自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

我想問有冇乜網站或途經知道英國D小區好唔好住,治安好唔好?即香港新界區既沙田好住人流唔雜咁。因為我開始幫小朋友搵學校我地又要搵地方住,旅行去過好多次,但去旅遊區多,其他地方又唔熟,所以麻煩大家解答一下。

珊瑚宮

畀面勳章

哈爾濱 發表於 16-10-10 23:11
我想問有冇乜網站或途經知道英國D小區好唔好住,治安好唔好?即香港新界區既沙田好住人流唔雜咁。因為我開 ...

成個英國咁大,妳不如收窄范圍去問,例如妳 target London, Manchester 定 Birmingham ,人家會容易啲比意見妳。

禁止發言

侯爵府

回覆:想問下住英國或熟悉當地既朋友

真係好難講,正如london 市中心向北的係有$人區,以東就好似難民區,南面較為正正常常…………所以真係要住過的人先可以講到

水晶宮

回覆樓主:

準備搬屋,小學/中學跟區,好小學不一定有好的中學,所以要搬,嚴打虛報地址,到大學又要搬牛津/劍橋附近

侯爵府

好媽媽勳章

brother4 發表於 16-10-11 00:16
準備搬屋,小學/中學跟區,好小學不一定有好的中學,所以要搬,嚴打虛報地址,到大學又要搬牛津/劍橋附近:w ...
我地打算報私校呀。

侯爵府

好媽媽勳章

maywon 發表於 16-10-10 23:45
妳去EK 海外留學嘅討論區,應該會有多啲人覆妳
Ek大部分講寄宿,好少講日校,不過都多謝你

侯爵府

好媽媽勳章

小可愛11 發表於 16-10-10 23:44
成個英國咁大,妳不如收窄范圍去問,例如妳 target London, Manchester 定 Birmingham ,人家會容易啲比意 ...
我地好大機會過Manchester, 因為會係果邊攪公司,我市中心去過好多次,周邊未去過。搵學校期間,發現原來仲有一個叫great Manchester 既地方

侯爵府

好媽媽勳章

freshrose 發表於 16-10-10 23:51
真係好難講,正如london 市中心向北的係有$人區,以東就好似難民區,南面較為正正常常…………所以真係要住 ...
我朋友多在london,但我想過Manchester 附近,謝謝你的回答

侯爵府

好媽媽勳章

睇尼我要早上六點先再推個post上尼先可能有當地人答到我

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

首推 England 的東南部,冶安,環境,學校也很好

wcpcelia    發表於 16-10-11 09:26

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

哈爾濱 發表於 16-10-11 00:25
我朋友多在london,但我想過Manchester 附近,謝謝你的回答

曼城比較雜,去玩就好,定居我不建議

小可愛11    發表於 16-10-11 11:06
shmilu_kio    發表於 16-10-11 05:12

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

哈爾濱 發表於 16-10-11 00:23
我地好大機會過Manchester, 因為會係果邊攪公司,我市中心去過好多次,周邊未去過。搵學校期間,發現原來仲 ...

朋友住緊Macclesfield, 佢個區幾好,離footballers d 大屋都幾近下,出Manchester town 大約40分鐘車,不過果邊私校都幾難入,所以早d準備。

翡翠宮

咩叫英國小區?????? 你要知一個 UK 等如95 個香港, 分 4 個 divisions ...

你有無諗要邊?? outer london? brighton? leeds? 你心水住北定住南? 多華人少華人? 幾多budget? 想住老人區(quiet) 定學生區 (好近uni)? 定你想睇學校做人? 咁你有無邊間心水? 讀grammar school? public school? private school? 其實真係要講清楚先幫到你囉.
我唔係中中架, 認真的... 如果咩都唔講, 我會叫你去somerset 想住近city 有錢就住kensington 同chelsea. 講環境 st. john's wood 無得輸. brighton 新興多咗好多中產去住, 一改以前低收入

小可愛11    發表於 16-10-11 11:06

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章 育兒性格勳章

回覆 哈爾濱 的帖子

我用呢網check 治安

https://www.police.uk/

珍珠宮

2024年龍年勳章

http://www.crime-statistics.co.uk/postcode

侯爵府

好媽媽勳章

我愛Corina 發表於 16-10-11 03:50
朋友住緊Macclesfield, 佢個區幾好,離footballers d 大屋都幾近下,出Manchester town 大約40分鐘車,不 ...
本來我睇中市中心兩間私校,但太出名應該難入,所以搵埋周邊D學校,到時邊間收就在邊區搵地方住。你D資料好有用,謝謝你

侯爵府

好媽媽勳章

Dwmn 發表於 16-10-11 04:15
咩叫英國小區?????? 你要知一個 UK 等如95 個香港, 分 4 個 divisions ...

你有無諗要邊?? outer london? ...
有有,我搵左資料的。打算在Manchester,因為我地會在那開公司,其實在市中心睇中左私校,但太出名怕難入所以搵埋周邊地方既學校,到時如果邊間學校收,我地先在學校附近搵屋。我打算幫D小朋友搵私校,其實去過D升學中心,但D職員居然講英國day school 冇間好叫我搵寄宿,我都透露埋會一家過去住,佢都亦然叫我搵寄宿學校,咁既然冇人幫到手唯有靠自己了。
周邊地區真係唔太熟悉,所以想睇下邊到可以睇到周邊地區既治安,學校等好唔好。
謝謝你解答,因為昨晚突然好想問但又講漏重要資料,不好意思

水晶宮

哈爾濱 發表於 16-10-11 00:18
我地打算報私校呀。

私校一樣有分走地及海外生讀,EK冇問題。

侯爵府

好媽媽勳章

brother4 發表於 16-10-11 07:18
私校一樣有分走地及海外生讀,EK冇問題。
謝謝你我睇左好多版都講寄宿冇乜人講day school, 好,去問下先。

首頁

尾頁

跳至