家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

以前上Bk 睇叫人唔好買保險,但幾年後覺得其實一份保險其實都有佢既用途,因為眼見身邊啲朋友有啲三十歲左右開始有大病,工作關係都見到有啲病係愈來愈年輕既人有,最驚係有病又唔想死,有藥又無錢醫。

你地覺得邊類保險值得買?人壽/醫療/危疾/意外?市面上有太多種類同公司,有無人比到啲意見大家討論下?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我全家都有買醫療, 真係好緊要, 有起事上黎可以即入私家唔使唔使左計右計。 我屋企個工人保險我都係買最貴有包醫療果種。 另外我同老公都有買危疾+人壽。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我自己人壽+危疾,5百左右一個月

公司有醫療,所以暫時唔理住

男爵府

1.醫療
2.危疾
3.人壽
4.意外可以唔買,就算買都只係幾十蚊

禁止訪問

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

我有危疾同埋醫療..
危疾係有saving在內果D, 醫療就純醫療 (公司都有醫療, 所以其實咁早買都冇咩用...純粹當健康時入左個market先...).
我都後悔買左有saving在內的危疾.....覺得應該買純危疾會好d, 個leverage大D.

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實最主要係睇清楚,要買都剩買醫療同危疾一個月百令二百蚊左右
坊間銀行既含儲蓄成份人壽。 好多都係蝦人無睇清計清。月供幾千。回報少過做定期

珍珠宮

先買住院,再買意外(claim過幾次),有閒錢先再諗其他

別墅

回覆:cheung2000 的帖子

我自己有人壽、危疾、住院(so far caim過幾次照胃鏡,都caim足)
我老公就好抗拒保險,幾個月前入院使左四萬㡬,都話要返份保險
我就剛剛同亞女買左份高儲蓄,等佢十八歲拿來讀書,本來冇諗過買,但如果唔儲,我深信係留唔到錢比佢,見供五年所以先買,因供得耐又怕自己之後唔知有無能力去供

侯爵府

2018復活節勳章

-Athena- 發表於 16-11-21 14:56
以前上Bk 睇叫人唔好買保險,但幾年後覺得其實一份保險其實都有佢既用途,因為眼見身邊啲朋友有啲三十歲左 ...

我全家都有買

阿女一有出世紙即買, 保險好緊要

翡翠宮

人壽/醫療/危疾/意外 <-- 呢D我都有買,仲有買左婦女病

其實要睇自己,如果負擔到,我覺得買係無妨,如果只可以買一樣,我應該會買醫療,講真,好似入一入去醫院做胃鏡腸鏡都收你幾萬蚊,我真係冇咁多錢拎到出黎比,唯有靠保險. 我成日話,如果你有一大筆錢係手隨時拎得出黎用,其實唔洗買保險都可以.....

大宅

現今世代邊有可能唔買,基本人壽,車保,家佣,屋企,個人專業,旅遊咁都走唔甩啦!
利申,完全唔係保險行業人員

侯爵府

我覺得醫療+危疾好緊要, 我而家有長期病,眼見好多病友沒有買任何保險,到而家想買保險公司唔受保。

男爵府

我一家都有買人壽/醫療/危疾/意外,另一份婦科病,不過供都手軟

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

應該要買。
但眼見好多醫生,係睇住份保單嚟收錢,冇保險的反而會收平d

wcpcelia    發表於 16-11-22 08:58
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

我自己有份危疾同人壽,醫療睇個人需要啦
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

自己買齊哂,人壽/醫療/危疾/意外,全部無儲蓄成份的,大約8百蚊個月,已經claim過醫療同意外
老公唔信所以只買一份人壽

水晶宮

回覆樓主:

人壽,危疾,意外都有買。

侯爵府

gloriatutor 發表於 16-11-21 15:38
我有危疾同埋醫療..
危疾係有saving在內果D, 醫療就純醫療 (公司都有醫療, 所以其實咁早買都冇咩用...純粹 ...

純危疾佢話每5年加一次價,唔供就即停

侯爵府

淘寶 發表於 16-11-21 16:05
我全家都有買

阿女一有出世紙即買, 保險好緊要

我覺得係有需要,未至於緊要到一出世就買

首頁
12345...6

尾頁

跳至