單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

想呻下~~~

前夫由上年年尾開始無俾膳養費,加上我又失業,收入大不如前,但小朋友因為身體出過事,所以要請工人湊,所有錢都要屋企人俾~~~
最近搵法援追,係追到,但等咗成3個月都未拎到,屋企人話小朋友嘅開支好大,其實我都知,但我宜家份工收入低,轉工又唔知可以做咩真係無咩辦法~~~
我都唔知之後點好,小朋友開支無得點減,已經唔敢同佢周圍去~~~
好想俾返對方,咁不負責任,以為養個小朋友咁易~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:有d想放棄~~~

好吾諗得咁負面住,孩子大下大下身體就會強壯,難關只是短暫,只要捱得過,幸福+快樂就會跟住你,我細仔由9月開學先來感冒發燒,9月睇左3次e生先至好,10月尾又野到手足口病,重要病假十日,最慘系野埋哥哥都病埋,打孖一齊病,睇e生都睇到窮,系煩架,又要返工,又要照顧仔仔,我都叫自己頂住

大宅

maymay220hk 發表於 16-11-4 10:34
好吾諗得咁負面住,孩子大下大下身體就會強壯,難關只是短暫,只要捱得過,幸福+快樂就會跟住你,我細仔由9 ...

我係完全諗唔掂d錢,宜家攪到成家個個為錢煩,我都好唔想,但自己又無辦法~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:maymay220hk 發表於 16-11-4 10:34

原帖由 yw710 於 16-11-04 發表
我係完全諗唔掂d錢,宜家攪到成家個個為錢煩,我都好唔想,但自己又無辦法~~~
...
你小朋友幾大?除日常生活,仲有咩可以cut左先

大宅

啲賤人好賤,就係諗住唔俾錢逼到俾返個小朋友佢哋

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

必要時,搵兼職。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

1. 不用工人,可節省$4000至$5000,由屋企人照顧小朋友。
2. 為環境澈發而轉工冇可能做唔到 !
市場仲有,全職收入比較高既工 , 在乎你去唔去唔做? 
現在緊急係開支問題 ,唔係搵工煩惱問題 ! 唔轉工,咪搵多份兼職。

既然請得起工人, 又有屋企人支援 ,肯定未去到山窮水盡。
況且遲早會有贍養費 !

雖然贍養費係重要 ,但唔好期望咁高 ,隨時突然消失也不出奇。
所以唯有裝備好自己 ,萬一突然停贍養費,起碼冇咁徬徨。
如果放棄小朋友,你也是不負責任 !

大宅

cedarcone 發表於 16-11-5 05:00
1. 不用工人,可節省$4000至$5000,由屋企人照顧小朋友。
2. 為環境澈發而轉工冇可能做唔到 !
市場仲 ...

屋企全部人都返工,但收入唔穩定,而且小朋友身體有事唔可以俾人湊,所以先要請工人~~~
而我唔係唔想轉工,係搵極都無乜工請,所以先做宜家呢份,但份人工唔高,想搵多份工,之前諗過返酒吧嗰d,但屋企人又反對,想我夜晚照顧小朋友先

再加上前夫寫膳養費之前寫得好高,但又唔俾,攪到我乜都申請唔到,想每個月有d幫補都無

侯爵府

yw710 發表於 16-11-5 20:43
屋企全部人都返工,但收入唔穩定,而且小朋友身體有事唔可以俾人湊,所以先要請工人~~~
而我唔係唔想轉工 ...

吾好甘灰住
你X收入穩定嘛?如果散工現金出糧
甘真糸冇計
但如果他系銀行过数,固定薪金,甘你即刻入紙去家事法庭追啦
順便捉他上庭,要埋中期膳養費
他而家拖数,或者上到庭有機會以后日子做到扣狎令架,到時直接扣数,吾到他拖
所以逐步黎。。

大宅

babytszkin 發表於 16-11-5 21:50
吾好甘灰住
你X收入穩定嘛?如果散工現金出糧
甘真糸冇計

已經追,佢係俾返之前嗰d(不過都未拎到,仲喺法援度,等文件出),不過同時佢申請埋減膳養費,因為佢收入唔穩定,佢証明到佢無錢俾咁多

侯爵府

yw710 發表於 16-11-7 11:41
已經追,佢係俾返之前嗰d(不過都未拎到,仲喺法援度,等文件出),不過同時佢申請埋減膳養費,因為佢收入 ...

如果甘都冇計你唯有靠自己架啦
我X都系比得吾多,我都系攝時間去擔擔抬抬幫補家計
日子吾容易,大家一齊加油啦

首頁

尾頁

跳至