婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

結婚兩年多以來, 間中到奶奶家晚飯, 見面的時間不多! 她替人家湊小孩過日子, 沒有特別興趣及娛樂!

在我上班的時候, 她間中到我家, 零食, 肉類, 水果, 蔬菜, 靚湯, 涼茶必備, 生的放到雪櫃中, 熟的放到暖壺中! 離開的時候給我一個電話, 提醒我回家飲湯, 同時帶走我們未洗的床單和地毯, 清潔的就帶回來!

過時過節, 在我家的愛心糕點和粽子......總時多得吃不消!

2007年我懷孕了, 以上的一如以往, 額外的花膠燉湯及花膠蓮子糖水總是在我家飯枱上, 美味的薑醋, 一煲一煲的準備好, 她沒有節目的晚上, 到我家做飯給我吃! 生產前一星期, 丈夫上班夜歸, 她担心我隨時生產到我家住!

BB乖, 在預計的日子及時間出世了, 她放棄為人家湊的小孩, 專心的為我坐月及BB作準備, 天天到我家做飯給我吃, 煲湯給我飲, 木瓜魚湯和新鮮雞湯, 還有薑水, 目的是調理我的身體.

十星期的產假很快過去, 為了專心工作, BB要到她家住了, 我只可在放假的日子把BB帶回家, 十分不捨得, 但沒辦法! 在她家, BB一切的開支, 基本上全部都由她及老爺負責, 無奈我們收入不多, 丈夫每月只給她小小作心意!

現在BB四個多月了, 肥肥白白的....多謝妳為我們沒有埋怨的付出!

男爵府

u so lucky!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

男爵府

樓主你真幸福有個甘鍚你既99,真的要好好考順下巨

大宅

原文章由 cc0202 於 08-11-19 14:00 發表
樓主你真幸福有個甘鍚你既99,真的要好好考順下巨

我會的...她對每個人都好, 可惜老爺似乎不太珍惜她, 我亦替她可憐!

大宅

原文章由 shirley73a 於 08-11-19 13:57 發表
真係戥你高興!! 慶幸有個對你咁好嘅99...你要珍惜呀...呢個世上真係唔係有幾多真心對自己好嘅奶奶架...好彩, 我身邊都有1個...99~多謝你...

上天待我不薄, 我沒有能幹的媽媽, 但給我一個全能的奶奶, 我會愛惜她們的, 家人在我心目中永遠都是排第一位, 希望妳也是~~~~

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

你好好呀.99同你可以夾到....
好好珍惜..唔係有好多人都可以有個好99

大宅

原文章由 yinmelody 於 08-11-19 14:41 發表
你好好呀.99同你可以夾到....
好好珍惜..唔係有好多人都可以有個好99

我明白的, 在世上無人是prefect, 只要互相遷就, 就可以開心地生活, 我會選擇把開心的事放在心, 忘記不開心的, 如果跟奶奶有什麼意見, 可以想想她待妳好的事, 這樣不是會開心些嗎?~~~~

珍珠宮

你99真係好好呀.
祝福你們咁好的關係可以長久, 如果我99有10份1就好lu. 我都好想只記得佢對我的好, 可惜~~冇.

大宅

原文章由 KiuShaBB 於 08-11-19 15:00 發表
你99真係好好呀.
祝福你們咁好的關係可以長久, 如果我99有10份1就好lu. 我都好想只記得佢對我的好, 可惜~~冇.

佢點對妳?

珍珠宮

原文章由 littlechuhk 於 08-11-19 15:04 發表

佢點對妳?

你有時間就睇吓我之前的post. e.g. 無論我點做, 99都唔會鐘意我. 或者你教吓我要點做至會有改善.

大宅

原文章由 KiuShaBB 於 08-11-19 15:12 發表

你有時間就睇吓我之前的post. e.g. 無論我點做, 99都唔會鐘意我. 或者你教吓我要點做至會有改善.

問題應該唔係妳度, 妳99幾大?

大宅

恭喜你有個無私既99, 我就無甘好命啦!! 祝福你+99+bb+老公+62, 開心快樂!!

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你好幸福呀
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

多謝..我會珍惜的!..祝福妳們的關係有所改善!

珍珠宮

原文章由 littlechuhk 於 08-11-19 15:31 發表

問題應該唔係妳度, 妳99幾大?

佢今年58.

男爵府

好媽媽勳章

有個咁好的99,真是好羡慕!

大宅

原文章由 KiuShaBB 於 08-11-19 15:47 發表

佢今年58.

58..不是很大丫...
我覺得妳做好本份..唔好放佢的事係心就可以
唔好俾位佢入....
妳已經做得好好...值得一讚..

要是我係妳..我會坐低問佢..同佢講清楚..問佢點解要咁對我
既然妳有咁多????係個心度..應該直接咁問清楚佢
唔好浪費時間估呢樣估個樣..反正而家關係都唔多好..勁勁地吵佢一獲...好嘅..咪多返嘢講..唔好嘅..咪以後都唔好講囉..2 choices only........

我個人比較直接...請唔好介意!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

除左樓主奶奶好之外,
樓主亦係一個懂得欣賞別人既人,
好多時都見d 新抱係度嘈,
話奶奶係無人既時候上佢屋企,
放底一d 佢唔想要既物品,
又話執亂d野,又話想攞番條匙.....
亦有見過話奶奶煲湯但又好肥又點又點....
呢d 全部都係唔曉得感恩,
所以除左樓主有個好奶奶,
相信樓主個奶奶亦慶幸有個好新抱。

侯爵府

好媽媽勳章

樓主:
我好妒忌妳

首頁

尾頁

跳至