懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日33週5,去醫院聽超聲波報告,結果話bb size 細,細左2星期, 要下星期再照, 如果都係差唔多,就要早d 拎bb 出黎。。。哎呀…聽完...好傷心! 希望食多d野,bb 會長大啦。。。

有冇媽媽都係咁呀?
我好擔心呀...

子爵府

畀面勳章

fst931 發表於 16-11-21 21:06
今日33週5,去醫院聽超聲波報告,結果話bb size 細,細左2星期, 要下星期再照, 如果都係差唔多,就要早d ...

一直有咗以黎都係細2w定之前啱size 突然細2w?

複式洋房

回覆:細size bb

我33week4 day 都是細size bb ! 得4 lbs!但醫生冇話要早d拎BB出來wor

大宅

mmki 發表於 16-11-21 21:48
一直有咗以黎都係細2w定之前啱size 突然細2w?

之前一直照私家都岩size,係今個月係公立醫院照就話細左2週。。。。

翡翠宮

多D補充營養湯水,早餐食得豐富D,加個下午餐

複式洋房

今日33週5,去醫院聽超聲波報告,結果話bb size 細,細左2星期, 要下星期再照, 如果都係差唔多,就要早d ...

驚喺個肚度唔大要早點出來?點都會過37周先出嘅,聽醫生的建議啦!

男爵府

係呀,如果BB吸收唔到,係子宮既問題,我醫生都話會早d攞BB出黎,等餵人奶比BB吸收得仲快。不過佢話會37周先攞佢出黎。

大宅

BK Milk勳章

smile888 發表於 16-11-22 06:59
係呀,如果BB吸收唔到,係子宮既問題,我醫生都話會早d攞BB出黎,等餵人奶比BB吸收得仲快。不過佢話會37周 ...

我個肚都細。健康院度肚話細 寫紙去醫院照超聲波 其實都比懷孕周數細 但係可接受範圍,我都有d擔心,結果生左3.07kg 即係6.7磅,尚算ok啦 細粒少少 生得舒服好多

大宅

Cherrie313 發表於 16-11-22 08:39
我個肚都細。健康院度肚話細 寫紙去醫院照超聲波 其實都比懷孕周數細 但係可接受範圍,我都有d擔心,結果 ...

度肚細生出黎都有6.7磅,我政府度肚圍正常,私家醫生估6磅半炸

大宅

Cherrie313 發表於 16-11-22 08:39
我個肚都細。健康院度肚話細 寫紙去醫院照超聲波 其實都比懷孕周數細 但係可接受範圍,我都有d擔心,結果 ...

咁你係37週就生定點? 聽到你咁講,我都放心點。。。。

大宅

BK Milk勳章

fst931 發表於 16-11-22 11:40
咁你係37週就生定點? 聽到你咁講,我都放心點。。。。

最後係準時40周預產期果日出世。而家個半月啦 番健康院 體重增長好正常,

唔洗太擔心 正常飲也食 就可以 想大得快d飲奶咪奶粉補下佢(emoji)

大宅

Cherrie313 發表於 16-11-22 12:26

最後係準時40周預產期果日出世。而家個半月啦 番健康院 ...

嗯 多謝你呀 聽到你咁講 放心點。。。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

訓多D,飲多D湯,同飲媽媽奶。

大宅

回覆 fst931 的帖子

我而家係私家兩個星期產檢一次,我個B上次產檢係2.3kg,上個星期產檢係2.5kg,由中碼b變左細碼b,醫生話今次大得慢左,細碼b食奶會慢d,照而家呢個情況39week開刀好d,留係個肚耐d吸收得好d,叫我唔好行行企企,坐同訓多d,等佢唔好咁早出世,搞到而家要一個星期產檢一次。我已經37 week啦,我好擔心佢會早左出世,我而家努力食多d澱粉質既野(醫生話)目標係6-7磅,好彩放左產假,而家可以專心安胎姐。我親戚個B得4.6磅,飲奶飲2個鐘。如果我BB出世有6磅幾,我已經好開心啦......所以你都要食多d野啦。

男爵府

fst931 發表於 16-11-22 12:47
嗯 多謝你呀 聽到你咁講 放心點。。。

唔使咁擔心,我個女由一開始照超聲波就細咗1-2周,35周時仲係輕,大約4磅,醫生叫我放假休息幫佢增磅。我前幾日38周5開刀,女女5磅幾,兒科醫生話佢細粒,但好健康,食奶都好叻,第二天已吃到45ml, 俾啲信心BB。

大宅

我33w都係得4磅, 政府私家要我做胎監。話bb 好細。所以我都好擔心

大宅

Anpanmanmami 發表於 16-11-23 07:09
唔使咁擔心,我個女由一開始照超聲波就細咗1-2周,35周時仲係輕,大約4磅,醫生叫我放假休息幫佢增磅。我 ...

嗯 多謝你呀 ! 我會努力 希望bb健健康康 !因為突然間話bb細左2週,我好擔心係咪bb唔長大啦...唔知有咩問題。。。不過,聽你咁講,我都放心d...我會同bb 一齊努力!希望可以足月出世...

你女女都要健康長大=)

大宅

mslucky 發表於 16-11-23 10:51
我33w都係得4磅, 政府私家要我做胎監。話bb 好細。所以我都好擔心

我都係呀 唯有食多d 休息多d 訓多d 希望有幫助了。。。

大宅

大家一齊努力

首頁

尾頁

跳至