親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次自駕遊東京1月份8日7夜全大人,想問下富士山/箱根需唔需要停住2晚or邊度需要住2晚

有咩景點係必去介紹?

Thanks

大宅

回覆 small22 的帖子

每個住幾多晚好視乎你行程目的,如果全郊遊零shopping慢遊的,就每個地可住2晚。如果想1個行程滿足晒全部願望就趕啲日日拎喼走。
我未試過自己,但粗略行程可富士山,箱根各住1晚,伊豆揾兩個點各住1晚。

男爵府

謝謝回覆!

想問下點解伊豆要留兩晚兩個點?
邊兩個點好呀?

子爵府

BK Milk勳章

small22 發表於 16-10-4 16:20
第一次自駕遊東京1月份8日7夜全大人,想問下富士山/箱根需唔需要停住2晚or邊度需要住2晚

有咩景點係必去介 ...

1月富士山(e.g.河口湖)好大機會有雪,自駕要小心

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:自駕遊東京/富士山/箱根/伊豆行程安排,請賜教

聖誕我會去箱根 御殿場 富士五湖 果邊自駕, 留幾多日睇你自己點plan同去邊
我㨂住御殿場果頭連住3晚, 第一日慢慢碌去御殿場, 一日 箱根+outlet, 一日 富士五湖, 第四日就走去第二度玩

大宅

small22 發表於 16-10-4 17:42
謝謝回覆!

想問下點解伊豆要留兩晚兩個點?
伊豆半島其實好大,有份伊東(熱海至下田一帶),中伊豆(善修寺),西伊豆。

我之前玩過熱海,稻取,伊豆高原,城崎海岸幾個點,但不是一次過去晒。

男爵府

TMC3012 發表於 16-10-4 22:07
聖誕我會去箱根 御殿場 富士五湖 果邊自駕, 留幾多日睇你自己點plan同去邊
我㨂住御殿場果頭連住3晚, 第 ...
可唔可以講下您住御殿埸邊間酒店呀? 由御殿埸渣車去箱根 / 富士五湖要幾耐呀 ? 聖誕去有落雪嗎?
唔好意思 ! 好多問題

男爵府

ada_fung 發表於 16-10-4 20:42
1月富士山(e.g.河口湖)好大機會有雪,自駕要小心
我都驚會有雪, 終於未試過落雪渣車
如預會落雪, 租車時要點準備呀 ?

寶石宮

引用:Quote:small22+發表於+16-10-4+17:42+謝謝

原帖由 titma 於 16-10-04 發表
伊豆半島其實好大,有份伊東(熱海至下田一帶),中伊豆(善修寺),西伊豆。

我之前玩過熱海,稻取,伊豆高原 ...
太趕會玩唔晒, 同埋我覺得夏天去會好feel啲

寶石宮

引用:Quote:TMC3012+發表於+16-10-4+22:07+聖誕

原帖由 small22 於 16-10-04 發表
可唔可以講下您住御殿埸邊間酒店呀? 由御殿埸渣車去箱根 / 富士五湖要幾耐呀 ? 聖誕去有落雪嗎?
唔好意思 ...
落唔落雪我答你唔到, 天氣既野好難估, 不過我有租埋雪軚

御殿場好多酒店㨂架, 集團式有super hotel, route in, Apa... , 河口湖果邊都多日式旅館架, 箱根更加多啦, 不過c6麻麻地住温泉酒店, 所以我㨂返有大浴場啲商務酒店平平地住啦

去 富士五湖 同 箱根 都唔太遠, 大半個鐘至一個鐘車程就到, 遠少少仲可以去動物園

子爵府

BK Milk勳章

small22 發表於 16-10-4 23:06
我都驚會有雪, 終於未試過落雪渣車
如預會落雪, 租車時要點準備呀 ?
...

我上次去係近聖誕但未有落雪
我租防滑呔
另外接近東京及市內駕車易擠塞,
行程,時間上要考慮埋。

男爵府

回覆樓主:

謝謝幾位達人jm 回覆

現在思巧中,預5日4夜郊遊,如以上地方各晚一晚的話要日日搬酒店都幾煩

Jm 們有咩好建議呀

寶石宮

small22 發表於 16-10-5 12:27
謝謝幾位達人jm 回覆

現在思巧中,預5日4夜郊遊,如以上地方各晚一晚的話要日日搬酒店都幾煩:think ...
咁你大約PLAN左行程未? 1月好多酒店都放左房, 你不如大約plan左行程睇點行啦伊豆我就覺得我唔太夠時間, 所以會留下次先再去玩

男爵府

TMC3012 發表於 16-10-5 12:37
咁你大約PLAN左行程未? 1月好多酒店都放左房, 你不如大約plan左行程睇點行啦伊豆我就覺得我唔太夠時間, 所 ...

只係plan 左一落機攞車出發郊遊5日4夜,第一站富士山先,然後南下伊豆/箱根,再返東京住3晚,景點就未plan

寶石宮

small22 發表於 16-10-5 12:52
只係plan 左一落機攞車出發郊遊5日4夜,第一站富士山先,然後南下伊豆/箱根,再返東京住3晚,景點就未plan ...
咁你再mark底想去既景點, 每個地方要預幾多日啦

大宅

small22 發表於 16-10-5 12:52
只係plan 左一落機攞車出發郊遊5日4夜,第一站富士山先,然後南下伊豆/箱根,再返東京住3晚,景點就未plan ...
其實箱根嘅玩法係最好利用小田急pass玩, 坐火車, 登山火車, 纜車, 巴士, 海盜船呢啲係箱根嘅交通特色, 我冇話自駕唔可以, 但係少咗啲風味囉. 箱根我去過好多次, 就算次次番炒都唔會厭

男爵府

titma 發表於 16-10-5 22:44
其實箱根嘅玩法係最好利用小田急pass玩, 坐火車, 登山火車, 纜車, 巴士, 海盜船呢啲係箱根嘅交通特色, 我冇 ...
可唔可以介紹溫泉酒店呀? 有咩景點介紹呀?

首頁

尾頁

跳至