自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

好兩難選擇!今天呀女看矯齒科,牙醫話要脱四隻牙,然後才上cool,要cool3年,之後一生睡覺都要帶固定器,又說帶cool後每次餐後都要小心刷牙及牙cool,否則便會有可能兩截色,唉,我擔心女兒正在成長期,cool如只是為了外觀,值得嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

點解要cool3年,同埋之後一生睡覺都要帶固定器? 如果吾cool, 外觀會吾會好肉酸--副牙?

我女是入面左右吾balance, 如果要cool, 要做operation, 痳醉, 所以放棄

珍珠宮

回覆樓主:

如果只系為外觀,唔會俾佢“ku”,有本事自己大個搵錢“ku”

水晶宮

回覆樓主:

用隱型箍可

珍珠宮

小朋友幾大?
睡覺帶固定器,是正常的。 因為會移位, 帶不到一世,也要帶幾年,通常帶帶下就會hea 了, 但都唔會太差。 所以「睡覺帶固定器,帶一世」 呢點不用太上心。

我都是脫四隻牙再上cool 的。 當然要注重牙齒清潔,也避免吃深色食物如咖哩。 呢啲都是小事。

要考慮的是,智慧牙出左未?

激光矯視和cool 牙,我覺得是值得做的,早做早享受。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

sabun 發表於 16-10-4 16:26
好兩難選擇!今天呀女看矯齒科,牙醫話要脱四隻牙,然後才上cool,要cool3年,之後一生睡覺都要帶固定器, ...

點解一生都帶固定器?? 我自己COOL 左牙, 都成十幾年冇帶, 都冇咩問題,
牙醫講的都正常野, 冇咩好擔心, 但suggest 你可以CHECK 多幾個牙醫, 係唔係一定要脱四隻牙... 好多牙醫都話要, 但其實原因係佢地COOL 起上來容易D, 而不是必需

琥珀宮

引用:好兩難選擇!今天呀女看矯齒科,牙醫話要脱

原帖由 sabun 於 16-10-04 發表
好兩難選擇!今天呀女看矯齒科,牙醫話要脱四隻牙,然後才上cool,要cool3年,之後一生睡覺都要帶固定器, ...
Cool牙絕對值得做。

好少人咁聽話會帶成世固定器,其實帶一段長時間(幾年)又過晒發育時期先唔帶,走位唔會嚴重,我自己無帶廿幾年都無事

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+sabun+於+16-10-04+發表好兩

原帖由 木土土 於 16-10-04 發表
Cool牙絕對值得做。

好少人咁聽話會帶成世固定器,其實帶一段長時間(幾年)又過晒發育時期先唔帶,走位唔 ...
我成年後脫了四隻牙去cool,d中同讚我似整咗容

珍珠宮

諗諗下, 想講多少少。 希望幫到你決定。
牙齒好影響自信... 我有兩位朋友,一位廿八歲自己決定去cool 牙, 哨牙要cool 四年。
一位35歲,牙疏有縫,好想cool 但未敢去cool ... 未敢的原因是驚和家人不支持。
佢地話過, 如果細啲家人支持,條路會好行好多。

當然,要睇經濟能力 真心覺得,只要牙醫話發育OK , 愈早做是愈好的。

Friday    發表於 16-10-4 17:01
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

呀仔 13歲 cool 牙, 當時都要脫 4隻牙, cool 左兩年, 而家晚晚瞓覺都要帶固定器, 8月時呀仔去覆診, 醫生同呀仔講話個固定器帶到大學畢業就唔洗再帶喇! 呀仔而家讀緊 Year 2

子爵府

回覆樓主:

我女中三cool,cool左两年半,好有自信,經常露牙笑。

我仔中一,剛上cool三個月。

其實點解要佢將來大個自己比錢?我有經濟能力,年少時已經做到佢好有自信,我覺得好值得。

Friday    發表於 16-10-4 17:01

珍珠宮

小朋友咩事要COOL牙??
有時牙醫叫COOL牙, 唔一定淨係為靚, 可能係咬合不正, 或者D牙生歪左, 有D位好難刷乾淨, 就會好易有牙周病........
可以問多個牙醫意見先.

但多數都係COOL 2年, COOL完後嬌正器戴幾年就OK, 唔駛戴成世GA

公爵府

2024年龍年勳章

我仔9歲,COOL緊門牙,因為咬合問題,唔COOL的話會推鬆下門下......

醫生話佢有稍牙,10歲左右要開始做肌能矯齒兩年,之後再等所有牙換哂做多一次全牙COOL....

果度加埋過10萬....不過做用下巴會長返D,同無稍牙,整體會靚仔好多......

我個心都1516

珍珠宮

你驚會影響佢乜野成長? 發育?

我仔有COOL...現COOL咗一年倒, 睇番之前既相...真的值得COOL.
佢係勁哨的...影響儀容...所以要COOL

琥珀宮

引用:我仔9歲,COOL緊門牙,因為咬合問題,唔COO

原帖由 judycyk 於 16-10-04 發表
我仔9歲,COOL緊門牙,因為咬合問題,唔COOL的話會推鬆下門下......

醫生話佢有稍牙,10歲左右要開始做肌 ...
做啦,唔好1516

我囡都cool 咗兩次,一次換牙前,一次換牙後

伯爵府

值得做,我都要戴固定器,不過係喺牙齒背後,永久的,因為牙齒會有機會再叉返開。
唔好以為箍牙箍完就一了百了。
芭芭拉

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

我排牙唔太好,但幾個專科牙醫都話要做大手術先有用, 唔做既老左牙會蝕/好易出事, 十幾歲個時呀媽問我做唔做, 佢擔心我被人笑無自信,我個時唔知睇左咩書,一句'我自信點解係由外表黎', 就KO我媽. 到而家我都唔想做,先唔好講當年已經收十幾萬, 到十年後可能又有新科技,更好咁搞我排牙, 而老左D牙出事咪剝左佢/整牙套, 可能到時又有新科技,邊個知. 可能大家未見過cool牙後遺症, 係有架,朋友個女整衰左, 而家預備同個牙醫打官司.

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:有冇人不讓仔女箍牙㗎?

Cool牙係好值得做,囝囡有需要我一定比做,固定器係可以帶一世,因為啲牙會走位

公爵府

ccn008 發表於 16-10-4 16:53
我女中三cool,cool左两年半,好有自信,經常露牙笑。

我仔中一,剛上cool三個月。
係囉,點解要仔女大個自己比錢箍?講得直接 d,佢棚牙生得有問題都係我生到佢咁,我有責任幫佢搞返掂

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 ccn008 的帖子

早做早享受

首頁
12345...6

尾頁

跳至