自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

請問產前檢查及有關因產科之病假,可支薪多少.
另普通病假是有薪金嗎?

子爵府

yhchoi 發表於 16-10-23 21:05
另普通病假是有薪金嗎?
...

要睇番你本身公司contract點寫
employmentordinance 只係講明連放4日sick leave就要出5分4工(更正反)

大宅

引用:請問產前檢查及有關因產科之病假,可支薪多

原帖由 yhchoi 於 16-10-23 發表
另普通病假是有薪金嗎?
...
如冇記錯,產前檢查就算唔係連續四日都可享有4/5人工,因太耐冇做野,所以驚記錯

公爵府

2024年龍年勳章

Robinrobinrobin 發表於 16-10-23 21:17
要睇番你本身公司contract點寫
employment ordinance 只係講明連放4日sick leave就要出4分3人工
...
我不是 HR/ Admin, 不過, 連續不少於4天的病假, employment ordinance 不是寫最少可以取 4/5 人工嗎?

子爵府

Yibu 發表於 16-10-23 21:22
我不是 HR/ Admin, 不過, 連續不少於4天的病假, employment ordinance 不是寫最少可以取 4/5 人工嗎? ...

sorry, 係我記錯

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆:請admin人事幫幫手

產前檢查就算得一日病假假紙都有4/5工資,不過要留意張假紙係「病假證明書」定「到診證明書」,因為有d公司唔承認到診證明書,最好問清楚公司HR

子爵府

有關產科可出薪金4/5,無日數規定,但要醫生寫病假紙,到疹紙唔計

普通病假連續四天可出薪金4/5,但亦需要留意最多日數與工作年資掛鈎

以上只是最低保障,有d公司會better than regulations

wcpcelia    發表於 16-10-24 10:46
方方媽媽    發表於 16-10-23 21:44

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

如果一般1日病假都有薪的話,產檢都係有薪
如果一般1日病日是扣年假的話,咁產檢都係扣年假,如此情況,4日或以上的病假,公司會支付 4/5 糧,檢檢1日就應該無糧的,會扣年假,但如果 touchwood 有需要瞓床的話,病假4日或以上都係有 4/5 糧的<-這是勞工法例的最低要求嚟

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

回覆樓主:

最好問返自己公司,間間規舉都有啲唔同。

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

Yubi.T 發表於 16-10-23 21:37
如果一般1日病日是扣年假的話,咁產檢都係扣年假,如此情況,4日 ...

檢查假僱主好似可以在產假扣回,not sure..

水晶宮

如果一般1日病日是扣年假的話,咁產檢都係扣年假,如此情況,4日 ...
不對,法例不是這樣説的,請參考你樓上舖。

大宅

唔啱,勞工法例定左產檢係有4/5糧的,亦唔需要連續4日或以上,
唔關公司regulations扣唔扣年假事

水晶宮

Cowboy100 發表於 16-10-23 21:32
有關產科可出薪金4/5,無日數規定,但要醫生寫病假紙,到疹紙唔計

普通病假連續四天可出薪金4/5,但亦需要 ...
正確

水晶宮

不但對產假的認知錯了,對病假的認知也有謬誤。如果僱員有醫生發出的病假証明書,但只有一天,公司可以唔出糧,但唔可以扣僱員年假。

水晶宮

多利是 發表於 16-10-23 21:42
產檢可列入病假,並不受連續4天此限,亦不會從分娩假扣回。

琥珀宮

引用:Quote:Yubi.T+發表於+16-10-23+21:37+如果

原帖由 多利是 於 16-10-23 發表
一定唔會扣前四後六。

政府網站資訊:

懷 孕 僱 員 因 產 前 檢 查 、 產 後 治 療 或 流 產 而 缺 勤 的 每 一 天 , 如 有 適 當 的 醫 生 證 明 書 * , 可 作 病 假 計 算 。 在 這 種 情 況 下 , 按 連 續 性 合 約 受 僱 的 僱 員 如 已 累 積 足 夠 的 有 薪 病 假 , 每 一 天 病 假 均 可 享 有 相 等 於 每 日 平 均 工 資 五 分 之 四 的 疾 病 津 貼 。

* 醫 生 證 明 書 須 指 明 僱 員 不 適 宜 工 作 的 日 數 , 及 導 致 該 僱 員 不 適 宜 工 作 的 疾 病 或 損 傷 性 質 。

wcpcelia    發表於 16-10-24 10:47

大宅

唔啱,勞工法例定左產檢係有4/5糧的,亦唔需要連續4日或以上,
唔關公司regulations扣唔扣年假事

男爵府

BK Milk勳章

男爵府

BK Milk勳章

咁普通病假少於四天是沒有工資嗎?

男爵府

唔知有無記錯?
所有病假都需要有醫生紙證明。普通病假如少過4日,要睇返個別公司制度,可以無薪。
如連續4日或以上,可以出4/5。當然睇返每月兩日累積病假夠不夠。
產檢一日都會出返4/5,當然一樣要有醫生紙,因為好多姑娘係俾到診紙,而公司可以不接納。而前4後6果70日同產檢無關係。不會因產檢假期而減少產假。

首頁

尾頁

跳至