懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果無經濟壓力~
各位媽媽會揀瑪麗公立順產,定係香港港安?

由有左到而定21weeks 無任何唔舒服~
但BB 頭同埋大腿大左1 周,即22周

侯爵府

回覆樓主:

公立vs私家
無經濟壓力梗係私家

大宅

我會揀瑪麗⋯一來我想順產,咁其實生b成件事係好raw既⋯私家定政府都一樣放你喺張床度自己生⋯醫護係mon住同幫你接住阿b⋯咁你覺得喺私院會比喺政府多咗d咩"服務"呢⋯生嗰時產房播你嘅自選音樂(你生嗰時都痛到自己姓乜都唔知啦⋯仲聼乜歌喎)?付費的親子時間(抱自己個b都要俾$人⋯係咩原因呢)?

二來touch wood阿b生來之後有咩事⋯其實私院好多都處理唔到,因為私院接呢d case唔多⋯一般都係交返俾公立⋯咁咪要同阿b分隔兩地囉

大宅

Mandc 發表於 16-11-17 16:45
我會揀瑪麗⋯一來我想順產,咁其實生b成件事係好raw既⋯私家定政府都一樣放你喺張床度自己生⋯醫護係mon住 ...

抱BB 港安唔錢架 琴日去左參觀港安,環境好好,比較公立好好多~

Extra 服務:
1)如果媽媽太攰,可以叫姑娘代為照顧BB~最多同一時間照顧10個媽媽~
想見BB 可call 姑娘抱BB比你,如果想同BB 24小時stay 喺一齊都得。

2)媽媽未有奶時,如果媽媽想,佢地會代為用奶粉,有好多隻揀,免費嘅。
尿片等等,package 其間係免費嘅。

3)探訪時間9am-9pm, 9點後親友都可以喺走廊見面。不限探訪人數。

親身產過去,問過其實無咩extra 收費架~
姑娘同工作人員個個都好好笑容~

你講得啱呀~ 我唯一考慮就係BB有咩事要返瑪麗。 因瑪麗兒科的確係最Top.

但半年前有朋友喺瑪麗順產,縫下面時縫得唔好,含曬膿,要去私家拆線再縫。
亦有朋友痛左20幾個鐘先生,比啲嬸嬸同姑娘話,唔好嗌痛。當然都有好多好例子啦~

老公話錢就預備左,睇下我想點。。。

伯爵府

港安環境超好

大宅

ivycwl 發表於 16-11-17 17:08
港安環境超好

係呀琴日參觀左!

大宅

朋友两胎都在瑪麗 說如果之前我問她她會推薦瑪麗 但今年她住的時候人手不足 又因為人手問題 護士和姨姨明顯壓力大 導致整體感覺不好 既然可以負擔當然私家好 你也可以選私家或半私家房 瑪麗沒有選擇 只有大房

大宅

lovekiki8 發表於 16-11-17 17:32
朋友两胎都在瑪麗 說如果之前我問她她會推薦瑪麗 但今年她住的時候人手不足 又因為人手問題 護士和姨姨明顯 ...

多謝你意見呀!

我見瑪麗參觀婦產科房同產房都勁full!
上次去飲糖水,有最少過百個媽媽!

養和都係full到想參觀都唔得。。。

別墅

tantanania 發表於 16-11-17 14:36
如果無經濟壓力~
各位媽媽會揀瑪麗公立順產,定係香港港安?

當然去港安, 服務水平好咁多!

複式洋房

一定私家 公立太多唔好既case 你點知你生時公立人手緊唔緊張

大宅

回覆樓主:

有錢嘅緊係私家啦,一定差好遠,收得你咁貴唔會比面色你睇。

政府嘅就要自己識做啲,唔好問咁多,唔好煩啲姑娘,因為佢地一對太多人啦!就算幾有愛心都做到燥底。

最緊要你老公搵到,有錢就萬萬都能!
(香港就係咁)

禁止訪問

大宅

oslayee 發表於 16-11-18 13:09
有錢嘅緊係私家啦,一定差好遠,收得你咁貴唔會比面色你睇。

政府嘅就要自己識做啲,唔好問咁多,唔好煩啲 ...

我都係咁諗嘅~~~ 反正同老公都聯名儲左筆錢黎生BB~~~~ 希望一切順利啦!

大宅

細佬Bebe 發表於 16-11-18 12:20
一定私家 公立太多唔好既case 你點知你生時公立人手緊唔緊張

初初都決定左喺私家架啦,不過好多人都話有事要返瑪麗,攪到我心都煩埋!

別墅

做咗結構未?如果BB正正常常,懷孕期間都一切正常點解一定要做最壞的打算呢? 我相信大部分BB都唔會需要到兒科報到 touchwood喇

所以除非有預兆BB會有事的話,可以私家就私家喇。 我自己會咁揀。

大宅

瑪麗一向都受港九新界媽媽歡迎,無論住邊個個都想湧入去生,好難唔忙

大宅

totopi77 發表於 16-11-24 20:40
做咗結構未?如果BB正正常常,懷孕期間都一切正常點解一定要做最壞的打算呢? 我相信大部分BB都唔會需要到 ...

我都係咁諗,而家BB好正常健康呀!
係身邊嘅人成日都咁講~
多謝你支持我去私家

大宅

Jenny_lau 發表於 16-11-24 22:06
瑪麗一向都受港九新界媽媽歡迎,無論住邊個個都想湧入去生,好難唔忙
...

我聽朋友講其他醫院次次檢查都係20-30個媽媽,
但我次次去贊育都起碼40個媽媽呢!

大宅

tantanania 發表於 16-11-24 22:41
我聽朋友講其他醫院次次檢查都係20-30個媽媽,
但我次次去贊育都起碼40個媽媽呢!
...

我唔知呀,啲朋友一有左都係話去瑪麗生,話親戚話好好,我就冇興趣,都係搵番最近我果間

首頁

尾頁

跳至