自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有個朋友(男)當年icq年代識,嗰時會考完,大家等放榜,周圍去乜野博物館呀科學館嗰d唱k都去埋,隔日出街咁滯,之後我升學佢打工,都keep住間中兩三個月見一次,再後來我畢業出黎做野,因為嗰時大家都工作,都有好多話題傾。
到呢幾年我結婚生仔做ftm,佢就繼續拍下散拖,已經無乜話題但都一年見一次(新年拜年見下面),幾個月都會傾下電話,佢又唔like小朋友又唔相信婚姻,又話讀咁多書無乜用咁啦。攪到我都無引同佢傾計啦,我地會有whatsapp但真係好普通既對話,我亦有諗新話題(例如 旅行 音樂)但好似已經回復唔到當年咁fd.

我諗佢都係想keep住友誼所以大家都間中whatsapp,但有時hea間hea答。

你地會繼續咁既友誼 (再諗話題)定 由得友誼流逝?

男爵府

回覆:(呻)朋友 已經無晒話題 長 不喜勿插

我好明白你感受,我有時都好無奈唔明點解自己結婚後會少咗啲朋友

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

大家年紀長了,背境又不同,學歴不同,一個有家庭小朋友,但佢仲未結緍,人生目標大不同,思想會越走越遠,隨緣吧~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我好明白你感受,我有時都好無奈唔明點解自

原帖由 yanswy 於 16-10-04 發表
我好明白你感受,我有時都好無奈唔明點解自己結婚後會少咗啲朋友

...
結婚後,精神都放在家庭裡,所以朋友都少見~

除非唔顧家,掛住自己去玩~

wcpcelia    發表於 16-10-5 11:02
sonet    發表於 16-10-5 09:21

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主:

人大左係咁架喇
好多以為糖痴豆,慢慢都會疏遠
隨緣啦
始終大家圈子會慢慢唔同
總會有啲keep到有啲keep唔到

EllenHui    發表於 16-10-5 10:16

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

顏色筆 發表於 16-10-4 22:07
有個朋友(男)當年icq年代識,嗰時會考完,大家等放榜,周圍去乜野博物館呀科學館嗰d唱k都去埋,隔日出街 ...

我很相信男同女係好少純友誼,有時男仔只會注意未結婚的女性朋友,有時在公司,男同事都對單身的女同事比較殷勤,很現實。

boccioni    發表於 16-10-5 13:46
lovingfridayli    發表於 16-10-5 13:40
wongwong70    發表於 16-10-5 11:37
EllenHui    發表於 16-10-5 10:16
pomanlife    發表於 16-10-5 09:54
sonet    發表於 16-10-5 09:22

男爵府

我就係諗,係咪要等佢結埋婚,我同佢既話題先會又多番?
而家呢個moment 真係有點可惜

子爵府

我都有舊男同學已經無咩好傾 中學幾fd的 突然覺得佢無上進心 成日去d group度睇淫野 我覺得佢終有一日會學壞

番唔到去以前 講歌手講無聊野都好開心...

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

冇咩可惜,家庭工作都太忙,冇時間諗,隨緣

男爵府

回覆樓主:

其實,想維繫,真係唔易,
依家我基本好少同朋友傾計,
除左幾個真係好fd既,其他既,
真係懶得去應酬,
一句起,2句止,
感覺就算見面,都冇咩好講,
人越大,朋友越少,
我好少約人,
人地約我,我都好少會出去,
唔岩傾既,出去又米大家篤電話,
其實冇意思,
依家可以keep到既,就真係會有交流既,
出到黎祗篤電話果啲,
我真係會慢慢冷淡,

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我就係諗,係咪要等佢結埋婚,我同佢既話題

原帖由 顏色筆 於 16-10-04 發表
再過多十年,就明白到家庭才是本位,以前朋友,大家長大了/成長了,很多都變為過客~

sonet    發表於 16-10-5 09:23

買基金真係好傷

男爵府

不同時期都有fd嘅朋友
因為個段期間嘅價值觀一致
大左就會識到個期同睇法嘅人會fd
唔知明唔明我講乜

EllenHui    發表於 16-10-5 10:17

男爵府

我覺得正常wor ....每個朋友都係人生過客

侯爵府

睇緣份啦。

禁止發言

回覆樓主:

禁止發言

回覆樓主:

珍珠宮

顏色筆 發表於 16-10-4 22:35

我覺得佢結埋婚嘅話,關係會更疏遠,除非佢生小朋友

珍珠宮

顏色筆 發表於 16-10-4 22:35

會呀,我有唔少呢d情况,因為人生經歷步速不同,有段時間會疏離,只要keep住contact, 有一天,步速又會相同返,又可再friend返

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

隨緣啦,唔使諗得咁辛苦,啱傾時咪講多兩句囉!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yanswy 發表於 16-10-4 22:20

...

首頁

尾頁

跳至