夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

尋晚因為錢銀問題令C6發癲鬧我…(詳情唔想講)
但係,講少少背景,我係自顧人士,收入唔穩定,有個囡三歲,而家有陀緊個細十六週。C6鬧我其間講咗好多唔好聽嘅說話(不只第一次)又叫我哋走。,又嚇親個囡,攪到阿囡好驚不停喊尖叫到今日朝早大家係電話度傾,佢都不停鬧…我係電話無乜點出聲。我而家都有陀住個細…佢覺得而家未係時候要有好多負擔,唔想要。更覺得我同阿囡係負累 今日下午大家都有whatapps將氣氛援和一點,但係…到佢放工返嚟,叫我整湯圓,叫我睇下雪櫃有冇野飲,我話無,佢就話唔好飲我啲野啦,買兩排返嚟一包都無飲過。我答返話我無飲到,只係飲唔凍可能阿囡飲咗,又話我好俾佢拎 我就話沖茶囉…佢一句又話埋嚟,你沖啦,成日係屋企都唔知做乜,我就係出面做到死都唔諗下我!我無出聲,照沖茶,照整湯圓。
係……我呢排係無乜錢要佢負擔一下,但係…唔需要咁樣 其實,我個心都知道同C6講錢傷感情,但我無諗過係咁樣 今日我自己靜靜係屋企諗,我都想返外家,我唔想再做人哋嘅負累。我想走…我想帶埋個囡走。

Jolin_Yuen    發表於 16-12-6 12:54

複式洋房

個家唔係兩公婆都有份架咩
點解要計邊個負擔多d??
樓主同C6相處唔開心就行開下啦
唔好俾情緒影響到細b

大宅

有左第二胎先禁定一路以黎都禁?

如有第二胎先禁⋯你地本身決定左要?定意外有?/佢根本有大女已經覺得好重負擔而只係第二胎同你禁岩要佢錢銀上幫手令佢爆出黎話你地系負累?

一路以黎都禁,我覺得就咪再為佢生啦,佢都禁唔負責任,仲要禁多野度住,又話你地,少少醫郁就不滿大聲夾惡兇你地鬧你地。

一個家 無話大家出多出少。有能力比到咪出多啲無能力咪維持家中事唔好煩到搵錢個果。如果要去到計用左幾多,話無返工=系屋企成日都唔知做乜,系好唔合理。

ftm無人幫已經好辛苦,自僱+仲陀住件細仲更加辛苦。 啲男人總是覺得搵錢就大Q哂,唉,so sad⋯

子爵府

回覆樓主:

香港地生活少個錢都唔得
究竟係你地家庭計劃得差定你自己堅持要生第二個
大人唔鋪好條路害埋啲細
無錢真係好大壓力
會消磨兩公婆的感情
搵辦法減低錢銀壓力,再好好修補感情
對住你咁大壓力,男人好易搵其他方法減壓

未經本人同意,請勿轉載內容!

別墅

cheungngstella 發表於 16-12-4 00:55
有左第二胎先禁定一路以黎都禁?

如有第二胎先禁⋯你地本身決定左要?定意外有?/佢根本有大女已經覺得好 ...

我好少同佢講錢,因為比較了解佢。
屋租一人一半,水電媒,阿囡嘅學費洗費,之前俾親戚湊嘅錢全部都係我俾。

別墅

eggpudding 發表於 16-12-4 00:57
香港地生活少個錢都唔得
究竟係你地家庭計劃得差定你自己堅持要生第二個
大人唔鋪好條路害埋啲細

無話堅唔堅持,只係大家有共識話要。
到頭來原來唔係
我都唔想佢咁大壓力,所以我想離開

別墅

回覆樓主:

我而家抱住個囡,眼淚都不自覺地留。

大宅

梁BB 發表於 16-12-4 01:06

要小朋友好大責任,唔系有共識就要,真系度好哂後路先無禁多煩惱同問題⋯⋯

大宅

梁BB 發表於 16-12-4 01:08
我而家抱住個囡,眼淚都不自覺地留。

唔好喊啦,16wks ;小心情緒都會影響到肚入面個果,既然已定事實;唯有等生完坐好月再慢慢去度後路。

大宅

梁BB 發表於 16-12-4 01:06

想離開?錢銀住宿自己搞得店,或者可能比現在還舒服。如果搞唔店,唔好禁易話離婚;一個女人 湊大兩個好辛苦⋯

珍珠宮

引用:Quote:cheungngstella 發表於 16-12-4 00:5

原帖由 梁BB 於 16-12-04 發表
屋租一人一半,水電媒,阿囡嘅學費洗費,之前俾親戚湊嘅錢全部都係我俾 ...
乜都係你俾,咁你老公除左發脾氣,仲有乜用,洩本貨無得留低啦!

子爵府

回覆樓主:

我聽到你咁講我都替你難過...
早排我都同我老公鬧交鬧到去到離婚咁濟...我同呢個男人一齊20年啦...鬧到去到講離婚個下個心真係痛到不得了。
所以真係明白你要去到返外家呢個地步,個心有幾咁痛...試下退一步,睇下可唔可以有灣轉?如果真係唔得,返外家可能會舒服啲...但係行到呢步就真係無灣轉架啦!
都唔知講咩好,努力呀jm....

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 梁BB 的帖子

如果回外家,要有分開的心理準備。
獨力照顧兩個小孩,你經濟有冇問題?

如果你返左外家,老公不認錯丶不接返你兩母女,
而你自己回家的話,以後佢只會對你更差。諗清楚。

以後盡量儲私己,
佢嘈就當唱歌,
無錢係佢冇本事,
佢要食湯圓佢自己煮,
唔好當自己工人,
呢個男人養唔熟。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

梁BB 發表於 16-12-4 01:05
屋租一人一半,水電媒,阿囡嘅學費洗費,之前俾親戚湊嘅錢全部都係我俾 ...
你老公只俾半份租咁大把,仲咁大聲?

子爵府

回覆樓主:

希望佢系一時心情唔好亂噏啦,保重

子爵府

梁BB 發表於 16-12-4 01:05

咁仲生多個

大宅

梁BB 發表於 16-12-4 00:30
尋晚因為錢銀問題令C6發癲鬧我…(詳情唔想講)
但係,講少少背景,我係自顧人士,收入唔穩定,有個囡三歲 ...

睇到好心痛媽媽,特別系個女,驚有陰影!你宜家盡責保護好個女!至於陀緊個b!死佬咁對你,諗清楚,哎!真系好難決定,但都要做決定!加油!媽咪支持你

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既然你都為屋企有付出, 唔係話靠晒佢養, 如果外家OK, 番去住一排先LA, 俾大家冷靜下, 否則又嚇親D細既!!!

別墅

回覆樓主:

多謝各位JM嘅安慰同意見
我打算如果今晚都有冷言冷語,說話聽。
我明天湊咗阿囡放學就回娘家

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆:心很痛,好想離婚

唔好講話妳有冇飲,就算有都唔使咁刻薄叫人唔好飲。仲有,男人如果冇膊頭,下下計到咁均真,每人一半,唔應該結婚。講句衰d,就算妳冇嘢做,零收入,佢都應該擔起頭家。

首頁

尾頁

跳至