夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

lyth716 發表於 16-12-19 01:10
有無得回娘家住?娘家有無人幫手湊下?如果可以有抵得諗家人,比啲家用,揾份合資格工作,捱幾年可以上公屋 ...

娘家都係租屋住,因為請姐姐都係一筆大既開支,佢有提到離婚後我同吖女可以繼續住呢度,但係我唔想離婚後再對住佢,佢一過深圳我又開始難過,我唔想一直一直咁辛苦自己,日日喊,因為要番工,我一直都頂住,真係好想快啲解決。

水晶宮

MLChau 發表於 16-12-18 12:02
佢其實可以唔俾我,佢真係一個好pk既男人

唔俾都要拿贍養費,以後同小朋友好好過

翡翠宮

MLChau 發表於 16-12-18 12:02
佢其實可以唔俾我,佢真係一個好pk既男人

咁你更加要預佢比比下唔比; 什至開始都未必會比
我識人離婚20幾年; 一蚊都追唔到
你真係要非常精打細算用你既人工
唔好預佢會有錢比

不過; 離開一個PK總算係一件好事.

複式洋房

mini1204 發表於 16-12-19 12:57
咁你更加要預佢比比下唔比; 什至開始都未必會比
我識人離婚20幾年; 一蚊都追唔到
你真係要非常精打細算用 ...

越諗越恐怖

侯爵府

MLChau 發表於 16-12-17 19:29
仲未傾贍養費問題,係咪拎贍養費就一定要租屋住啦?

唔係話一定要租私樓,你收入超左就可能申請唔到,唔好咁敏感啦
8-)

複式洋房

二小姐 發表於 16-12-19 13:51
唔係話一定要租私樓,你收入超左就可能申請唔到,唔好咁敏感啦

申請唔到,就要出去捱貴租啦,依家唔到我唔諗,有老有嫩,真心覺得無路可走。

侯爵府

MLChau 發表於 16-12-19 13:55
申請唔到,就要出去捱貴租啦,依家唔到我唔諗,有老有嫩,真心覺得無路可走。
...

離婚就梗係唔想再對住ex c6 ex 99啦

如果同娘家夾錢租大少少,租金支出應該可以慳dd

話就話外傭4千幾人工一個月,但包埋其他機票保險個d都好金,同家人住俾錢家人湊,社區保姆或者託兒所,應該慳過請工人,又唔洗預大d地方俾工人瞓。

如要租你心宜租邊一區?
8-)

複式洋房

二小姐 發表於 16-12-19 14:00
離婚就梗係唔想再對住ex c6 ex 99啦

如果同娘家夾錢租大少少,租金支出應該可以慳dd

工人剛剛續約兩年(emoji)淨係佢出糧都五千因為佢一個放一日,補番錢俾佢!吖女報左出年k1灣仔讀,如果租屋就考慮九龍,唉,依家成件事都複雜左。

侯爵府

MLChau 發表於 16-12-19 14:06
工人剛剛續約兩年(emoji)淨係佢出糧都五千因為佢一個放一日,補番錢俾佢!吖女報左出年k1灣仔讀,如果租屋 ...

九龍去灣仔返學,大人細路都辛苦,車錢又係一條數

之前我家人住東九,灣仔返學,返左半年頂唔順,搬左去灣仔。

灣仔租金幾貴
8-)

複式洋房

二小姐 發表於 16-12-19 20:56
九龍去灣仔返學,大人細路都辛苦,車錢又係一條數

之前我家人住東九,灣仔返學,返左半年頂唔順,搬左去 ...

真係頭痛

大宅

過左二人家庭個入息限額就無架啦‥疊埋心水去睇下附近啲租盤幾錢,計返條數比個官睇‥爭取返贍養費啦‥
歡迎加入電子書緣館!一齊分享你喜歡嘅文章

首頁

尾頁

跳至