懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

大B宜家21個月大, 訓大人床 之前由我陪佢訓覺,發現有左後就同老公一齊陪佢訓覺(諗住等佢適應爸爸陪訓)
近2個月開始唔要爸爸,一定要我陪佢訓, 仲要捉實我手/頭髮先訓得著。

就黎生細B啦,諗住餵人奶, 可能夜晚要泵奶(第一胎頭2個月埋唔到身係全泵媽,驚第二個出世都係咁) 要陪訓我未必泵到奶, 請教大家點可以令大B肯比爸爸陪訓覺?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

同我情況都有D似, 但大B肯跟DADDY訓,
最緊要係安全感, DADDY同佢玩耐左, 玩多左會黏DADDY,
(註: 大B一出世就由我FT湊大的)
加上可能大B知細B 會分薄左你地對佢既愛, 我地會不斷重復又重復令佢知多個BB都一樣咁愛錫佢~

回覆 coffee_cat 的帖子

您好 coffee_cat,屋企好快會多左一個新成員,大B係會擔心失去媽媽的愛,好同意sab201309 咁講安全感係好重要,多D同大B講下弟弟/妹妹就快出世,到時可以同佢一齊玩,俾佢以大哥哥/姐姐身份同肚裡面既BB傾計,俾佢早D習慣做哥哥/姐姐角色,安排爸爸多D單獨陪佢去遊樂場/行街街,媽媽都要分配返D時間同大B獨處,例如係瞓前唱唱兒歌、講下故事,咁可以俾到佢感覺到您依然一樣咁重視佢,相信大B會容易D接受爸爸陪佢瞓。預祝您順順利利呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

coffee_cat 發表於 16-10-12 12:03
大B宜家21個月大, 訓大人床 之前由我陪佢訓覺,發現有左後就同老公一齊陪佢訓覺(諗住等佢適應爸爸陪訓)
近 ...
可以的話, 立即分房或至少分床訓. 長期仲要陪訓的話, 你同你老公有排都甩唔到身.

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

coffee_cat 發表於 16-10-12 12:03
近 ...

我就完全失敗,大女瞓覺一定要我陪,佢本身性格好頑固嗰種,佢唔願就無得迫!
大女同細仔相差兩年半,即使生細仔住院,個女都係喊住要搵我,爸爸陪都要喊到攰先瞓著咋。細仔出咗世無變過,繼續瞓我格離同由我陪瞓,不過我全埋身,可以邊餵細仔邊陪大女,同埋大女慢慢都唔洗拉住手瞓。

大宅

剛生完冇耐,住院期間可以爸爸陪訓,我一返屋企就變返同我訓,我宜家一個陪2個訓,爸爸自己分房訓。。。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

搞唔到,我之前都安排左大女自己訓,不過妹妹出左世-_-#,最後而家爸爸訓梳化,我地3個訓大床(妹妹唔訓bb床),用枕分格,餵奶我係床頭,家姐訓床尾。
想認識多啲屯門友

別墅

回覆:就快生第二胎,想問點可以令大B肯由第二個人[乙水]訓覺

我都是相同情況,諗緊第時可否一拖二咁瞓,但又驚細b喊會嘈到個大嘅

首頁

尾頁

跳至