想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

Manmanman12345 發表於 19-1-21 20:35
我都預左最壞打算要再抽
請問你pass PGS 的day 5 是什麼grading 的?

詳情唔記得咗,因為係較早前的一轉幾顆中的其中一顆。後來我有再抽,所以唔係好記得grading 了。但唔係話好好嘅grade, 應該是一般的grade

同埋grade 好都可以有基因問題,grade 不好也可能pass pgs。grade 好較大機會survive 但不代表一定pass 到pgs。同埋有不少case 是pass 了pgs 但著不了床。及我也有聽過在其他診所做,pass 了pgs 做埋ERA 也有8 weeks 胎停。所以慢慢地,我變得不再擔心。因為到頭來是搏運氣及看天意。當然如果我唔繼續試就連機會都無。但我學懂了看開些。

大宅

yhyeung 發表於 19-1-21 20:46
詳情唔記得咗,因為係較早前的一轉幾顆中的其中一顆。後來我有再抽,所以唔係好記得grading 了。但唔係話 ...

謝謝你,我都要學懂放開些!之前一次就是執著為何day 5 grade A 都8weeks 停左,醫生又只說可能胚胎基因問題
今次3CC 實在不敢存有希望,但總有一絲絲盼望,祝福大家放胎成功,BB 終有一天來到的!

大宅

Manmanman12345 發表於 19-1-21 21:18
謝謝你,我都要學懂放開些!之前一次就是執著為何day 5 grade A 都8weeks 停左,醫生又只說可能胚胎基因問 ...

由於有例子係有幾顆pass 了pgs 都著唔到床,又有case 係過了pgs 做埋ERA 都8 wks停胎,所以即使有1顆pass pgs 我都無乜信心。覺得太多關要過。我都有疑惑過究竟做唔做pgs 好。但因有幾顆驗測了基因有問題,還是好像做pgs 好些吧。

大宅

yhyeung 發表於 19-1-21 22:25
由於有例子係有幾顆pass 了pgs 都著唔到床,又有case 係過了pgs 做埋ERA 都8 wks停胎,所以即使有1顆pass ...

可能果幾粒本身胚胎質素不好,就算做PGS 確保基因正常,都長大不了

年紀大胚胎異常率確實係好高,我試過中但流左,所以好明白

有一粒pass PGS 已過了好幾關,由照卵泡,驗血,抽卵,受精,day 3, day 5, 再PGS, 關關難過關關過!一起加油!

別墅

Manmanman12345 發表於 19-1-20 06:27

真係好感動!睇到眼淚不停流!我都試過凌晨收到emai ...

謝謝,我BB已經平安出世,回想過往,一切的經歷都是值得的。
我打算等BB大一點,打好預防針,辦好證件,就帶他回台灣,親自感謝翁醫生和愛群的工作人員。

大宅

請問各位JM有冇好的針炙醫師介紹?

大宅

想問下, 因為一路要介口, 肉類只係食雞同魚, 我已經食到唔想食...

想問下你地有無問過愛群, 食野方面可以點? 你地點樣捱過?

侯爵府

swto 發表於 16-10-31 13:54
我所有費用計晒用咗港幣8萬幾
(針/藥/機票/酒店/取卵/植入/香港照卵泡/抽血)
...

8萬有冇包pgs ?

大宅

fbbs123 發表於 19-2-8 09:48
想問下, 因為一路要介口, 肉類只係食雞同魚, 我已經食到唔想食...

想問下你地有無問過愛群, 食野方面可以 ...

我都係跟愛群中醫介囗,但可能我比較忍得口,所以冇覺得是捱,當時反而覺得自己健康左,試下用唔同煮法,比自己多一啲口味,睇下會唔會好啲

別墅

ifcsir 發表於 19-2-8 13:08
8萬有冇包pgs ?

我唔駛做pgs

別墅

我係跟住愛群指示介口。坦白講,我頭3個月係輕到有啲嚇人。醫生話,如果再輕落去support 唔到兩個b。不過好好彩,3個月後唔駛再跟愛群,我就重返喇。

總結係,就算俾我揀多次,我都一樣會跟足愛群指示。我只係忍/捱幾個月,但唔跟住做有可能影響bb深遠。

侯爵府

請教為什麼要戒牛豬?ivf者不合食?

大宅

swto 發表於 19-2-9 17:57
我係跟住愛群指示介口。坦白講,我頭3個月係輕到有啲嚇人。醫生話,如果再輕落去support 唔到兩個b。不過 ...

多謝你!
請問3個月後唔洗跟愛群,係咪指愛群藥都唔洗食? 定係只係愛群話唔洗再介口?

係咪某些抽血指數ok 就唔洗介?

我介左近1個都輕左幾磅。

大宅

swto 發表於 19-2-9 17:57
我係跟住愛群指示介口。坦白講,我頭3個月係輕到有啲嚇人。醫生話,如果再輕落去support 唔到兩個b。不過 ...

仲有,想問下你香港睇邊個醫生? 因為唔知香港醫生知道自己食咁多藥,又有打肝素針,油針,會否覺得唔認同做法。

大宅

ifcsir 發表於 19-2-10 04:07

因為好似紅肉會令血有問題,但我唔記得詳細係點。

大宅

icecocoa 發表於 19-2-8 13:15
我都係跟愛群中醫介囗,但可能我比較忍得口,所以冇覺得是捱,當時反而覺得自己健康左,試下用唔同煮法, ...

咁你係咪要介到生? 衣家直頭都唔想食野,因為又係飯雞魚!

別墅

fbbs123 發表於 19-2-10 10:51
多謝你!
請問3個月後唔洗跟愛群,係咪指愛群藥都唔洗食? 定係只係愛群話唔洗再介口?

3個月就就唔駛跟愛群介口,其實佢都係咗我3個月前要跟佢指示。但我本身唔食牛,所以對我影響唔算太大。而藥方面,都係彩抽血指數,我3個月後都唔駛再食,但20週左右又要食返

別墅

fbbs123 發表於 19-2-10 10:54
仲有,想問下你香港睇邊個醫生? 因為唔知香港醫生知道自己食咁多藥,又有打肝素針,油針,會否覺得唔認同 ...

我睇林雅麗。佢都有幫人做ivf。

別墅

ifcsir 發表於 19-2-10 04:07

紅肉容易有血栓問題

大宅

swto 發表於 19-2-11 10:06
3個月就就唔駛跟愛群介口,其實佢都係咗我3個月前要跟佢指示。但我本身唔食牛,所以對我影響唔算太大。而 ...

原來都係要睇抽血情況。。。明白。。。
唔該晒你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊