懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔已經三個月啦
同大家分享下備孕/孕期用品

備孕
1. 紅D
2. 早早孕試紙
3. 驗孕棒
4. DHA
5. 葉酸
6. Q10
7. 黑芝麻/黑豆粉
8. 瘋狂做人apps

孕期
1. Prenatal Vitamin
2. 哺乳枕

Iherb產品的link
http://www.iherb.com/tr/cb?pcodes=RLT-10976_BLB-00179_OVG-02016_NFS-02071_SOL-01941_NOR-01748&rcode=YOY143

大宅

回覆樓主:

備孕
1. 紅D
由於醫生要check我子宮內膜,所以要我驗排卵,我用大衛紅D,so far都幾易用,由於我只係買少量黎驗一個cycle,所以喺香港買,如果長期作戰,都係淘寶買最抵!

2. 早早孕試紙 (有相,見下圖)
我用金秀兒早早孕試紙,真係好sensitive,due day前4日就驗到了,不過有人話咁早驗到,有時會係驗到化學懷孕,會空歡迎一場

3.驗孕棒
都係購自淘寶,大概due day前兩天驗到,又平又抵用!如果你備孕中,不妨在淘寶入定貨!喺萬0買一支,夠你淘5支啦

4. DHA (有相,見下圖)
購自iherb,由於有免疫問題,Omega 3有抗炎抗凝血嘅作用,所以知道有免疫問題後,備孕時開始食,一隻係魚油,一隻係藻油

5.葉酸 (有相,見下圖)
購自iherb,同樣由於有免疫問題,係威院慣性流產科驗到有個genetic mutation,有機會影響葉酸的吸收,所以專登找active form的葉酸黎食,話會吸收得好啲喎!

6. Q10 (有相,見下圖)
用黎養卵,購自iherb,點解揀呢款?無咩特別,因為平咋

7. 黑芝麻/黑豆粉
都係用黎養卵,購自裕華basement超市,抵買,又多選擇,我買啲無糖的,有啲糖份多都嚇死人,自己睇營養標籤揀啦!

9. 瘋狂做人apps
有得影低紅D,個apps會幫你scan條紅D幫你分析幾時排卵,提你交功課,讚!

基本上,supplement都係購自iherb
全單滿US$40 ,即可免運費送港 (順豐速遞, 20磅內)

我有iHerb Code,首次購物即享全單九折優惠,要code請pm我

大宅

回覆樓主:

孕期
1. Prenatal Vitamin (有相,見下圖)
購自iherb,無咩特別,只係因為香港買materna好貴,後來政府產檢有materna就無買了

2. 哺乳枕 (有相,見下圖)
購自六甲村,由懷孕3個月攬住瞓,到現在餵奶用,扺到不得了!懷孕期間攬住瞓會舒服好多的!

基本上,supplement都係購自iherb
全單滿US$40 ,即可免運費送港 (順豐速遞, 20磅內)

我有iHerb Code,首次購物即享全單九折優惠,要code請pm我

大宅

用以下link可以直接link去我提過嘅iherb supplement,同埋用呢條link會有9折

http://www.iherb.com/tr/cb?pcodes=RLT-10976_BLB-00179_OVG-02016_NFS-02071_SOL-01941_NOR-01748&rcode=YOY143

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

哺乳枕真係好有必要

大宅

係,我一個,我媽度一個
十萬個好用!
我晚晚攬住瞓
個仔一叫奶就cool上身

大宅

我要做媽媽 發表於 17-1-7 19:32
哺乳枕真係好有必要