親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

想一月同媽媽去高松,但對呢個地方完全咁熟悉,請問值得去嘛?

大宅

klm402 發表於 16-11-2 07:57

唔會淨去高松囉!高松屬於日本四國,從高松出發,可去好多地方玩.....上網search下,大把地方玩!

伯爵府

MrsKong 發表於 16-11-2 08:25
唔會淨去高松囉!高松屬於日本四國,從高松出發,可去好多地方玩.....上網search下,大把地方玩!
...

正,噤預幾多日好呢,我今日卜機票,謝謝

wcpcelia    發表於 16-11-2 17:45

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

多數係玩埋附近地方架

大宅

klm402 發表於 16-11-2 08:33
正,噤預幾多日好呢,我今日卜機票,謝謝

你鍾意去幾多日都得.....日本對我嚟講,當然越多日數越好!

有人用一個月玩四國,又有人五、六天!

侯爵府

值得, 我去過4次, 景點有栗林公園, 四國村, 屋島等, 附近的琴平, 祖谷, 鳴門, 小豆島, 直島等都很吸引.

大宅

klm402 發表於 16-11-2 07:57

高松好正呀,我7月去完,月尾又去。我都plan緊旅程,一路睇就發現高松本身好多地方都好玩,仲有好多野岩小朋友玩,又好少遊客。小豆島,栗林,琴平,屋島.... 已經三四日啦,而且高松去其他地方都方便,例如四國/岡山

大宅

回覆 dillon 的帖子

請教一下, 如果最後一日酒店在高松駅附近,下午兩點半左右就要搭巴士去機場, 上午有幾個小時有那裡值得去呢?

大宅

takudd 發表於 16-11-2 13:46
高松好正呀,我7月去完,月尾又去。我都plan緊旅程,一路睇就發現高松本身好多地方都好玩,仲有好多野岩小 ...

請推介一些適合小朋友的景點,謝謝!

大宅

ramj 發表於 16-11-2 17:17
請推介一些適合小朋友的景點,謝謝!

我去過就有小豆島橄欖公園,Youme Town岩小朋友,Youme town d玩具店會放好多面包超人玩具比小朋友試玩。下面呢d未去過將會去。

国営讃岐まんのう公園:http://sanukimannoupark.jp/
有花田,兒童遊樂場,露營車,19/11-3/1 有夜燈活動

大江戶溫泉物語:http://www.newreomaworld.com
主題樂園,有酒店,岩年紀較細既小朋友。睇相夜晚幾靚。

新屋島水族館:http://www.new-yashima-aq.com/newYAQ/home/home.html
睇comment 唔錯

高松機場隔離都有個遊樂場:http://www.sanuki.or.jp/guide/
有自行車,長滑梯

大宅

takudd 發表於 16-11-2 17:48
我去過就有小豆島橄欖公園,Youme Town岩小朋友,Youme town d玩具店會放好多面包超人玩具比小朋友試玩。 ...

Thx

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

去完粟島跟著高見島,小豆島逗留3日2夜

侯爵府

kitchanbb 發表於 16-11-2 14:54
回覆 dillon 的帖子

請教一下, 如果最後一日酒店在高松駅附近,下午兩點半左右就要搭巴士去機場, 上午有幾 ...
可以去市內栗林公園或四國村等景點, 從火車站步行5分鐘有商店街, 早出動可以去琴平金刀比羅宮, 單程火車約一小時.

大宅

dillon 發表於 16-11-3 08:44
可以去市內栗林公園或四國村等景點, 從火車站步行5分鐘有商店街, 早出動可以去琴平金刀比羅宮, 單程火車約 ...

唔該曬!

大宅

引用:值得, 我去過4次, 景點有栗林公園, 四國村,

原帖由 dillon 於 16-11-02 發表
值得, 我去過4次, 景點有栗林公園, 四國村, 屋島等, 附近的琴平, 祖谷, 鳴門, 小豆島, 直島等都很吸引. ...
請問你如果第一次去,住宿方面淨係住高松可行嗎?因為擔心搬酒店比較麻煩,可以分享吓嗎?Thx❤

侯爵府

summerbabe 發表於 16-11-3 16:37
請問你如果第一次去,住宿方面淨係住高松可行嗎?因為擔心搬酒店比較麻煩,可以分享吓嗎?Thx❤

...

可以. 如果你直飛高松, 可以住在火車站/築港一帶, 方便坐車坐船.

高松景點+琴平+丸龜城 2-3日

1日可以去鳴門+德島 (留意潮汐表)
1日可以去祖谷 (交通不便, 要參加當地團)
1日可以去小豆島 (留意潮汐表)
1日可以去直島
1日可以去岡山+倉敷
1日可以去高知 (最遠, 一程火車2小時以上)

大宅

引用:Quote:summerbabe 發表於 16-11-3 16:37 請

原帖由 dillon 於 16-11-03 發表
謝謝你建議❤❤如果住JR 高松克雷緬特酒店 (JR Hotel Clement Takamatsu)你覺得方便嗎?

侯爵府

summerbabe 發表於 16-11-3 23:11
謝謝你建議❤❤如果住JR 高松克雷緬特酒店 (JR Hotel Clement Takamatsu)你覺得方便嗎?

...
坐JR,坐琴電,坐船都很方便。

珍珠宮

高松是否冇乜野買? 我搭EXPRESS 冇加行李 考慮緊加唔加

伯爵府

迷人pinklady 發表於 16-12-10 12:10
高松是否冇乜野買? 我搭EXPRESS 冇加行李 考慮緊加唔加

因日本到處都可以買 所以回程買行李好D[/smiley

首頁

尾頁

跳至