婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

聽好多朋友講,99升格做99之後,出現超多麻煩野,結婚前係冇既,其實點解會咁?
我同99都係好客氣,可能唔係一齊住,有d咩都係老公同6299溝通,唔使煩

侯爵府

回覆樓主:

未結婚前佢就算對妳不滿,都有一絲期望佢地有可能分開,搶唔到我個仔。一結婚連個一絲希望都破滅,好多收埋內心既野 日久見人心。

pomanlife    發表於 16-12-1 14:32
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

複式洋房

Huuu 發表於 16-12-1 13:01
未結婚前佢就算對妳不滿,都有一絲期望佢地有可能分開,搶唔到我個仔。一結婚連個一絲希望都破滅,好多收埋 ...

講到好恐怖咁事實係佢個仔搶左我媽咪個女

複式洋房

emmadexterchiu 發表於 16-12-1 13:13

不能認同更多!又岩wor, 結左婚係個女既嫁左去男定果度,離開自己屋企!真係唔明點解d 奶奶咁唔明事理係要做d 野搞到大家都唔開心為乜?

水晶宮

你就好啦,唔使成日應酬住99,真係相見好同住難

子爵府

Huuu 發表於 16-12-1 13:01
未結婚前佢就算對妳不滿,都有一絲期望佢地有可能分開,搶唔到我個仔。一結婚連個一絲希望都破滅,好多收埋 ...

我奶奶又冇咁諗~~~仲狂叫我逼佢個仔結婚喎~~~另一個新抱亦一樣~~~

可能佢自己幻想我係一隻小白兔~~~~娶左返黎就會受佢控制~~~~誰知我有自己思想~~~仲要不受其他人影響果隻(連我老公都控制唔到我~~~我老公話我條勁硬過鈦金屬~~~冇人可以改變我思想同行為~~~)

其實應該係話~~~我奶奶成日諗住d仔娶左老婆~~~等於請左兩個唔洗出糧既奴隸俾佢洗(係洗到工人都不如果隻~~要洗到你盡~~洗到你死~~)

點知冇個新抱肯做奴隸~~~d仔亦覺得呀媽太癲~~~所以唔洗個老婆聽奶奶指揮~~~

而我奶奶就對新抱作出既一般正常遷就/服侍~~~極之不滿~~~所以繼續搞野~~~就搞到依家個個怕左佢~~~連說話都唔想同佢講(除左逼於無奈見面叫果聲奶奶~~~我巳經唔再同佢講其他野~~~)

Jolin_Yuen    發表於 16-12-2 12:57

侯爵府

emmadexterchiu 發表於 16-12-1 13:13

當妳見識過新婚不是enjoy新婚生活,而係99狂經常放假追魂call五分鐘一次連打十幾次叫個仔返去。 妳兩公婆仆到返去佢一哭到寧晨兩點, 二罵妳嫁後冇服侍陪伴佢左右(佢一蚊禮金冇俾出) ,三話自己差d涼衫跌落樓冇人理/街市買野俾人蝦唔過黎幫拖………等等四五六七……你就知世上有奶奶特別到點

Jolin_Yuen    發表於 16-12-2 12:58
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

emmadexterchiu 發表於 16-12-1 12:26
聽好多朋友講,99升格做99之後,出現超多麻煩野,結婚前係冇既,其實點解會咁?
我同99都係好客 ...
以前身份係女朋友, 佢奈你唔何, 入左門身份係新抱, 佢係你長輩, 比顏色你睇, 要你聽佢支笛即使男家背景比女家差或相若都好, 在99既思想中, 男家永遠都係最大既

Jolin_Yuen    發表於 16-12-2 12:58

侯爵府

美菲絲 發表於 16-12-1 14:29
我奶奶又冇咁諗~~~仲狂叫我逼佢個仔結婚喎~~~另一個新抱亦一樣~~~

可能佢自己幻想我係一隻小白兔~~~~娶 ...

我聽過一位女同事講臨結婚前,未來奶奶教個仔去夜場葡搵女人見識下,叫埋個表哥帶自己個仔去搵女人識女仔。

pomanlife    發表於 16-12-1 15:10

侯爵府

pomanlife 發表於 16-12-1 14:36
以前身份係女朋友, 佢奈你唔何, 入左門身份係新抱, 佢係你長輩, 比顏色你睇, 要你聽佢支笛:a ...

對! 女方永遠是下門,99永遠都是上等親家,就算佢地窮到冇出一分一豪娶新抱。 所以我婚前帶c6去見輔導,再由輔導員介入大家約法三章。我家庭首位,其次男家女家平衡分配。大節日冇得搶正日,邊一方搶唔遷就哪一方就食遲過正日,要當奶奶好似小朋友搶野甘公平處理。

Jolin_Yuen    發表於 16-12-2 12:59

大宅

pomanlife 發表於 16-12-1 14:36
以前身份係女朋友, 佢奈你唔何, 入左門身份係新抱, 佢係你長輩, 比顏色你睇, 要你聽佢支笛:a ...

絕對認同

子爵府

Huuu 發表於 16-12-1 14:37
我聽過一位女同事講臨結婚前,未來奶奶教個仔去夜場葡搵女人見識下,叫埋個表哥帶自己個仔去搵女人識女仔 ...

我未結婚前~~~奶奶對我好客氣架~~~~我對佢都好好~~~~

佢成日同我講埋d咩拍左咁耐拖~~~要個男人俾個名份我~~~又依又路~~~唔知以為我係佢個女~~~佢為我好而教我點逼個男友娶自己~~~

點知一結完婚~~~~所有當初咩為你好既說話都即時唔同晒~~~~忽然太后上身~~~要求依樣~~要求果樣~~~

對我d態度360度轉變~~~連名都唔叫~~喂喂聲~~呀邊個邊個咁叫我~~~有時連叫都唔叫~~~望都唔望~~~就咁拷檯拍檯咁話要乜要物~~~然後要我去做(其他人應左佢唔得架喎~~係要我做)

同你個仔拍左十幾年拖~~之前一路識叫我個名~~~一變左你新抱連名都冇埋???唔想叫名叫家嫂都好呀~~~都叫一個稱呼呀~~~

我都真係懶得理佢~~~咪由得佢癲囉~~~

pomanlife    發表於 16-12-1 15:09

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Huuu 發表於 16-12-1 14:43
對! 女方永遠是下門,99永遠都是上等親家,就算佢地窮到冇出一分一豪娶新抱。 所以我 ...
在99眼中, 新抱係娶返黎做妹仔既, 依家女人都出去搵錢喇, 又期望埋新抱會每月醒糧餉過佢, 新抱搵既錢比返外家養父母, 就話新抱外家窮, 要向佢新抱拎錢返屋企, 唱通街既也見識不少

上一代既99就死忍爛忍, 忍到佢既99走左, 可以皇帝登基咁話晒事, 仲唔比面色新抱睇咩

侯爵府

pomanlife 發表於 16-12-1 15:08
在99眼中, 新抱係娶返黎做妹仔既, 依家女人都出去搵錢喇, 又期望埋新抱會每月醒糧餉過佢, 新抱搵既錢比返外 ...

我99做左女皇帝好耐,佢入門,佢奶奶入木。不到4-5年順手把老爺推入老人院住左20幾年

pomanlife    發表於 16-12-1 16:00

大宅

emmadexterchiu 發表於 16-12-1 12:26
我同99都係好客 ...

我一直都好似你咁,但佢哋嘅要求只會越來越多,永遠不停,一個一個咁黎!

Jolin_Yuen    發表於 16-12-2 13:00

子爵府

Huuu 發表於 16-12-1 15:17
我99做左女皇帝好耐,佢入門,佢奶奶入木。不到4-5年順手把老爺推入老人院住左20幾年
...

我奶奶直頭一直以為自己係皇后~~~因為冇奶奶既~~~

本身因為工作關係好忙~~~又分隔兩地~~~d仔十一二幾歲巳經自己住自己照顧自己(我老爺奶奶真係淨係俾間屋同3餐d仔食就當完成左做父母既責任~~)~~~所以成家人關係好疏離下~~~~

直到d仔大娶老婆啦~~~佢開始可以唔洗點做啦~~~就諗住自己做皇太后~~~有新抱俾佢點~~~仲諗住d仔會照顧返佢~~~邊到都唔好去~~~日日陪住係佢身邊~~~

我只能夠講句~~~奶奶你真係病得好嚴重~~~~

彩鑽殿

karenchoi625 發表於 16-12-1 13:54
不能認同更多!又岩wor, 結左婚係個女既嫁左去男定果度,離開自己屋企!真係唔明點解d 奶奶咁唔明事理係要 ...
同住又好, 唔同住又好, 都覺得個新抱照顧佢個仔不足, 同住既見個仔幫手做小小家務就覺得好大件事咁, 個新抱係度偷懶, 以前未結婚個仔從來唔幫亞媽手, 但結左婚幫老婆手, 極度心理不平衡, 唔同住既, 又驚新抱懶唔煮飯, 有d 99會去個仔屋企煮埋野比佢個仔食, 只係煮好比佢個仔食, 最終大家都係唔開心

彩鑽殿

美菲絲 發表於 16-12-1 15:37
我奶奶直頭一直以為自己係皇后~~~因為冇奶奶既~~~

本身因為工作關係好忙~~~又分隔兩地~~~d仔十一二幾歲 ...
到娶新抱既年紀, 好多太6299都應該走左, 只係部分有福可以睇到娶孫新抱, 所以結婚時得返99做皇后都係正常既.

公爵府

為左爭風吃醋LO.一副大婆對付2奶的咀臉....

大宅

唔系咩叫99,为人新抱的宿敌

首頁

尾頁

跳至