懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

20週6照結構,醫生發現宮頸開左,立即寫紙入院,第二日政府醫院照完一輪,宮廷頸得返約0.4-0.5cm, 建議放子宮托環。過左4日,到依家為止,醫院都叫我出院,跟返平時生活就可以,仲叫我唔好成日瞓床。(其實我覺得醫生都打定輸數,唉!)
我好驚,因為宮頸開曬就隨時隨地會生,依家個胎仲咁細,點好呀?返屋企休息,又冇人照顧到,係醫院,又日日俾人勸你出院。有冇JM case好似我咁?可以分享下嘛?我只想保得一日就一日,希望BB可以係我肚入面待多2個月。今年年中已失去第一個,我真係唔想失去第2個。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

醫生點講架?有冇話要注意d咩,20週6真係仲好細吖

大宅

littlepiglet123 發表於 16-12-18 10:51
20週6照結構,醫生發現宮頸開左,立即寫紙入院,第二日政府醫院照完一輪,宮廷頸得返約0.4-0.5cm, 建議放子 ...

你係咪已經加咗環?如果醫生話冇問題就唔洗怕,我14w時得1.7,但係我冇你咁好彩可以加環,我要做手術扎緊子宮頸仲要唔係普通嗰種手術,我依家37w啦
如果你都仲係擔心,我會建議你揾多個醫生照子宮頸,睇下會唔會手術扎好d,但係最安全係可以加環,手術始終要麻醉對bb唔係咁好

別墅

加咗托要盡量瞓床。
你喺邊間醫院加嘅?

別墅

加咗托要盡量瞓床。
你喺邊間醫院加嘅?

大宅

我要做媽媽 發表於 16-12-18 11:17
醫生點講架?有冇話要注意d咩,20週6真係仲好細吖

醫生淨係叫我如常生活就得,但我好唔安心。

大宅

Cheng_bb 發表於 16-12-18 11:21
你係咪已經加咗環?如果醫生話冇問題就唔洗怕,我14w時得1.7,但係我冇你咁好彩可以加環,我要做手術扎緊 ...

醫生話我因為週數大,做唔到手術紮子宮頸,所以一係放入托環,一係乜都唔做。我係睇劉子建醫生做結構時發現既,佢既suggestion 同政府醫生既suggestion一樣,一係乜都唔做,一係托環,一係手術...

大宅

Sabrina246 發表於 16-12-18 11:47
加咗托要盡量瞓床。
你喺邊間醫院加嘅?

PMH.但係醫院唔suggest我瞓床,要我行下,如常生活,勸我出院,我都唔知點好,我又唔知我個case 緊急唔緊急(屋企人唔想我出院,始終突然間有咩事,醫院都有姑娘醫生係度)...

大宅

littlepiglet123 發表於 16-12-18 10:51
20週6照結構,醫生發現宮頸開左,立即寫紙入院,第二日政府醫院照完一輪,宮廷頸得返約0.4-0.5cm, 建議放子 ...

你的情況再找second opinion la. 我記得看過很多posts講子宮頸環紥術,很多人找孫錫鴻醫生。我記得生前一次想找他諮詢,講情況比nurse知,她們會安排緊急看診一兩天之內可看。打去問下呀!
努力!

伯爵府

littlepiglet123 發表於 16-12-18 13:29
PMH.但係醫院唔suggest我瞓床,要我行下,如常生活,勸我出院,我都唔知點好,我又唔知我個case 緊急唔緊 ...

我冇依個經驗,但正常。。。。應該係叫人唔好行咁多,盡休息呀。

別墅

littlepiglet123 發表於 16-12-18 13:29
PMH.但係醫院唔suggest我瞓床,要我行下,如常生活,勸我出院,我都唔知點好,我又唔知我個case 緊急唔緊 ...

咁劉子健有冇叫你加托後瞓床?
如果喺孫醫生度加托嘅會建議瞓床到37週!
你不如再問下劉醫生,畢竟佢發現嘅,佢最了解你情況。

別墅

你一定要多休息,如果可以不出院,係醫院當然最安全!

大宅

馬上約孫醫生啦!千其唔好信政府醫院,BB有咩事後悔莫及,我而家第二胎35weeks,下個月頭去孫醫生度拆托,孫醫生由21weeks 安托寫紙我訓床到而家,我兩胎都宮頸短,好彩搵到孫醫生跟進!

複式洋房

咁你放左托未??如果唔可以做手術,就快d放托啦

我都有宮頸短問題,16週時係劉醫生度放托加塞藥,劉醫生話會一直開病假比我,所以而家係屋企卧床休息

大宅

littlepiglet123 發表於 16-12-18 13:26
醫生話我因為週數大,做唔到手術紮子宮頸,所以一係放入托環,一係乜都唔做。我係睇劉子建醫生做結構時發 ...

的確週數大有d手術係唔可以做,佢叫得你正常生活就應該冇問題嘅,要求返去check密d啦

男爵府

回覆 littlepiglet123 的帖子

宮頸鬆同宮頸開應該係兩回事黎既,

宮頸開既話即係分娩開始, BB會出來

宮頸鬆應該係宮頸短,

加左個可以防止BB出黎,

除左有作產徵兆要除左個扥.

否則係安全既,

我識人27周宮頸短, BB早產,

你既情況算係發現得早, 好好保護到BB, 要加油

祝福你

男爵府

rsbaby625 發表於 16-12-18 14:42
馬上約孫醫生啦!千其唔好信政府醫院,BB有咩事後悔莫及,我而家第二胎35weeks,下個月頭去孫醫生度拆托,孫 ...

同意! 既然睇左政府醫生唔安落就唔好信了! 呢個情況做媽媽既點可能如常生活⋯我都認為可以做到咩就做咩,就算冇手術可做自己都要瞓床多休息,盡自己所能保住呀B. 加油呀!

大宅

回覆樓主:

樓主唔好擔心!上星期四15/12香港電台第一台訪問左陳創斌醫生,題目係「流産與早產」,有講臥床休息能否防止早產,陳醫生話唔應該瞓床,詳細資料不如你聽返佢既訪問啦

16"40'有講,話真正既臥床休息其實對孕婦有危險,話會增加血管栓塞機會,你聽下佢既訪問啦

政府講可以存疑,但係陳醫生就要信啦,佢係母胎醫學醫生!

唔好以訛傳訛,道聽塗說!

節目重溫:
http://programme.rthk.hk/channel/radio/programme.php?name=radio1/healthpedia&d=2016-12-15&p=6794&e=406886&m=episode

男爵府

Cheng_bb 發表於 16-12-18 11:21
你係咪已經加咗環?如果醫生話冇問題就唔洗怕,我14w時得1.7,但係我冇你咁好彩可以加環,我要做手術扎緊 ...

請問你環扎後有冇正常生活,定係少啲出街減少走動?我都14週做咗普通環扎手術,日日心慌慌依然好擔心,想參考吓成功例子嘅做法。唔該晒!

男爵府

littlepiglet123 發表於 16-12-18 13:26
醫生話我因為週數大,做唔到手術紮子宮頸,所以一係放入托環,一係乜都唔做。我係睇劉子建醫生做結構時發 ...

你意思係劉子健話可以做手術?咁應該做噃

首頁

尾頁

跳至