親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

背景:本人,兩老(50餘歲),女兒(3歲)
日子:12月29日至1月2日,不自駕
主要想到達景點:面包超人館,香椎花園(森林家族),海濱公園,1月1日買福袋,着和服,可再加其他景點
酒店:未決定酒店或民宿,4晚同一間會較方便

但我旅遊知識薄弱,請問各達人可以比d行程議見我嗎?謝謝

禁止發言

回覆樓主:

大宅

Hotel Centraza Hakata. 超方便,一出博多站就見到

伯爵府

留毛。本人打算四月也帶婆婆+小朋友(3yrs)去福崗

伯爵府

留毛。本人打算四月也帶婆婆+小朋友(3yrs)去福崗

大宅

babe223 發表於 16-10-23 17:07
主要想到達景點:面包超人館, ...

4晚都住博多站或天神,一日去大宰府著和服,一日海之中道公園(有埋水族館),一日森林公園加shopping, 上機前去麵包超人館

wcpcelia    發表於 16-10-24 15:35

大宅

4晚住博多站或天神站都可以

大宅

mrs.simple 發表於 16-10-23 20:31

4晚都住博多站或天神,一日去大宰府著和服,一日海之中 ...

4晚住博多站或天神站都可以

別墅

mrs.simple 發表於 16-10-23 20:31

4晚都住博多站或天神,一日去大宰府著和服,一日海之中 ...

請問交通去這些景點方便嗎?
有冇邊間酒店平靚正介紹?

別墅

回覆樓主:

另外,如shopping目標係福袋(不是國際大牌子),去邊個shopping mall會好d? 因為見旅遊書介紹好多shopping地方,唔知去邊個好

珍珠宮

好媽媽勳章

留意日本新年假是12月27-1月2,部份商店,餐廳,參觀景點係休息,或者開也比平時早收!

珍珠宮

2024年龍年勳章

50餘歲是壯年,佢吔幫你plan好哂都得啦。

男爵府

回覆樓主:

我諗你首要訂左酒店先,行程再plan,因年末年始係日本大假期,熱門酒店又要連四日應該無乜選擇,揾d可取消嘅訂左先。
我都係呢段時間喺九州

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實 plan 自由行係好花時間同心機,你仲要有老有幼難度更高,
你可以睇下呢個點 plan 自遊行既教學:

https://goo.gl/2yiV25

簡單黎講,
你要先去各景點網/圖書館借書/上 google 搵人地D遊記或景點推介,
大約諗下自己想去邊,你有老有幼我估你一日只去到兩至三個景點。

然後去景點既官網,或上 google 找該景點既交通資料,
就咁打「福岡 麵包超人館」咁就己經有好多,
或者去 google map 查「福岡 麵包超人館」,再睇下附近有乜車站,
然後用交通網查有乜交通去到。

個人覺得 google map 同交通網係去日本基本一定要識,
否則你去到迷路,或 miss 左一班車唔知仲有乜車去某地方就無人幫到你。

1. 日本交通網
坐乜車/點轉車/車既時間表/車費幾錢/係邊月台上車等,
可以用呢個工具,
只要打頭尾兩個車站名,
以上資料就會出曬比你:
http://transit.yahoo.co.jp/

2. google map
要學識用 google map,特別係佢個規劃行程工具,
可以話你知一個地方去另一個地方既車程/步程要幾耐,
要點行/駕車過去,
都可以加幾個景點入去規劃一下,
睇下點行會順路D,下面係教學:

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17229696&extra=

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

仲有,酒店。
如果你唔想多轉酒店,有兩個選擇。

1. 全部住曬一間酒店

2. 主力住同一間酒店,中間有一日可以轉其他酒店,不過先問準主力住個間酒店,可唔可以中間唔住一日但留低大型行李,番黎續住時先攞,咁你就可以係呢兩日去遠少少既地方。

住邊到,好睇你排乜野景點(所以先排好基本大約去乜景點先 book ),
用上面既交通網睇下你由酒店出發去呢D景點既交通時間,
頭班車尾班車時間夾唔夾到,
同埋用上面教你既 google map 規劃行程 check 下酒店離最近既車站遠唔遠,
然後因為你有個3歲囡囡,仲要睇下人地酒店有無免費比小朋友入住既服務。

自由行真係要花D時間去學習用一D基本工具去進行,
因為自由行係有好多變數,
例如交通問題,或者景點突然有邊日休息,又或者突然想加減行程等,
如果乜都教曬你做,但你唔知點解/點樣可以得到呢個答案,
我真心覺得係害左你。
就好似你問人「1+2=?」,人地答你「3」,
但當到時見到個問題係「1+1+1=?」你就己經唔識答,
到時人在異地你自可以自救架咋。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你買左機票訂埋酒店先諗行程啦
5日唔駛搬都冇問題

子爵府

回覆:一個女人仔扶老攜幼去福岡,請指教

50餘唔係老人
絕對可以
精靈配合
唔使有壓力喎

大宅

babe223 發表於 16-10-23 21:28

請問交通去這些景點方便嗎?
樓主主要留福岡玩.咁住天神應該會比較方便.
天神巴士總站有來住機場.搭巴士唔駛轉車.
天神去太宰府.可以搭西鉄.

瑪瑙宮

大廚勳章

1/1 只能outlet 福袋,百貨公司休息。。
2/1早走?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

兩老(50餘歲)都後生過 苗僑偉, 絕對有氣有力有智慧, 分分鐘佢哋幫到唔少忙.

首頁

尾頁

跳至