16-10-2 17:08
女女已經滿月但黃疸還240幾,我還是堅持不了繼續喂母乳,暫停了兩日了,其實都心如刀割!全人奶的努力好像 ...

我果時bb黃到34x,家庭醫生建議轉奶粉,等冇咁黃食返人奶
其實食一星期奶粉左右就已經唔黃,退得好快
你繼續泵就得喇,咁就唔會冇奶
我b就黎三個月,而家係全人奶架

子爵府

andycheng1218 發表於 16-10-2 18:24
我bb都係阿,個幾月都成210,之後要keep依每星期去抽血,但我都堅持全母乳,依加2個月先跌返去80幾,如果係 ...

我都係,阿仔2個月都仲黃,但我一樣堅持全人奶,醫生都話無問題照餵,最緊要抽左血無野,有d bb係去黃較慢

伯爵府

其實食奶粉退黃點解講到世界末日咁?!
我b入院時姑娘都係餵佢餐餐奶粉,我真心覺得無乜問題,只要退到黃又能出院就已經滿足,話之佢餵人奶定奶粉,b住院嗰時我心好難過,返到屋企我先覺得鬆左啖氣,無再執著於人奶。
芭芭拉

別墅

回覆樓主:

加油,唔洗灰心,比心機餵比佢食多啲奶奶,我個重要係蠶豆bb比其他bb難退黃,岩岩出身果陣,我真係好密比bb食,格1個鐘/個半鐘一次,去健康院磅重冇收水輕到重肥左tim,你又唔係冇奶比bb埋身啜多啲就可以架啦,唔好放棄呀,始終母乳有抗體對bb最好,加油

洋房

回覆 cathyaki 的帖子

我都好灰。。我好努力全人奶,BB40日人仔,仲係好黃,上星期仲係260左右,已經抽血,等報告,下星期12號先知。。而家都唔知係唔係要比奶粉佢好。。

別墅

Tung0101 發表於 16-10-9 15:42
回覆 cathyaki 的帖子

我都好灰。。我好努力全人奶,BB40日人仔,仲係好黃,上星期仲係260左右,已經抽血 ...

我b食了4日奶粉跌到128了,最高的時候上300。e生話唔洗食奶粉退黃疸,但我自己唔捨得女女日日抽血抽到手都黑。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

你等埋個抽血先LA...母乳黃疸好似對小朋友冇害..(個時姑娘係咁同我講)
我小朋友都係第二個月先去晒黃。。
我地有帶佢去晒太陽。。
朝早七點幾個D太陽。。COVER 佢對眼。。晒十到十五分鐘
D人話可以幫助去黃。我唔知有冇用。。不過太陽可以幫助佢ABSORB VITAMIN D。。對佢都好。。所以都帶佢去晒。。

別墅

其實點解黃同食奶粉或人奶會有關係嘅? 以前或現在, 冇奶粉揀, 咁人奶B點算
利申: 阿B第三日黃287照燈, 每隔三個餵一次(因為入咗院所以限時餵), 每次每邊要佢啜足20分鐘, 一星期後跌到80

別墅

Borhai 發表於 16-10-25 15:34
其實點解黃同食奶粉或人奶會有關係嘅? 以前或現在, 冇奶粉揀, 咁人奶B點算
利申: 阿B第三日黃287照燈, 每隔 ...

我兩個鐘餵一次,都吾退

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊