自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教有經驗媽媽,我仔兩歲出水痘,有d咩可以做令佢可以舒緩d?
佢仲要對隻Virus 敏感,雙眼腫到得返條線
已經食左醫生俾嘅葯
睇見佢忟忟憎憎,係咁抓好心痛,又咳又流鼻水
自己一個係外國,無朋友無四大長老,老公又剛出左trip,好無助

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

外國有冇得買芫荽煲水沖涼? 竹䉀水飲? 千祇唔好俾佢抓。一穿水泡就有疤

大宅

引用:外國有冇得買芫荽煲水沖涼?+竹䉀水飲?+千祇

原帖由 blackberry 於 16-10-11 發表
外國有冇得買芫荽煲水沖涼? 竹䉀水飲? 千祇唔好俾佢抓。一穿水泡就有疤
多謝你,我會試下揾下中國芫茜

wcpcelia    發表於 16-10-12 09:33

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

HappyBaby1002 發表於 16-10-11 22:13
多謝你,我會試下揾下中國芫茜

沖涼一次就夠。
如果無竹䉀買住粟米連鬆煲水俾小朋友飲。我仔又係2歲出,果時唔知唔爆得。而家一肚都係疤

大宅

引用:Quote:HappyBaby1002+發表於+16-10-11+22:1

沖涼一次就夠。
如果無竹䉀買住粟米連鬆煲水俾小朋友飲。我仔又係2歲出,果時唔知唔爆得。而家一肚都係疤: ...
粟米連鬚係咪個d有埋葉包住嘅粟米?
慘慘豬,好彩係肚仔

大宅

引用:Quote:HappyBaby1002+發表於+16-10-11+22:1

沖涼一次就夠。
如果無竹䉀買住粟米連鬆煲水俾小朋友飲。我仔又係2歲出,果時唔知唔爆得。而家一肚都係疤: ...
囇下太陽,大個就會退

翡翠宮

HappyBaby1002 發表於 16-10-11 22:52
粟米連鬚係咪個d有埋葉包住嘅粟米?
慘慘豬,好彩係肚仔

係,包住粟米的鬚鬚
我仔今年16啦!佢既疤係突出的,好在佢係仔

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

芫茜煲水, 不過我買到好少芫茜 (講真都唔知係咪真係芫茜....), 所以我煲完會用手揸爛d 芫茜, 等d 芫茜水溶d俾小朋友沖. 你果邊有中國店去中國店買好d, 正宗d.

可以用麥皮開水沖涼, 用即食快熟果d 就得. 我求其倒半包麥皮俾個仔浸 (最好用個袋包住). 沖麥皮浴可以令皮膚軟d, 止痕, 減少痛楚同埋令水痘收水.

浴涼水唔好太熱, 盡量唔好俾小朋友發脾氣, 因為d 皮膚一熱就好易覺得痕.

我果陣3個仔女一齊出水痘, 大二仔冇話痕又唔見佢地抓, 不過大仔塊面同背脊有豆皮印, 細女果陣太細冇能力抓都有一粒豆皮.

琥珀宮

畀面勳章

臭草片糖煲水,抹身同飲都得

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HappyBaby1002 發表於 16-10-11 22:01
請教有經驗媽媽,我仔兩歲出水痘,有d咩可以做令佢可以舒緩d?
佢仲要對隻Virus 敏感,雙眼腫到得返條線
已 ...

你試下響藥房買一隻叫蠟梅油,揸在患處,d水泡好快㑹謝同結焦,我兩個仔年頭先出完,呢隻油好掂。不過眼睛附近當然唔好揸。
,

大宅

引用:Quote:HappyBaby1002+發表於+16-10-11+22:5

係,包住粟米的鬚鬚
我仔今年16啦!佢既疤係突出的,好在佢係仔
咁大個啦😅少少la 會man啲
多謝你,呢個可能會買到

大宅

引用:芫茜煲水,+不過我買到好少芫茜+(講真都唔知

原帖由 bosch 於 16-10-12 發表
芫茜煲水, 不過我買到好少芫茜 (講真都唔知係咪真係芫茜....), 所以我煲完會用手揸爛d 芫茜, 等d 芫茜水溶d ...
我諗麥皮會較容易買到,試下先
多謝你

大宅

引用:芫茜煲水,+不過我買到好少芫茜+(講真都唔知

芫茜煲水, 不過我買到好少芫茜 (講真都唔知係咪真係芫茜....), 所以我煲完會用手揸爛d 芫茜, 等d 芫茜水溶d ...
嘩,三個一齊出,好佩服你個時搞得掂
我單對單都💀

大宅

引用:臭草片糖煲水,抹身同飲都得

原帖由 littlesister 於 16-10-12 發表
臭草片糖煲水,抹身同飲都得
多謝你

大宅

引用:Quote:HappyBaby1002+發表於+16-10-11+22:0

原帖由 LMCK 於 16-10-12 發表
你試下響藥房買一隻叫蠟梅油,揸在患處,d水泡好快㑹謝同結焦,我兩個仔年頭先出完,呢隻油好掂。不過眼睛 ...
多謝你,我試下叫老公買(佢出trip返左香港)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

HappyBaby1002 發表於 16-10-12 03:59
嘩,三個一齊出,好佩服你個時搞得掂
我單對單都💀

我好彩咋, 佢地出世時冇乜特別, 淨係出水痘, 唔痕又冇投訴, 食得訓得玩得打得, 所以易搞好多.

有jm 提到用蠟梅油, 我醒起我都有用. 我唔識分有冇用, 不過搽下無壞.

如果可以, 叫你老公寄包彭魚腮俾你煲粥俾仔仔食, 等佢好番停左藥至食. 呢度有d 人有提呢個方法, 你可以search 下.

子爵府

牛年勳章

去藥房買 calamine lotion搽在水痘上。涼涼地有舒緩作用。沖暖水涼。熱水會乾皮膚更辛苦。過幾日就會好。不用太擔心。

大宅

引用:去藥房買+calamine+lotion搽在水痘上。涼涼

原帖由 almaly 於 16-10-12 發表
去藥房買 calamine lotion搽在水痘上。涼涼地有舒緩作用。沖暖水涼。熱水會乾皮膚更辛苦。過幾日就會好。不 ...
多謝你,我會買嚟試下

大宅

引用:Quote:HappyBaby1002+發表於+16-10-12+03:5

我好彩咋, 佢地出世時冇乜特別, 淨係出水痘, 唔痕又冇投訴, 食得訓得玩得打得, 所以易搞好多.

有jm 提到 ...
謝謝你會叫老公買

首頁

尾頁

跳至