母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前啜損左面,休息一兩日,開始塞塞地,好返再餵,兩日又損左,改做泵,點知仲塞d ,今日再被a b 再啜,都係吾得,仲好痛,右邊完全無事,最後決定吾要餵啦,醫生開左消炎藥,係味可以食埋收奶野?
仲有我應該點做?
好痛好痛

複式洋房

我未想收奶,但我都係成日塞,之前去問母乳顧問顧問,佢這塞住去收唔好,你而家食消炎藥可食收奶野收的

別墅

cmyee 發表於 16-11-5 00:38
我未想收奶,但我都係成日塞,之前去問母乳顧問顧問,佢這塞住去收唔好,你而家食消炎藥可食收奶野收的
...

其實我都未想,不過太辛苦了

複式洋房

如果塞左有啲胸漲可以試下用凍椰菜敷15-20分鐘,之後沖返個熱水涼就會出得順好多。
我尋日又係覺得塞左好痛同有硬塊,阿仔食唔到又好忟憎,敷完之後出順左佢又飲快左,但係好似話唔好敷咁密因為會收奶。

別墅

Greengrape 發表於 16-11-5 11:14
如果塞左有啲胸漲可以試下用凍椰菜敷15-20分鐘,之後沖返個熱水涼就會出得順好多。
我尋日又係覺得塞左好痛 ...

多謝,不過吾係塞得少,我又發冷發熱,沖完涼泵都吾得,個仔食左邊我又好痛,個胸好像發炎甘,又姐
紅又腫

複式洋房

發炎最好快啲睇醫生,我上一胎試過發炎到發燒,要食消炎葯同抗生素先退到燒,仲要出膿,好痛咁擠哂啲膿先冇事,個一個星期泵啲奶出黎倒,之後好返就乜事都冇繼續餵。

複式洋房

etyuet 發表於 16-11-5 03:53
其實我都未想,不過太辛苦了

我都好似你咁,一出院,我仔一邊啜,個胸痛,下面子宮又痛,個人又熱,好辛苦,你一定要睇醫生,開左藥食,超有用,食左就唔痛,我覺得係醫生處方下食藥無問題,而且痛楚係會影響奶量, 所以你一定要食藥,我仲搵母乳顧問幫我通同教我泵奶埋身,花的錢分分鐘貴過買奶粉,生左兩個多月,人奶路真的好辛苦,又花錢,我朋友都無個好似我咁痛,但你見到阿仔食到好冧,咩都值得!

男爵府

cmyee 發表於 16-11-5 14:21
我都好似你咁,一出院,我仔一邊啜,個胸痛,下面子宮又痛,個人又熱,好辛苦,你一定要睇醫生,開左藥食 ...

對啊,母乳心機時間花費很貴,卻是無價寶。希望我快D通番

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊