婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個半月了,睡覺入睡後大概兩個小時就因雙手麻痺而醒,手掌和手指僵硬,把手揮動十多次就鬆番。但如能入睡番兩小時又麻醒。右腳睡時也有少許麻痺。日間坐得耐無郁動右手和右腳也是有少許麻痺,但無睡著咁厲害。
看西醫,驗了血,說不是類風濕關節炎,血壓、血糖、血脂都靚,好的膽固醇高,沒有貧血,只是白血球低了少少。肝腎都沒事。

有沒有jw有經驗?是不是要看中醫針灸調理血氣? 有人介紹方耀醫師,有人介紹荃灣吳氏醫師,有人說銅鑼灣也有一個好掂好著名的醫師。我都不知是看西醫做磁力共振先,還是看中醫好?

有沒有jw有同樣經驗? 指導一下?
有同事試過差不多情況,早上手不知僵一會兒,而是僵成個鐘。後來她買屈人寺醫之X的Joints,吃了大半年,慢慢好番。不知道是否真吃著補充劑有效?

現在每晚睡眠質素因此好差,手不知怎放才好,咁放有不是,那放又不是,好痛苦,請各位指教。

男爵府

wulungcat 發表於 16-10-21 19:31
一個半月了,睡覺入睡後大概兩個小時就因雙手麻痺而醒,手掌和手指僵硬,把手揮動十多次就鬆番。但如能入睡 ...

有段時間試過,當時因病虛,血氣運行唔好,後來睇中醫,睇十次8次再加運動,就冇再出現

翡翠宮

試過左右手都痺成個月咁濟...醫生話好大機會同頸有關...後來換左枕頭真係冇再痺...

大宅

回覆 bb2 的帖子

請問你換了甚麽枕頭,昨天看中醫,她也建議我換枕頭。

翡翠宮

wulungcat 發表於 16-10-23 13:52
回覆 bb2 的帖子

請問你換了甚麽枕頭,昨天看中醫,她也建議我換枕頭。

換左幾個...最後係aeon買左Barbara sante polo 普通果d枕頭

翡翠宮

睇吓脊醫.因可能脊椎唔知第幾節丕了而影響到架.依家好多人係低頭族對電腦/手機而影響.不過你預一二次唔得.要睇好多次.同埋第一次醫生通常寫紙你去照 x光片.所以本身你有就最好帶埋去.

大宅

回覆 ngwong2 的帖子

我應該是頸椎退化壓住神經線,今天看了很多youtube講解,我差不多判到自己症狀了。但頸椎的病應看脊醫嗎? 好擔心,我知道脊醫一定好貴,應該說凡是專科都貴,唉!

大宅

回覆 bb2 的帖子

多謝你的資料!!

禁止訪問

侯爵府

Right, 好多病既 symptoms 都係差唔多,尤其是樓主的 symptoms 。

中醫來說是入於痺症。我有隻自製關節痛膏很適合痺症,樓主有興趣可給些你試 (免費) ,如你覺好用可教你 DIY (免費)。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... age%3D1&page=14
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

應是頸椎間盤移位,同事哥哥是開物理治療診所,會去看他

男爵府

好媽媽勳章

Ben2003 發表於 16-10-25 02:35
Right, 好多病既 symptoms 都係差唔多,尤其是樓主的 symptoms 。

中醫來說是入於痺症。我有隻自製關節痛 ...

請問可唔可幾提供diy配方呀?我媽咪都有同樣問題。謝謝!

侯爵府

mekomother 發表於 16-10-27 21:15
請問可唔可幾提供diy配方呀?我媽咪都有同樣問題。謝謝!
可以。

Please PM your email address to me. I will send the DIY method to you (1 excel file).
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

男爵府

好媽媽勳章

Ben2003 發表於 16-10-27 22:13
可以。

Please PM your email address to me. I will send the DIY method to you (1 excel file).

Sorry 我pm唔到你,你可唔可以pm我。謝

侯爵府

已 PM 你。

珍珠宮

我幾年前試過,瞓瞓下痺醒, 但只是1隻手, 晨早去睇急症, refer 我去QE 睇職業治療, 確診是 "碗管綜合症", 在QE 做了一個手托晚上睡覺時帶, keep 住覆診, 慢慢好返, 一年後不用再覆診

男爵府

荃灣吳氏...以前有個朋友聽佢鄰居介紹去左,但醫左几次都醫吾好,不過價錢好平...之后去第2到俾醫師睇下佢開D藥單,俾個醫師話D藥四平八穏乜都有,藥量還少得可憐,全包藥粉几個方同藥但得十克左右(所以佢D收費平),食落去吾會話冇用,但功效都吾會太大,醫乜都得,因為藥量得小小,如果轉返草藥計,好多藥連1錢都冇,根本系大包圍....不過自己几年前都去過睇腰骨,用電療電,照燈,找D藥包拍下,再按几分鐘,敷藥,再俾1日藥,記得都系收好平,但没效過...

大宅

回覆 yiu_mimi 的帖子

我不是腕,應是頸椎壓了神經線,應是第七八節頸椎出事

大宅

回覆 bbq1232 的帖子

對,我也覺荃灣吳氏麻麻地呀,其實五便宜

大宅

引用:回覆 yiu_mimi 的帖子我不是腕,應是頸椎壓

原帖由 wulungcat 於 16-11-03 發表
回覆 yiu_mimi 的帖子

我不是腕,應是頸椎壓了神經線,應是第七八節頸椎出事 ...
有無照mri?

首頁

尾頁

跳至