跳至

首頁

尾頁

大宅

有無激活媽媽可以比d 意見
前天收到信 收了我小朋友
簡直喜出望外
無想過竟然會收佢
但現在有些擔心
究竟激活合適我小朋友嗎
我仔個性好活躍好動 可以話係曳
自制力弱
我又怕咁自由既學校 會令佢變得更加自己奔放
無哂規矩 -.-
有無激活媽媽

另外 激活小學既英文普通話可以嗎?
學生英文普通話程度好嗎?
激活小學提倡閱讀嗎?

大宅

我囡囡都收到offer,想了解多d,我自己好喜歡佢活動教學,少功課,以英文為主,但家人因為學費有d反對(emoji),希望多d資料support 下(emoji)(emoji)

好似3月有open day,我地可以參加嗎?

大宅

在校只可以講英文讀普通話,小朋友都會揀英文為主,所以英文會比較好。但一開始要接受佢地D grammar會錯,但都三年級開始,就會開始以英文為中心,比如我囝只睇英文書,youtube,手機同ipad語言,電影全部英文。五年級已睇完8本Harry Potter,反而中文作文要用英文翻譯返中文,所以小朋友中文會差,預左考直資或國際。耀中會收至於自由,我又唔覺得好自由播。只系鬆少少,如果成績唔好會補課。每星期都有中默,math同IS完左一二個chapter 會test,一年二個exam
Cherry 10/2006
Kerry.   10/2007
Berry.    11/2014
Terry.     01/2017( EDD)

別墅

回覆 busfaitony 的帖子

或者就係你個小朋友活潑好動,所以收啦。正如樓上講嘅,激活有佢嘅規矩,相對主流學校寬鬆,唔守規矩要反省,唔會用罰黎嚇學生。都有評估同考試,一至六年級成績表都唔排名次,一至四甚至唔分ABC,冇乜壓力,除非家長自己製造。課程一D都唔淺,特別係高年級英文同常識,但係循序漸進,所以低年級入學唔見得要求識好多嘢。

大宅

我小朋友也收到offer, 大家有興趣開過Whatsapp group傾嗎?

大宅

iukayan 發表於 16-11-15 00:00
在校只可以講英文讀普通話,小朋友都會揀英文為主,所以英文會比較好。但一開始要接受佢地D grammar會錯, ...

你女英文好勁呀!
你地在家也用英文溝通嗎?
我自己英文麻麻
一家人在家都係講廣東話
家中沒有工人
你女既英文都係學校學返黎?
同可唔可以分享下你點培養小朋友閱讀習慣
thx!!!

大宅

KKPP 發表於 16-11-15 10:26

或者就係你個小朋友活潑好動,所以收啦。正如樓上講嘅,激活有佢嘅規矩,相對主流 ...

嗯 聽好多comment 都說激活不錯
happy school 真係好合適我個仔
但都要諗埋佢中學點
你覺得激活學生既中文是否一般?
中學去返local school 係咪無咩可能

大宅

其實佢已經習慣咗用英文,因為系學校時間甘長,佢同小朋友溝通,玩嘅嘢,用既名詞都用英文,我同佢系講廣東話,反而佢同我講廣東話佢要想下。所以環境真系好重要。

大宅

都有升官校,英文中學,但你要預左佢地會辛苦,因為激活確實功課唔多,少壓力。基本家長都系考慮直資,不過好多都去宏信,李兆基。國際學校會去聖士提反都中意收我地學生,而耀中9成收,曾經有幾個人去哈羅,有人考到加拿大國際但太遠放棄左,學校校務處旁有個board有升中派位結果。

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

busfaitony 發表於 16-11-16 08:29
嗯 聽好多comment 都說激活不錯
happy school 真係好合適我個仔
但都要諗埋佢中學點

Gigamind 升本地官津唔係冇可能嘅,只不過大部份學生一早有直資/私校/國際學校 offer, 選擇大抽獎嘅唔多。
以我小朋友為例,佢2015年畢業,佢嗰班19人,只有4-5個參加派位,而且全數派 band 1 英中官津。

無疑中文程度較弱,但相對地因為英文較強,升中後大部份科目都容易pick up, 可以有多d時間放喺中文科度。

別墅

回覆 CML2006 的帖子

請問Gigamind學生多數考邊幾間直資私校?

複式洋房

回覆 Karenauyeun 的帖子

http://www.gigamind.edu.hk/PRI/CN/Alumni.htm

Ps:六年級畢業生得20多人,其實是因為五年級走了一批升國際學校的學生去升Y7

侯爵府

Karenauyeun 發表於 16-11-22 13:12
回覆 CML2006 的帖子

請問Gigamind學生多數考邊幾間直資私校?

一般家長會 in 2-3 間直資/私校,有部份會再 in 多幾間,當 practice, 練大個胆都唔錯。

因為 Gigamind 係英小,中文較弱,入唔到英中的話都幾大鑊,加上元朗區一向 band 1 學生多過 so-called band 1 中學學額,大部份家長唔會博派位。

我小朋友嗰班,大多會 in 李兆基,其中一個原因係佢比其它較早有得 in, 而且係 band 1,亦有同學 in YMCA, 外藉同學會 in 宏信。

有少部份同學住區外,佢哋會揀返區外學校。

有同學有幾個 offer.
有同學入到第一間心儀學校就唔再in 其它。
更有部份同學有區外唔錯嘅 offer, 但最終選擇參加大抽獎。

記憶中佢嗰班最終去向:
3個李中
2個青中
1個宏信
2個 NPL
1個 Int'l School
1個 St. Stephen's college
1個 DGS
1個 Marymount
1個 St Paul Boy
1個 王錦輝
2個 鄉中
1個 信義

其它唔記得喇,但都係英中。

但我哋唔係叻到 in 邊間都收,總有同學得唔到某些中學嘅 offer.
以我小朋友為例,佢 fail 咗 李兆基,最終入返元朗大抽獎。

別墅

好詳盡的回覆, 謝謝!

男爵府

我認同iukayan的說法!想問IS,Eng,中文考試卷深嗎?

侯爵府

Emilycat2811 發表於 16-11-24 21:05
我認同iukayan的說法!想問IS,Eng,中文考試卷深嗎?

好慚愧, 小朋友讀咗6年,我都冇乜點睇佢d試卷,唔知深定唔深。

但正如 iukayan 所講,同學仔長時間處於英語環境,相信英文程度已達到一個幾唔錯嘅水平, 試卷深與淺, 應該會同水平掛勾。
相對地,同學嘅中文科平均水平會弱d,估計試卷會比一般小學淺d。

至於 IS, 舊年升上中一時我曾經問過我小朋友 science 深唔深,佢答我 " 好淺,小學已經教過晒! ",估計試卷唔會淺。但與其話 Gigamind IS 教得深,我反而覺得係老師教得好。

男爵府

CML2006,你好,想問下知不知边到可以補習I.S科又補得較好? 你小朋友讀左激活最難边科?

侯爵府

Emilycat2811 發表於 16-11-26 21:31
CML2006,你好,想問下知不知边到可以補習I.S科又補得較好? 你小朋友讀左激活最難边科? ...

唔好意思,唔清楚邊度補 IS 好。
但我覺得想 IS 成績好,先要提起小朋友興趣,如果睇完 textbook 都唔明,可以上 YouTube 揾相關 topic 嘅片嚟睇,由淺入深。
E.g Environmental pollution 可以先由卡通片睇起。

https://youtu.be/tmhiglxga-4

至於最難嘅科目,對我小朋友嚟講係中文科,特別係中文作文。

男爵府

CML2006多 謝你意見,但我想知其他科目你有冇替小朋友找補習?可否提供補習社名稱?中文作文及英文作文要作多少字?

複式洋房

回覆 Emilycat2811 的帖子

激㓉十個9個都冇補習,學校亦唔會系校歷表寫幾時考試。如果你以成績為中心激活可能唔系甘適合你

首頁

尾頁

跳至