懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Hi ! 請問各位私家醫院開刀生的媽媽,你地開刀后,醫生幫你貼在傷口的強力防水膠布,一般貼幾耐?
貼完第一塊,是否要換新的,還是幾個禮拜后可以不用膠布,可以濕水沖涼?

侯爵府

引用:Hi ! 請問各位私家醫院開刀生的媽媽,你地

原帖由 carriegyde 於 16-10-31 發表
Hi ! 請問各位私家醫院開刀生的媽媽,你地開刀后,醫生幫你貼在傷口的強力防水膠布,一般貼幾耐?
貼完第一 ...
開刀後約14日,跟住返醫生度望望傷口,其實表皮已埋哂日ok,冇問題就貼紗布保護下,當然要防濕水起碼1個月啦

複式洋房

Bibima620 發表於 16-10-31 17:32
開刀後約14日,跟住返醫生度望望傷口,其實表皮已埋哂日ok,冇問題就貼紗布保護下,當然要防濕水起碼1個月 ...

要唔湿水一个月,其实即系要继续贴防水胶布一个啦,唔系点冲凉呀

侯爵府

引用:Quote:Bibima620 發表於 16-10-31 17:32 開

原帖由 carriegyde 於 16-10-31 發表
要唔湿水一个月,其实即系要继续贴防水胶布一个啦,唔系点冲凉呀
我ok喎,貼紗布,坐月即唔會日日沖涼,下身就日日沖

大宅

carriegyde 發表於 16-10-31 16:53
貼完第一 ...

我出院當日,醫生幫我換左塊新的防水膠布,叫我10日後可以撕掉,不用再貼,可以照常沖涼…產後3個星期返去檢查傷口,埋得好好

其實你的主診醫生到時會教你怎樣護理傷口,不用擔心

男爵府

littlepiggy_c 發表於 16-11-1 15:52
我出院當日,醫生幫我換左塊新的防水膠布,叫我10日後可以撕掉,不用再貼,可以照常沖涼…產後3個星期返去 ...

我都係生完臨出院醫生會洗傷口,貼防水膠布。約8-10日後覆診,醫生會撕走防水膠布檢查,見傷口埋左就可以唔洗貼防水膠布,可以咩都唔貼直接沖涼。

別墅

我太太坐月時沖涼只有抹身,傷口無濕到水
所以用完一張之後已經沒有再貼了

複式洋房

carriegyde 發表於 16-10-31 16:53
貼完第一 ...

我上一胎覆診時醫生話傷口(开刀後10天)已埋可以濕水。我照跟。結果發炎,要每天去政府門診洗傷口 ,產假最後一天才復原 為何我咁聽話都攪成咁。幸好傷口愈合得颇好,不幸中萬幸

大宅

我開完刀後第一塊膠布係出院時洗傷口換,一星期後回醫生到覆診再換膠布,再之後覆診已經換在去疤貼了,但我敏感所以無用。開刀後半個月無貼膠布直接沖涼lu....

首頁

尾頁

跳至