少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Fion710 發表於 16-10-11 19:37
點解pm唔到你?

我女12歲,3佰幾度近視,我都想要相關資料,Thx !

男爵府

我都想知呀, 唔該......

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

你好,我都想要多些資料了解,thanks!

別墅

vvvccc 發表於 16-11-16 19:03
唔貴呀!見醫生$500-600@,眼藥水$180

Hi, 可否給醫生資料, 唔想仔仔近視每年加深。Tks

大宅

不pm了,因為有時未必有時間即刻回覆,希望唔好當我賣廣告啦!多謝

荃灣譚醫生:2363 4628

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

雲妮彭 發表於 16-11-29 15:40
我囡最近都開始滴阿托品眼藥水,用左接近兩個星期,3個月去覆診.
中大個個係做實驗,但其實坊間有用呢隻藥水控 ...
喂喂 winnie, 你女又係呀? 我仔係中大滴左一年啦
[img=500,400][/img]

伯爵府

好媽媽勳章

miu~miu 發表於 17-1-4 14:07
喂喂 winnie, 你女又係呀? 我仔係中大滴左一年啦

真架?!
個衰女年年加100度近視呀...依家已經450度喇..
我地是旦係旺角私人眼科睇咋...依家約左3月覆診,
PK控制到嗎?幾多度呀?佢滴咩度數呀?我囡要0.03呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

雲妮彭 發表於 17-1-4 14:14
真架?!
個衰女年年加100度近視呀...依家已經450度喇..
我地是旦係旺角私人眼科睇咋...依家約左3月覆診,
我唔知藥水咩度數呀, 因為中大話完左先會講, 不過真係控制到, 之前一年加一百, 而家剛好滴左一年, 右眼無加深, 左眼深左25 度
[img=500,400][/img]

伯爵府

好媽媽勳章

miu~miu 發表於 17-1-4 16:09
我唔知藥水咩度數呀, 因為中大話完左先會講, 不過真係控制到, 之前一年加一百, 而家剛好滴左一年, 右眼無加 ...

甘真係好喇...證明真係有效!!
我地都後悔無早D去滴,攪到依家甘深!!

別墅

vvvccc 發表於 16-11-16 19:03
唔貴呀!見醫生$500-600@,眼藥水$180

可以pm眼科醫生資料我嗎?

大宅

回覆 Erikalam422 的帖子

前面已有post過醫生資料,請查看

珍珠宮

回覆樓主:

有仔用緊控制近視藥水既媽咪可以分享下嗎?

例如小朋友近視、散光度數?用左近視藥水幾耐?現在度數幾多?

我看見有d小朋友有怕光既問題,請問是短暫的?還是—直有?謝謝大家

我想了解多d再提議仔仔用,因佢剛升中,短短-年間已由二佰度升至三百幾,加深好快。

侯爵府

畀面勳章

miu~miu 發表於 17-1-4 16:09
我唔知藥水咩度數呀, 因為中大話完左先會講, 不過真係控制到, 之前一年加一百, 而家剛好滴左一年, 右眼無加 ...

antropine第一年係最有效嘅, 之後就有機會rebounds. 我姨甥女就係咁啦, 之後 係要帶ok lens.

男爵府

大人100度得唔得嫁???

大宅

開心吸收勳章

回覆樓主:

可唔可以講多d呢隻藥水呀?
我仔每年加100度,醫生都叫我地開始比佢滴。我上網睇呢隻藥水,見到副作用,又畏光又青光眼etc etc, 我柔疑緊比唔比佢滴好。但佢真係好深近視。我心大心細。。。。請大家比多d意見我

大宅

開心吸收勳章

雲妮彭 發表於 16-11-29 15:42
眼藥水180好平喎,我囡睇個要300元一支,醫生費初次要1,000元.

我想問,$300/支係滴幾耐架?我問左一間眼科醫生,佢同我講$580/30支,我估應該係一日滴一支。你果隻係大支裝的?

伯爵府

好媽媽勳章

honeylovepig 發表於 17-3-5 10:01
我想問,$300/支係滴幾耐架?我問左一間眼科醫生,佢同我講$580/30支,我估應該係一日滴一支。你果隻係大 ...

滴一個月,之後就算用唔晒,都要換另一支!
300元係無稀釋原裝阿托品,
我知道有D平D,但稀釋左既,都係滴一個月,
你個PACKAGE,應該係一日一支.
坊間有好多唔同醫生,有唔同做法,
自己衡量了.無標準的!

大宅

開心吸收勳章

雲妮彭 發表於 17-3-6 09:49
滴一個月,之後就算用唔晒,都要換另一支!
300元係無稀釋原裝阿托品,
我知道有D平D,但稀釋左既,都係滴一個月 ...

唔該晒你。原來有大支裝同獨立包裝分。

雲妮彭    發表於 17-3-6 10:00

伯爵府

好媽媽勳章

講下我囡既經驗,只係參考.
佢有近視3XX度,散光接近200,
滴左3個月,減左50度,散光都退左2X度.
有畏光,所以要瞓前滴,天光就會無甘怕.
呢隻眼藥水其實係幫佢控制度數,唔會加深甘快,
初頭會退D,之後就會保持和穩定住度數...

滴左主要係畏光,睇近野唔太清楚,
有D文章話佢會引起眼睛病變,
主要係因為瞳孔長期放大左,
對紫外線會特別敏感,所以要戴帽或漸進鏡保護,
否則會影響眼球...
不過我地衡量,佢近視一路加深到600以上都會引起其他問題,
所以選擇滴眼藥水..

各位自己上網睇多D資料,再衡量吧!

大宅

開心吸收勳章

雲妮彭 發表於 17-3-6 09:58
講下我囡既經驗,只係參考.
佢有近視3XX度,散光接近200,
滴左3個月,減左50度,散光都退左2X度.

多謝你詳盡解釋。我就係唔想我仔越來越深近視。咁你有冇考慮過ok鏡? 我眼科醫生就唔建議ok鏡的。

首頁

尾頁

跳至