懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb 下眼皮生左粒眼瘡,已經有一個月,期間睇左兩次醫生,一次眼科,醫生比我無類固醇藥膏滴眼,但已經兩個幾三星期都無咩好轉,已經聽醫生講每日熱Fu 幾次。。醫生話如果唔散要 考慮用手術搳,但要全身麻醉我好擔心。請問大家有無bb試過又係咁?

複式洋房

有,我囡3歳幾生過2次眼瘡!
第一次,上眼臁,眼尾近雙眼皮位,當時無特別攪佢,結果個多月自己好!
第二次,下眼臁,比你小朋友大粒同腫,我囡話痛,睇咗3個醫生,2個叫我即刻去政府,佢會幫我攪,醫生話好常見,半身麻醉可以啦,好快攪掂,可熱敷幫助散燶,我唔想咁細個做手術,結果拖多1星期,中間不停滴眼藥水食抗生素。1星期後,未好,再我睇私家眼科,佢話含燶好難自己退,最好全身麻醉放燶,我唔想佢做手術,再觀察多一星期,都無好轉,最後,唯有入私家全麻放燶先攪掂。

複式洋房

我覺得如果你已經熱敷及滴眼藥水,只可以無了期咁等or 快快做完手術快d好,所以我最後都揀咗做手術。
其實,手術的過程只需15 分鐘及即日出院!比我想像中簡單。但當然,佢麻醉藥(around 30mins) 過後,醒的時候係會有d驚。

大宅

Ssfchan 發表於 16-11-17 22:04
我覺得如果你已經熱敷及滴眼藥水,只可以無了期咁等or 快快做完手術快d好,所以我最後都揀咗做手術。
其實 ...

但係bb先得果剛9個月。做手術我好怕有危險。

珍珠宮

我覺得都系聽醫生建議比較好
如果你唔放心,可以睇多個醫生嘅~

翡翠宮

太耐都好唔到就要考慮手術啦,諮詢下醫生,呢D都系細手術嚟嘅遮

大宅

過多一星期就會再去覆診睇下醫生點講。

複式洋房

咁你勤力d熱敷及滴眼藥水,希望佢快快好轉!

複式洋房

我個仔一路keep住生眼瘡,上下眼皮都試過,睇過眼科搽藥膏,但都無效,因為唔想做手術,最後試用銀花菊花水洗眼,每日每隔幾個鐘就洗一次,頭個星期會見到明顯消炎,慢慢就會謝,但起碼需時3-4星期先好,但我覺得好work,除左第一次生有睇醫生,之後都係呢個方法攪掂!眼瘡生過就會易再生番!

大宅

hohongkong 發表於 16-11-18 08:19
我個仔一路keep住生眼瘡,上下眼皮都試過,睇過眼科搽藥膏,但都無效,因為唔想做手術,最後試用銀花菊花水 ...

我都聽人講過,所以買左菊花試下,用左兩日好似熟左d大左小小,係咪正常呀?咁係咪要用金銀花一齊先好?想問下我用平常泡茶d胎菊係咪ok? Thanks

大宅

hohongkong 發表於 16-11-18 08:19
我個仔一路keep住生眼瘡,上下眼皮都試過,睇過眼科搽藥膏,但都無效,因為唔想做手術,最後試用銀花菊花水 ...

頭個星期會見到明顯消炎 則係會點樣架?

複式洋房

我就加埋銀花,銀花都有消炎功效,我未試過單用菊花,菊花我有用胎菊,2樣加埋一齊焗水,暖暖地就用嚟洗眼!如果個瘡已經好紅,用後有機令它快熟,等個瘡爆左之後就好快好返!我個仔亦試過初起就洗眼,就自然慢慢退左。2個情況都試過。

大宅

hohongkong 發表於 16-11-18 09:41
我就加埋銀花,銀花都有消炎功效,我未試過單用菊花,菊花我有用胎菊,2樣加埋一齊焗水,暖暖地就用嚟洗眼 ...

請問係咪用綿花球抹下眼外面就可以?

複式洋房

眼瘡初起洗眼,消炎會見到無咁紅,慢慢就無左!

複式洋房

我用大張d嘅嬰兒用棉花,可以吸多d水抺個眼,之後再抺返乾佢!

大宅

hohongkong 發表於 16-11-18 09:43
眼瘡初起洗眼,消炎會見到無咁紅,慢慢就無左!

佢都成個月喇。唔係初起了。。多謝你。我會勤力d 抹下眼同佢。。希望好快好番啦。其實點解會形成呢?

複式洋房

俾d耐性,勤力d洗,但真係攪超過一個月先見慢慢謝!醫生話係小朋友皮脂分泌過多引致,大大下會好d喎!

大宅

想問下做手術幾錢架?逐粒計定點?會係診所做小型手術定醫院做?有冇保險claim?

大宅

我b 18個月大, 粒眼瘡個幾月都唔好, 睇第一個眼科醫生話要全身麻醉, 唔想佢咁細個全麻, 之後搵另一個眼科醫生, 局部麻醉已搞掂, 全程10分鐘左右, 雖然聽住佢喊好心痛, 但離開診所已開心返, 現在康復中, 費用5000

大宅

fujiko2012 發表於 17-3-8 17:16
我b 18個月大, 粒眼瘡個幾月都唔好, 睇第一個眼科醫生話要全身麻醉, 唔想佢咁細個全麻, 之後搵另一個眼科 ...

邊個醫生,可pm資料麻、tks!

首頁

尾頁

跳至