自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

美祿 發表於 16-10-29 10:28

報警?如果報咗警嘅話,離婚到似

同意,好易家變

珍珠宮

回覆樓主:

其實....我覺得小朋友受你影響大於姑奶
你試下平心靜氣先

侯爵府

好媽媽勳章

可唔可以有jm講下大約發生咩事

象牙宮

2024年龍年勳章

sasa0516 發表於 16-10-29 10:08
因為我女已經講左佢唔跟姑媽去迪士尼
咁我同c6都知,我姑奶當日拉扯佢 迫佢去 之後就開始咁,我唔會話百 ...

樓主,姑奶肯帶你女去迪世尼,都係錫你女嘅表現,

你身為阿媽,應該盡量解釋件事俾女聽,媽媽不是不要女女,而是想女女有更多人錫,更多人帶你玩…

正面處理件事,對女心理成長有幫助。

你諗諗。

子爵府

畀面勳章

回覆 Sumyeema1 的帖子

我初初都覺得唔需要, 但睇到佢話個女晚晚發惡夢, 發開口夢, 仲要係好多晚都係咁, 我覺得唔係咩創傷既事唔會咁囉....既然冇人知個事情到底係點, 我覺得報警, 至少知道個原因, 到底佢c6家姐對佢個女做左d咩。 老實講, 如果係老公個家姐呢個關係, 應該好鍚小朋友先係, 但係相反不特止, 個小朋友話媽咪唔好離開佢, 仲要晚晚發惡夢, 如果一日唔知原因, 都唔知對小朋友影響有幾深。
我以前有個朋友係做兒童心理輔導, 佢家長就係對小朋友既驚恐心理視若無睹, 後尾我朋友(姐係心理輔導員) 揭發佢長期比補習老師體罰同埋欺壓, 帶佢落公園企好耐..... 同埋如果係正常事, 點解佢c6家姐, 甚至99都一句唔講? 平時如果一個大人帶人地既小朋友出街, 至少都會講話帶左佢去邊度邊度玩, 同佢食左咩好野.... 但唔好話當事人, 就連佢99都唔提, 真心講一定唔方係好事, 所以報警係合情合理。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

我希望你姑奶知道你係咁諗,大家以後就可以生死不相往來。

象牙宮

2024年龍年勳章

Tingche 發表於 16-10-29 10:40
回覆 Sumyeema1 的帖子

我初初都覺得唔需要, 但睇到佢話個女晚晚發惡夢, 發開口夢, 仲要係好多晚都係咁, ...

我咁諗,三歲小朋友,可能係迪士尼俾某D公仔嚇親,e.g. 泰山,噴火河…樓主一定揾大人問清楚當日情况。

我女當年返K1,要坐校車,佢喊足一年,睇E生是有分離焦慮症。

樓主未清楚當月情况,就揾社工,已令自己同男家關係有裂痕,報警就隨時家變。

男爵府

sasa0516 發表於 16-10-29 10:08
因為我女已經講左佢唔跟姑媽去迪士尼
咁我同c6都知,我姑奶當日拉扯佢 迫佢去 之後就開始咁,我唔會話百 ...

在你面前拉扯嗎?如果你當時在場,為何不為囡囡解釋,安慰下佢先比姑9帶走小朋友? 如果情況係咁,對不起,我覚得係樓主你做媽媽既責任多一點喎⋯⋯

侯爵府

瞓得好勳章

toffeecat 發表於 16-10-29 11:23
在你面前拉扯嗎?如果你當時在場,為何不為囡囡解釋,安慰下佢先比姑9帶走小朋友? 如果情況係咁,對不起, ...

我不在場,我係灣仔趕回去中,係阿女miss 同我講返,我叫miss,唔好比姑9接走,我姑9惡miss叫佢走,當中我真係唔在場,所以我亦知道我有問題,但問題已發生我係想c6去解決問題令阿女唔再驚姑媽,唔係想嘈姑9

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

即係你姑奶去學校夾硬搶你女去迪士尼玩?
全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

男爵府

sasa0516 發表於 16-10-29 11:29
我不在場,我係灣仔趕回去中,係阿女miss 同我講返,我叫miss,唔好比姑9接走,我姑9惡miss叫佢走,當中我 ...

咁你地明知囡囡吾想跟姑9,你都要佢去,你有同miss講吾好帶走囡囡,你有同姑9講嗎?人地受你地所托帶小朋友去玩,小朋友唔肯去,姑9用自己既方法解決,你覚得吾適當米以後吾好比囡囡跟佢囉,你想你C6做咩呢?教你姑9照顧小朋友? 樓主,諗清楚問題既根本才能找到解決方法呀!

水晶宮

happyty 發表於 16-10-29 10:27
會唔會阿女在迪士尼玩左D機動遊戲或見到萬聖節飾物或人扮鬼嚇親呀?

係囉、我識人四歲玩小小世界都驚....

侯爵府

瞓得好勳章

See 發表於 16-10-29 11:37
即係你姑奶去學校夾硬搶你女去迪士尼玩?

係學英文miss 唔係學校 如果學校可能處理得更好了
我女星期六會學英文,咁個日我因為有事去左灣仔,咁我趕唔切回來所以叫嫲嫲,姑9接,因為佢兩個帶女去迪士尼,咁我唔去的,但我無諗過會發生咁大件事,阿女呢家好驚姑媽,反而唔驚嫲嫲,所以先覺得奇怪,我唔係想嘈落去,係想令阿女唔再驚落去,一題姑媽已經大叫唔好,唔見 ,唔去,咁唔搵社工幫解決請問我可用什麼方法呢?
我只係同c6講,星期一食飯前你同姑9傾傾,話比佢知阿女有呢個情況出現,所以唔好迫或鬧,但連咁樣佢都唔肯做,重叫我忍下,唔好講唔好提咪得囉…叫我當無事發生

水晶宮

美祿 發表於 16-10-29 10:28

報警?如果報咗警嘅話,離婚到似

社工都夠誇啦、仲要報警、咩事呀?

侯爵府

瞓得好勳章

toffeecat 發表於 16-10-29 11:43
咁你地明知囡囡吾想跟姑9,你都要佢去,你有同miss講吾好帶走囡囡,你有同姑9講嗎?人地受你地所托帶小朋 ...

我無叫姑9帶,係佢話有免費飛佢要帶 ,係佢要帶
咁我有事前同佢講,阿女話唔想去,所以氹下先,唔好迫,我老公都話比姑9試試,我有打過比姑9,佢話叫我唔比出現,一出現佢就帶唔到阿女去,咁我話我自己比入場費跟埋佢,佢話唔x想見到我咁我又可以點呢?我個刻人又係mtr回到搵佢地已經搵唔到
但我無諗過攪成咁,無諗過阿女晚上回來會咁大反應,又喊又發惡夢

同埋我係想c6 同姑9傾一傾阿女呢家有咁情況出現,所以唔好再迫佢住,比d時間,又叫我笑住咁對佢屋企人,我做得到但c6能保證佢家姐唔發脾氣先嗎?c6又保證唔到,只係叫我唔好講唔好提要笑笑笑笑就得,咁我無方呻先呻係到

男爵府

sasa0516 發表於 16-10-29 11:46
係學英文miss 唔係學校 如果學校可能處理得更好了
我女星期六會學英文,咁個日我因為有事去左灣仔,咁我趕 ...

平時係咪你去接放英文班? 事先有無同囡囡講姑9會去接佢同之後做咩?

侯爵府

瞓得好勳章

toffeecat 發表於 16-10-29 11:51
平時係咪你去接放英文班? 事先有無同囡囡講姑9會去接佢同之後做咩?

岩岩個段我打少左字 我補充返了
係,接放都係我,我有講當日媽媽要去法庭做d事,所以姑媽嫲嫲接,我女答唔好,所以我已經趕回來,但已經出事同搵唔到佢地

男爵府

sasa0516 發表於 16-10-29 11:50

我無叫姑9帶,係佢話有免費飛佢要帶 ,係佢要帶

樓主,個人愚見,這件事上責任最大係你,你明知囡囡吾想去,你都吾出現,雖然你姑9專橫,但你亦可以找其他借口婉拒好意吧!事情已發生,還是想想解決方法吧!如果係我,我會同囡囡講多D關於姑9既好事,例如話佢知點解當日姑9會鬧佢,其實係想同佢去玩,吾係佢做錯,得閒比囡囡同姑9講下電話傾下計,長話短說,你想改善囡囡對姑9既感覺,要從你同姑9既關係著手先。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

咁少事都揾社工

首頁
12345...7

尾頁

跳至