2017年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

弟2胎,就快19週,只重了2磅,醫生要我努力食野。請問你地 so far重左幾多磅?
回覆 skkkaren722 的帖子

Hello skkkaren722,媽媽有冇孕吐/冇胃口食野?有部份媽媽懷孕時因為孕吐既關係令體重未有明顯既增加甚至輕左,只要產檢時醫生 話BB大小正常就唔使太擔心。一般整個懷孕期間體重增加大約11-16公斤之間(約25-35 磅),到懷孕中期開始每星期增加0.5 kg 。懷孕中期所需熱量同營養例如鈣、鐵、碘、葉酸會增加,媽媽要注意均衡飲食,除左正餐交替進食不同肉/菜/水果,可以試下加下午茶(例如高鈣低脂奶、乳酪 、果仁 )或睡前小食(例如梳打餅 、水果等)。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

第一胎 同你一樣過兩日就第19週 重左10磅

洋房

細佬Bebe 發表於 16-12-22 14:02
第一胎 同你一樣過兩日就第19週 重左10磅

我都係第一胎,差不多19週,已經重左5kg(emoji)係咪唔正常?

複式洋房

yin0810 發表於 16-12-23 08:28
我都係第一胎,差不多19週,已經重左5kg(emoji)係咪唔正常?

http://www.123r.com.tw/health-e4.htm
根據呢個網既指引 應該都係正常 唔駛咁擔心
有時會唔重的 我幾週前同而家一樣重 所以只要飲食好 同有適量運動 唔駛太擔心

男爵府

我頭三個月輕左4磅,之後又重返6磅

洋房

我都係第一胎
o岩o岩18週,重左7-8磅左右~

複式洋房

我都係18週,重左8磅多少少

首頁

尾頁

跳至