心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年一份做了19年的工俾人裁左,曾經好自信覺得自己可以找倒份更好,但其實心裏另一方面又擔憂,因為一直是家庭之柱,還有個女仲細,要供書教學,點之俾人裁左兩星期後,就可以返份新工,人工雖然少之前9k, 心諗都做住先,好過冇野做,自己同自己講咩都要忍,重新適應,所以好盡力去做,老細超難頂,新同事都唔太好人,一間公司人少少得連埋我得5個人,感覺冇一個係好人,見工時候說到很好很好,咩team work, 做起上黎就理得理死,老闆要除時on call, 攪到個人好緊張,而且原來之前我個位轉了幾十人,冇一個人做得長,一係自己唔做,一係俾老闆炒,最後我經歷了兩個月這份工的折磨,尋日俾佢炒左,當然心裏面不好受,經歷再一次失業,心裏又再擔憂起來,將來的日子應該怎樣? 神在那裏呀? 點解我人生咁失敗? 慶幸的積蓄可以一段時間唔工作,但始終不能以後都不工作,講真做了兩個月一份咁既工而家冇得做真是一種解脫,起碼唔使過住成日擔驚受怕的日子,成日望住個電話做人,希望神給我正能量,過埋一個很好的聖誕假期,重新出發,黎緊找倒一份好好的工,希望神聽禱告,阿們

大宅

加油丫!希望在明天!一定會搵到一份更好嘅工!

大宅

不要看輕自己!

願主的平安與你同在

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

SofiaNg505 發表於 16-12-17 18:20
今年一份做了19年的工俾人裁左,曾經好自信覺得自己可以找倒份更好,但其實心裏另一方面又擔憂,因為一直是 ...

樓主,加油。柳暗花明又一村

子爵府

回覆:突然覺得自己好失敗

樓主加油,希望你下一份工好好

子爵府

回覆:SofiaNg505 的帖子

個標題吸左我入來, 因為我當下都有呢份感覺,不過我嘅事就唔喺呢度分享了。

樓主嘅事其實我都睇到兩個祝福位。

第一,積蓄可以頂到一段時間不工作,已經好好,不是那種手停口停的徬徨, 直落工作左咁多年,就當有個機會有一個稍長嘅假期再重新出發

第二,炒那一下係傷,但另一角度諗,既然做得唔開心反而俾個機會自己解脫,好過大家係度拖拉,坦白講佢唔炒,你又好大機會死頂,始終咁多年冇轉過工而搵到嘅一份工,冇咁嘅勇氣去裸辭。而2個月時間唔長,根本再搵工都不用填落cv度,反而耐啲發生呢件事仲麻煩,要解釋真空期,或者話人知點解做冇幾耐又唔做

你有宗教信仰,就把一切交托俾你嘅天父吧~

good_pig    發表於 16-12-26 15:38

男爵府

加油啊!

大宅

引用:個標題吸左我入來, 因為我當下都有呢份感覺

原帖由 katejune 於 16-12-18 發表
個標題吸左我入來, 因為我當下都有呢份感覺,不過我嘅事就唔喺呢度分享了。

樓主嘅事其實我都睇到兩個祝福 ...
Thank you for your encouragement. 希望我能保持正能量,繼續靠神保守住,謝謝

大宅

回覆 SofiaNg505 的帖子

樓主一定要加油呀!只要抬起頭向前望,凡事也可能。

伯爵府

吾好賴神,神是慈悲的,慢慢會好起來,不要自覺失敗,人生是這樣!

大宅

引用:今年一份做了19年的工俾人裁左,曾經好自信

原帖由 SofiaNg505 於 16-12-17 發表
今年一份做了19年的工俾人裁左,曾經好自信覺得自己可以找倒份更好,但其實心裏另一方面又擔憂,因為一直是 ...
真的多謝大家的鼓勵,有你地既說話,心靈已經好好多,雖然心還是不時忍忍的擔憂將來的生活,可是相信神有更好的美事美意,你們講了我的心聲,是的,一份做了十九年的工俾人裁了,下一份工就算再差也不太敢辭職,所以做了兩個月更唔開心都忍,原來辛苦了自己,而家心情真的放鬆了,最少唔使擔心俾那衰老闆閙,想返前兩個月真的過著擔驚受怕的日子,感恩神使我有解脫,希望神使我找到一份更好的工作,阿們

男爵府

我也是做了一份十多年的工也被裁走,做過幾份新工,都是有原因的要辭職,(時間長,不停做出汗引至出汗,引至出濕疹)做的是文職。現在沒工作三年了,我也有儲蓄,我也望神的打救。我身邊朋友親戚(差不多年紀)都在工作(同一公司工作30 年以上),他們從來沒有面對裁員和見工難處,為何有些人就常常面對,自問工作態度不差,從來沒有做錯公司工作。真正不知為何受這些苦

大宅

引用:回覆 SofiaNg505 的帖子我也是做了一份十多

原帖由 com7hk 於 16-12-19 發表

我也是做了一份十多年的工也被裁走,做過幾份新工,都是有原因的要辭職,(時間長 ...
我們共同努力,加油! 可能命運就是這樣只,有些人一出世就享榮華富貴了,但有些人一出世父母都不要他/她,或許這是神對我們的試練,我們要好好耐心等待神的指示,今天開始沒上班,送女返學放學,再同女食了一個豐富午餐,又帶她與同學去玩冒險樂園,女很開心,難得有這機會陪下女,都是不錯呢! 神說過不要為明天憂慮,一天當得難處一天當就夠,共勉之

男爵府

com7hk 發表於 16-12-19 11:56

我也是做了一份十多年的工也被裁走,做過幾份新工,都是有原因的要辭職,(時間長 ...

me too, 將會又要面對。 只感到有些事我地無法控制,只好接受

男爵府

SofiaNg505 發表於 16-12-19 14:28
我們共同努力,加油! 可能命運就是這樣只,有些人一出世就享榮華富貴了,但有些人一出世父母都不要他/她, ...

樓主,一齊加油,搵份好工

男爵府

唔失敗,另一個國度唸,時間啱啱好,陪囡放聖誕假,約下朋友放鬆下,整理下C V,新一年重新出發,聖誕新年後多人轉工。再唔係報下D短期course,充實下自己。

男爵府

唔失敗,另一個國度唸,時間啱啱好,陪囡放聖誕假,約下朋友放鬆下,整理下C V,新一年重新出發,聖誕新年後多人轉工。再唔係報下D短期course,充實下自己。

別墅

twcvivian 發表於 16-12-17 18:45
加油丫!希望在明天!一定會搵到一份更好嘅工!

加油,明天會更好!我份工做了九年,自己因頂吾順(好同事)辭職了,轉了幾份工都不適合,亦再努力中,返工時間多過對屋企人,做人做緊要開心,或者下一份更適合你!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至