自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果有一個 群組大約十人。彼此一齊已經十年。最近呢二、三年甲和乙不和。甲開始做好多小動作,比如有活動個個都叫但不叫乙。群組內其他成員都知呢個情況但無人出聲。其實群組內丙和乙平時私下有約食飯等活動。乙知道後很氣愤。她覺得被丙出賣了。因為乙覺得和丙是好朋友。平時丙有困難也會帮忙。站在丙的立場,她不想得失甲,也不想得失乙。乙打算和丙絕交。大家覺得乙小氣嗎?
我認識甲、乙、丙。但不算深交。和甲沒交流,和乙丙一年見一次面。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆:這是出賣朋友嗎?

外人好難評論乙是否小氣,因為我們不是乙本人,可能佢真係覺得好難受

funfun759    發表於 16-12-14 15:14
lojo11    發表於 16-12-14 09:31
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

乙氣愤覺得丙知道甲排擠乙但丙沒有預早通知或聲援。

侯爵府

回覆樓主:

即係甲每次搞聚會都另外開新群組約人?其他人知道甲專登唔搵乙都唔出聲,會唔會大部分人都覺得乙係有d問題(只係乙自己唔知),令其他人唔幫佢出聲?

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

Susey 發表於 16-12-14 02:21
如果有一個 群組大約十人。彼此一齊已經十年。最近呢二、三年甲和乙不和。甲開始做好多小動作,比如有活動 ...
我心態係叫唔叫好閑,唔洗絕交…冇畏因為同某某嘅問題影響到其他朋友嘅友情。想約咪自己約幾個傾得埋嘅出來囉!

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

如果我係乙,我唔會嬲丙,
其實佢可以唔出聲,肯講都算係咁,
乙可能當丙係較好朋友,
當丙就未必,可能睇唔過眼甲
咁對乙先同佢講姐,
有時所為朋友根本經唔起風浪,
但肯定嘅係丙唔想因為乙以得失甲,
乙小小唔開心就一定有嘅。

lojo11    發表於 16-12-14 09:31
wcpcelia    發表於 16-12-14 08:58

男爵府

SmileFoReVeR 發表於 16-12-14 02:50
即係甲每次搞聚會都另外開新群組約人?其他人知道甲專登唔搵乙都唔出聲,會唔會大部分人都覺得乙係有d問題( ...
咁就唔知。但其他人搞聚會都會通知乙。只能說人人置身事外。

男爵府

引用:如果有一個 群組大約十人。彼此一齊已經十

原帖由 Susey 於 16-12-14 發表
如果有一個 群組大約十人。彼此一齊已經十年。最近呢二、三年甲和乙不和。甲開始做好多小動作,比如有活動 ...
乙可能覺得做好朋友應該對對方既事會上心希望有事時朋友會替自己抱不平,係忠誠問題.. 覺得丙選擇中立覺得唔夠冇義氣就可以選擇疏遠,但唔需要出聲講絕交,絕交肯定係小氣.. 因為始終丙冇責任對自己好,有可能係乙高估大家既友誼

男爵府

MRS.KAREN 發表於 16-12-14 03:00
如果我係乙,我唔會嬲丙,
其實佢可以唔出聲,肯講都算係咁,
乙可能當丙係較好朋友,
丙冇通知乙。係乙從其他途徑知道被甲針對。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Susey 發表於 16-12-14 03:08
丙冇通知乙。係乙從其他途徑知道被甲針對。

原來我理解錯,謝謝糾正。

假設乙人品無問題,
坦白講,我係乙會嬲囉,唔會主動再搵丙。

但乙人品有問題另計。

APIGMA    發表於 16-12-14 16:50

男爵府

回覆 sunshine135 的帖子

我都會咁安慰乙。好朋友定義包括忠誠。沒有忠誠。只算泛泛之交。

男爵府

回覆 MRS.KAREN 的帖子

冇問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

是但啦,仲係十幾歲咩,乙自己想見朋友佢都可以做主動約既人架? 點解一定要係群組內? 呢個世界又唔係一定只可有一個leader,朋友駛咩要咁分? 我只覺得甲同乙都非常小學雞,得丙係正常d

男爵府

我覺得可惜。呢個群組由大家未嫁未娶時玩開。到而家大家有家有室十多年。甲唔喜歡乙。可以無視佢,無必要玩排擠。我都同乙講睇開D。大家好聚好散,疏遠就是,不要絕交。

翡翠宮

畀面勳章

甲玩排擠雖然小學雞,但佢約人有權決定約咩人,其他人不出聲係兩邊都唔想得罪。

乙難受係正常,但呢group人睇黎都係飲飲食食的朋友,有得玩就出現,理得誰是誰非。而且甲乙不知,局外人也很難評定誰是衰人。

我覺得是乙看朋友兩字看得太重,現代已經沒有兩脇插刀這回事,大家也不過是kill time,調劑下生活,乙如果嬲出面就太小器,但也不宜當呢班人係咩知心好友。

其實佢亦可以搞聚會唔通知甲,呢班人一樣會出現。
日日是好日

伯爵府

回覆樓主:

呀乙嬲, 好正常!
點解聚會呀丙唔提意搵埋乙。

但如果我係呀乙, 我唔會同丙絕交(除非佢背住呀乙喺同呀甲成日講呀乙壞話, 咁就另計)

我係呀乙就一定會un fd呀甲

lojo11    發表於 16-12-14 09:32

男爵府

mother904 發表於 16-12-14 06:30
甲玩排擠雖然小學雞,但佢約人有權決定約咩人,其他人不出聲係兩邊都唔想得罪。

乙難受係正常,但呢group ...
我都覺得呢group係飲食朋友。我叫乙算了吧,也不要和甲計較。淡出這圈子吧。

翡翠宮

畀面勳章

Susey 發表於 16-12-14 07:07
我都覺得呢group係飲食朋友。我叫乙算了吧,也不要和甲計較。淡出這圈子吧。 ...
我覺得唔駛淡出喎,既然其他人搞聚會都叫埋乙,又何必自己放棄?

反而係乙應該修訂自己對朋友的定義,接受有一班約社交的朋友,朋友有好多種的,看清楚呢班人唔係知心好友,但也可以做酒肉朋友,自己知道發生咩事就得。

日日是好日

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

Susey 發表於 16-12-14 02:21

B非常小學雞......你做咩吾話我知佢吾tsum我玩?!
呀邊個成日約其他人出去玩但次次都吾叫你呀!......樓主可以問問B,易地而處,這樣的話說得出口嗎?如果我係C,知道B因為咁而要同我絕交,由她吧!

1314625    發表於 16-12-14 08:22

首頁

尾頁

跳至