婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

cat_hellobb 發表於 16-10-7 10:10
醫生沒有開調經藥給你,自己睇下經期日子是否正常.

我今日來到7日M,都還有血流出來呀!是否你講唔正常流血呀?
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

複式洋房

我昨天做了婦科檢查 , 醫生說我宮頸有粒瘜肉,等埋個柏氏抹片報告再浇定下一步。
初步知道 瘜肉一定要割除,會在醫院做手術, 順便刮宮驗一驗。

請問手術過程有多長?請問痛不痛?是否即日出院?

看過大家的討論,知道手術後會流血水, 請問是否 流血水乾淨後 一個月 經期才會來?

大宅

ShamshuipoMaMa 發表於 16-10-16 18:45
我昨天做了婦科檢查 , 醫生說我宮頸有粒瘜肉,等埋個柏氏抹片報告再浇定下一步。
初步知道 瘜肉一定要割除 ...

手術時間不長,大約個零鐘頭,做完有M痛感覺!冇事第二日可以出院!

複式洋房

我預約有11月中去家計會見醫生,到時比醫生睇有無需要移除
好驚.....

我既不正常出血係m既尾聲時,持續流啡流黑流血水超過一星期,
而我本身一年前做過檢查,當時無乜都無!
點知而家一檢查就發現2粒大瘜肉同一個2.5cm子宮瘤,
一年既變化好大....

複式洋房

ting_ting_anna 發表於 16-10-22 11:24
我預約有11月中去家計會見醫生,到時比醫生睇有無需要移除
好驚.....

請問點樣可以去家計會睇?

大宅

cat_hellobb 發表於 16-10-11 15:00
我都係血水量唔多時間維持好耐,我M come 第二日好多.

我今早返左醫院覆診,醫生開了2個週期調經藥給我食,醫生話我失調,所以食此藥,如果唔得,就要去急症室!
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

子爵府

amycoco 發表於 16-10-25 15:08
我今早返左醫院覆診,醫生開了2個週期調經藥給我食,醫生話我失調,所以食此藥,如果唔得,就要去急症室! ...

食左應該ok,我食左30日,他早應該比你食.

大宅

amycoco 發表於 16-10-16 20:21

手術時間不長,大約個零鐘頭,做完有M痛感覺!冇事第二日 ...

請問有沒有麻醉?
醫生話如照到不太大粒會即時刮宮去除,沒有麻醉,是否很痛呢?

大宅

siubbsw 發表於 16-11-5 16:06
請問有沒有麻醉?
醫生話如照到不太大粒會即時刮宮去除,沒有麻醉,是否很痛呢?
...

我做宮腔鏡手術用全身麻醉,做完好M痛一様!

大宅

amycoco 發表於 16-11-5 16:27
我做宮腔鏡手術用全身麻醉,做完好M痛一様!

如果用子宮鏡檢查是否不會痛?

大宅

siubbsw 發表於 16-11-5 16:47
如果用子宮鏡檢查是否不會痛?

會有少許痛!

複式洋房

回覆 waiyan827 的帖子

唔好意思, 之前太忙, 又病到入院!
我上星期六做左,過程好快, 幾分鐘攪掂,仲要比我望埋整左出來既瘜肉
我係直接去家計會話做檢查見護士, 包括驗尿,
護士會檢查子宮頸,有需要會做抹片,
因為果陣我去前一兩日已做抹片, 所以成個過程只收$25,
護士見到有瘜肉,會打record約期見醫生, 醫生睇完會即時做移除,
醫生費 好似 $180
另外要化驗費, 三百幾

首頁

尾頁

跳至