婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一胎,亦係老爺奶奶第一粒孫,生咗有來醫院探,出院奶奶話唔識整野,有比錢我補身。

第二次流產,冇來過醫院/屋企探,我好唔開心。老公話佢地唔知點處理,所以唔敢來。

今次生完,他們第一時間去醫院探孫,來我家探孫,就帶小小食物。我感覺係,生得出就探,生唔出就冇理過我。自己耿耿於懷,一見到佢地心裡條刺就痛。

我係咪好敏感? 好小氣?

自己感覺

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Happi_Mum 發表於 16-11-12 08:00
第一胎,亦係老爺奶奶第一粒孫,生咗有來醫院探,出院奶奶話唔識整野,有比錢我補身。

第二次流產,冇來過 ...

佢哋唔打攪你,你咪仲可以好好休息。
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

回覆樓主:

我又覺得唔探仲好,講安慰說話仲銀耳啦… 你99算係咁啦,生完都俾錢你補身,唔好諗埋一邊啦!

男爵府

可能佢地唔知點安慰你呢!唔係個個識處理,唔係自己女有時唔知你想聽d咩野說話,黎到講錯咪重大件事,過左去就算數啦,開開心心湊bb唔好諗太多

男爵府

Lovelovebear 發表於 16-11-12 08:26
我又覺得唔探仲好,講安慰說話仲銀耳啦… 你99算係咁啦,生完都俾錢你補身,唔好諗埋一邊啦!
...

係湊仔費,果次坐完月比佢湊,就比錢。坐小月&今次,冇。

男爵府

ncp 發表於 16-11-12 08:39
可能佢地唔知點安慰你呢!唔係個個識處理,唔係自己女有時唔知你想聽d咩野說話,黎到講錯咪重大件事,過左 ...

應該係咁,但自己一見佢地,就咁唸…

男爵府

咁你想人地嚟探你同你講咩吖
一陣人地老人家唔識講嘢攪到你唔開心
到時你個心又拮條剌
嚟到唔出聲又話人地唔關心你
問你兩句一陣又唔知點諗人地
小產最應該陪你嗰個係你老公
而唔係佢老豆老母囉

男爵府

xavierma215 發表於 16-11-12 09:34
咁你想人地嚟探你同你講咩吖
一陣人地老人家唔識講嘢攪到你唔開心
到時你個心又拮條剌

明呀。所以先覺得自己小氣,唔應該咁唸,但一見到就覺得生得出先有人理,生唔出就冇人理。唉~ 點解開條刺?

男爵府

fungwongphie 發表於 16-11-12 08:03
佢哋唔打攪你,你咪仲可以好好休息。

其實係架。但一見到佢地探孫就想起上次,好介意。但又想,佢地探孫,好過唔探

伯爵府

Happi_Mum 發表於 16-11-12 09:38
明呀。所以先覺得自己小氣,唔應該咁唸,但一見到就覺得生得出先有人理,生唔出就冇人理。唉~ 點解開條刺? ...
小產咗最心痛當然係你啦,到E+你仲放唔低(可能一世都唔會),
所以生完BB又諗番起囉.
但你唔能夠要求人地都好似你咁心痛架嘛.
對6299亦唔應該有乜嘢要求啦,
佢又唔係你父母.
有時做6299都好難做架,
所以客客氣氣就夠啦,
唔好成日要求人地"關心"你啦,
你問吓自己到佢地有病時你又做唔做到佢地期望你對佢地嘅"關心"呢?

大宅

回覆樓主:

我覺得你小氣咗

男爵府

fattymama 發表於 16-11-12 09:56
小產咗最心痛當然係你啦,到E+你仲放唔低(可能一世都唔會),
所以生完BB又諗番起囉.
但你唔能夠要求人地都好 ...
中POINT了, 是我很在意離開的No. 2 , 所以唔開心別人當他不存在...
但你們誤會了, 我見到佢地會咁唸「生得出先有人理, 生唔出冇人理」,

但好奇怪, 唔係嬲佢地, 係唔開心... 可以我係嬲我自己~

原來... 條刺係我放唔低。因為其他人唔知, 所以我冇咁唸, 當初剛BINGO 唔想講住比6299知住, 老公要講, 之後我都有講, 寧願佢地唔知。

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Happi_Mum 發表於 16-11-12 09:41
其實係架。但一見到佢地探孫就想起上次,好介意。但又想,佢地探孫,好過唔探
...

你自己都要放開D,小產其實不少見,你放開心情就唔會再太介意佢哋有冇來
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

回覆:心有條刺,我係咪好小氣

其實會唔會怕你傷心,唔知同你講咩好呀?
你6299平時對你係點先~
有時真係個喎~叫你睇開啲唔好諗,又好似多餘,叫你樂觀面對,更加多餘,我同事試過,同另一個小產同事講,或者係緣分呢~無得強求,叫佢唔好太傷心,結果俾人話涼薄,超無奈~
我就寧願扮唔知,扮無野啦~
你依加都成功生左第二胎,專心湊bb,都好開心架~^^

子爵府

畀面勳章

你太敏感姐, 你將心比心, 如果你有朋友流產, 你會唔會仲想一大班人去探佢? 佢有比錢你補身, 證明佢地唔只著重個孫, 都著重你呀! 呢度有好多JM 生得出同生唔出佢地6299都全程唔理架.............你已經好幸福了, 不如問下你, 你想唔想自己流產完佢地黎望住你個樣... 大家都笑唔出既時候
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

男爵府

Tingche 發表於 16-11-12 12:44
你太敏感姐, 你將心比心, 如果你有朋友流產, 你會唔會仲想一大班人去探佢? 佢有比錢你補身, 證明佢地唔只著 ...

生唔出梗係冇比錢補身啦 ... 有就唔會咁唸。係感覺,原來生得出vs生唔出咁大分別

珊瑚宮

畀面勳章

Lovelovebear 發表於 16-11-12 08:26
...

完全同意

大宅

回覆樓主:

唔見好過見,佢哋都唔會當你係自己人,
除非係發生係佢個囡身上,甘佢哋就會去探,
山水有相逢,
他日佢哋不幸入院,你都可以唔去睇佢

珍珠宮

6299 好似老闆咁現實,你有得生,即是有billing, 咁未對你做D嘢羅,你又唔係佢地個女,你想佢地點,睇開D啦!

大宅

...

是,樓主奶奶已好好

首頁

尾頁

跳至