跳至

首頁

尾頁

大宅

遲下美國可能會加息, 如果有加息預期, 平時大家都會估樓會會下跌. 但而家美國停QE, 美匯越升越有, 應會好多錢迫回美國. 咁D錢又要買野. 咁對樓市可能會利好. 究竟會點走?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

如果我知就老早發咗啦尋日至有另一部門同事走嚟問我老細:出年個市會升定跌?我同老細都笑咗兩聲,點知喎,知道我地退咗休嘆世界啦,最後我老細好玄咁話:一係升,一係跌,冇第三樣。

sorry, 真係唔識答,買屋我已放棄,買唔係難,但之後年年地税,幾年又油下,幾年又維修下,而家又話要整防震,個個業主牙痛咁聲,冇10萬都要8萬。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 16-12-3 10:23
如果我知就老早發咗啦尋日至有另一部門同事走嚟問我老細:出年個市會升定跌?我同老細都笑咗兩聲, ...
請問"無10萬都要8萬" 係指美金? 地稅加維修要咁誇. 咁咪好貴!! 但如果年年租樓咪好重皮. 點算

別墅

回覆樓主:

諗諗下都係留番香港買

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

三伏 發表於 16-12-3 12:22
請問"無10萬都要8萬" 係指美金? 地稅加維修要咁誇. 咁咪好貴!! 但如果年年租樓咪好重皮. 點算:ig ...

當然係美金,美國冇人計港紙架。我呢度地震帶,早年嘅屋冇做防震,剛新例規定要做,好似係2018年deadline, 隔離揀樓整緊,都幾大鑊,成個車房牆身圍住加固,由屋前整到屋尾,又要入則又要人手,八卦問個contractor話要10萬8萬,工程頗大,其實唔算貴,6個單位大厦,計番每戶萬幾,都幾金。

大宅

rose-mag 發表於 16-12-3 13:52
當然係美金,美國冇人計港紙架。我呢度地震帶,早年嘅屋冇做防震,剛新例規定要做,好似係2018年deadline, ...
唔好意思, 唔記得妳有無寫過住邊度. 請問妳係住邊個州或市? 住慣香港真係對外面D野乜都唔知. 原來咁多野跟尾. 咁如果買 apartment係咪會平D ?(雖然知道唔係點升值)

大宅

puivigin 發表於 16-12-3 13:41
諗諗下都係留番香港買
香港貴到痴左線. 而家無論幾錢的物業都要比15% 額外稅. 200萬港紙都另比30萬. (200萬的樓可能細個車位).

王國長老

三伏 發表於 16-12-3 14:25
唔好意思, 唔記得妳有無寫過住邊度. 請問妳係住邊個州或市? 住慣香港真係對外面D野乜都唔知. 原來咁多野跟 ...

我住加州,唔同城市屋價都有出入,apartment都要睇地區,有d俾人炒貴晒,80萬一個得1000呎唔夠,仲要個個月交管理費,有d townhouse一樣唔抵,不過每個人要求唔同,有d人首次置業買townhouse, 之後再換屋。

大宅

rose-mag 發表於 16-12-3 14:48
我住加州,唔同城市屋價都有出入,apartment都要睇地區,有d俾人炒貴晒,80萬一個得1000呎唔夠,仲要個個 ...
乜 apartment 都要80萬咁貴. 咁D townhouse 咪重貴? 都係買唔超了.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

有錢唔一定要買樓既,可以買股票基金國債。其實大部份美國人都有涉及股票。只要你有401k(同香港既公積金差唔多既嘢?),就應該有買基金。香港d人成日吹話基金係呃人既嘢。其實係呢類型既投資產品香港唔多,亦唔容易自由買賣,好多都要靠agent。我立眼睇過,香港d基金產品動輒要3-5%行政費!當然唔會買。呢度d基金過1%行政費已經叫貴。指數基金好多都係0.1%樓下。自己上網開個account隨時就玩得。

買樓你唔洗買版主住嗰度架嘛。之前有人post過,好似US$1xxk 係中南部買到幾個收租單位。樓市度度唔同。唔計大陸人來買樓啦。加州灣區矽谷效應,高收入=高購買能力。所以開始有人同公司都離開加州搬去平d既地方。而俾佢地睇中既地區既樓價亦一齊升。

香港人有錢就買樓收租,呢度你好少會聽人咁做。好多人都選擇買股票印印腳收息。你想知多d美國人既投資策略,可以去boglehead forum參考吓。
你今日backup左未?

王國長老

三伏 發表於 16-12-3 20:22
乜 apartment 都要80萬咁貴. 咁D townhouse 咪重貴? 都係買唔超了.

地區唔同,價錢差天共地,加州灣區都有平貴,我同事住Fresno, 佢間屋加埋前後yards有成兩三英畝,真係要剪草都夠玩半日,佢早幾年買三十幾萬,喺SF,SJ,LA都未夠1/3間屋,睇你要咩生活要咩配套。

別墅

回覆樓主:

有種叫可負擔房屋唔知適唔適合你

大宅

查過資料 (唔知有無錯). 話USD50萬, 一年什麼地稅, 保險... 加埋要約USD1萬. 基本上要樓價約2% 去 maintain 間屋. 好重成本.

請問CONBO 係咪只係比類似香港管理費. 重有無其他大的支出?

大宅

puivigin 發表於 16-12-4 08:09
有種叫可負擔房屋唔知適唔適合你
請問負擔房英文叫什麼?

大宅

rose-mag 發表於 16-12-4 02:57
地區唔同,價錢差天共地,加州灣區都有平貴,我同事住Fresno, 佢間屋加埋前後yards有成兩三英畝,真係要剪 ...
預計都係同亞女兩個人住, 最好係近校區. 真係住慣香港唔知美國買間屋都咁多費用跟尾. 唔怪之得話好多中產供唔到間屋比銀行收樓. 而家真係知道慘況.

大宅

眼訓 發表於 16-12-4 02:32
有錢唔一定要買樓既,可以買股票基金國債。其實大部份美國人都有涉及股票。只要你有401k(同香港既公積金差 ...

我同朋友形容香港的基金係著左西裝的強盜. 有人計如果每年回報5% 供40年強積金, 基金收2% 即係當退休有100萬咁計. 基金收40萬, 你只收60萬. 但佢地係蝕錢都照收你錢. 即頭搶錢.

我都有睇過下美國買樓收租. 但同香港真係唔同, 又係好多濕碎費用, 隨時蝕埋比佢. (網上講話如果租客在屋內整親, 告業主話間屋唔適全安全要業主賠錢. ) 真係唔識法律就比人拉. 都係妳講買下基金收息可能好過. 多謝妳的資料. 等我參考下先.

子爵府

引用:Quote:三伏+發表於+16-12-3+20:22+乜+apart

原帖由 rose-mag 於 16-12-04 發表
地區唔同,價錢差天共地,加州灣區都有平貴,我同事住Fresno, 佢間屋加埋前後yards有成兩三英畝,真係要剪 ...
Fresno 多唐人嗎?治安、校區好嗎?

大宅

三伏 發表於 16-12-4 20:32
請問負擔房英文叫什麼?

Affordable Housing

大宅

三伏 發表於 16-12-4 20:32
查過資料 (唔知有無錯). 話USD50萬, 一年什麼地稅, 保險... 加埋要約USD1萬. 基本上要樓價約2% 去 maintain ...

養間屋係好貴。今日車房門壞咗,開唔到,call 師fu黎正,原來個spring斷咗。局正,咁就冇咗幾佰元。

E家好失落

別墅

rose-mag 發表於 16-12-3 14:48
我住加州,唔同城市屋價都有出入,apartment都要睇地區,有d俾人炒貴晒,80萬一個得1000呎唔夠,仲要個個 ...
想問其實house, town house/town home, apartment, condo 係點分的呢? 邊樣較貴或平呢?

首頁

尾頁

跳至