論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

ChineseHK 發表於 17-1-10 00:29
唔可以攞前10後0 的產假的!!!

係呀,問咗勞工處,話最多放前4後6,就算係前2後8都要雇主同意先得.

複式洋房

lemonstar28 發表於 17-1-10 08:57
咁佢生完BB點呀,帶返你屋企呀?

冇㗎,佢生完個bb都唔入得我屋,佢要搵人湊個b,佢要返嚟我地址住㗎

複式洋房

sosolittle 發表於 17-1-10 23:00
回覆 哈B媽咪 的帖子

你要佢照顧小朋友定大人?

做家務,但唔使煮飯,同幫手湊吓小朋友。

大宅

哈B媽咪 發表於 17-1-12 01:04
做家務,但唔使煮飯,同幫手湊吓小朋友。
依家你諗住點呀? 佢有左幾耐? 做到野嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

你家姐姐個約幾時到期?姐姐幾時生得?姐姐提出前10後0即可能約滿都未生得或者生左就想走,甘可能你只系比前4,之後姐姐就自己唔做。

其實大肚一樣可以做下家務屋企野,千萬唔好叫姐姐辭職,隨時比人告,唯有留到前4放假,講明產檢用自己假,你亦唔得閒照顧姐姐,bb生左都唔可以帶入
屋,一切根勞工條例。

複式洋房

sosolittle 發表於 17-1-12 12:41
依家你諗住點呀? 佢有左幾耐? 做到野嗎?

都冇得點,佢講咗好多次要做到完約,因為佢男朋友喺香港做嘢,所以佢都實唔會走。依家都叫佢照做家務,但有叫佢唔好琴高琴低囉,都俾好多時間佢休息㗎

複式洋房

yuyueng 發表於 17-1-12 13:45
你家姐姐個約幾時到期?姐姐幾時生得?姐姐提出前10後0即可能約滿都未生得或者生左就想走,甘可能你只系比 ...

佢8月頭完約,8月中生得,但佢今次係第二胎,好大機會早生,我哋都只會放前4俾佢。
冇呀,我哋都冇提過叫佢辭職,佢超級精甩邊,廢事俾佢有機會咬我哋一口

大宅

哈B媽咪 發表於 17-1-14 02:00
佢8月頭完約,8月中生得,但佢今次係第二胎,好大機會早生,我哋都只會放前4俾佢。
冇呀,我哋都冇提過叫 ...
你其實可以問問勞工處,8月頭完約,就算8月頭生,你都未必要俾產假佢…

大宅

哈B媽咪 發表於 17-1-14 02:00
冇呀,我哋都冇提過叫 ...
我好明白你心情,我係過來人,我要生,俾姐姐早左放假返去,諗住細b出世後可以一直有人幫手,點知一放完假返黎就有左,馬上要返去,因佢作嘔好厲害,咩都做唔到,新姐姐要3個月到,結果我係無人幫手情況下,湊住兩個坐月…

複式洋房

我想問幫姐姐買嘅保險要包啲乜?當真產檢生仔唔駛僱主包係咪?just checking

子爵府

哈B媽咪 發表於 17-1-9 23:22
佢男朋友喺香港,鬼佬嚟,勸唔到佢走了⋯仲自己搵晒健康院同今日竟然問我哋拎前10後0產假⋯
...

點前10後0呀?一生完就上班?有無可能?定係佢有計劃做啲咩呢?
]

大宅

sosolittle 發表於 17-1-14 14:09
我好明白你心情,我係過來人,我要生,俾姐姐早左放假返去,諗住細b出世後可以一直有人幫手,點知一放完假 ...

我而家咪係咁囉,啱啱生完,湊住兩個,佢就走咗返去,每日都一腳踢。

複式洋房

我依家呢個係賴死唔肯走我哋想補錢俾佢走都唔得,依家對住佢督眼督鼻,遲d個肚越來越大,都唔知仲俾唔俾嘢佢做好,依家已經要俾多咗時間佢休息

複式洋房

muihsu 發表於 17-1-15 02:38
點前10後0呀?一生完就上班?有無可能?定係佢有計劃做啲咩呢?

佢8月10號完約,8月廿幾號預產期,佢想完約前拎盡所有產假,因為佢知道完咗合約我哋就乜都唔使俾佢,奸到出汁

大宅

lemonstar28 發表於 17-1-15 12:33
我而家咪係咁囉,啱啱生完,湊住兩個,佢就走咗返去,每日都一腳踢。
...
你剛生完嗎?

大宅

回覆 哈B媽咪 的帖子

如佢咁奸,你最好唔好咁快答佢只可以前幾住,你請新姐姐未?
其實我覺得,如其他人~鄰居知道佢有左,佢地再左一句右一句,仲煩…

別墅

今日工人姐姐同我講有左,佢剛續約5個月。我應該點做?

複式洋房

sosolittle 發表於 17-1-15 16:33
回覆 哈B媽咪 的帖子

如佢咁奸,你最好唔好咁快答佢只可以前幾住,你請新姐姐未?

係呀,依家唔答佢住,遲d先答佢。未請新工人住呀⋯因為佢仲做到嘢就由佢做住先,咪等佢以為有咗唔使做,等到佢開始見肚先申請新工人吧⋯⋯好彩我哋一梯四伙人,都好少撞見嘅。

複式洋房

maymeow 發表於 17-1-15 22:31
今日工人姐姐同我講有左,佢剛續約5個月。我應該點做?

我早你一星期知道姐姐有咗如果你姐姐男朋友/老公喺菲律賓應該易d送走佢,可以用婉轉d嘅方法問佢想唔想返菲律賓安胎,如果佢願意,你補足錢俾佢就得,不過一定要係佢自願同搵人做見證簽名,唔係驚佢收咗錢反咬你一口話你迫佢辭職我個姐姐就唔肯走,死要留喺香港生,因為佢男朋友喺香港佢唔走都冇辦法,要留到佢完約或者自動辭職。

大宅

哈B媽咪 發表於 17-1-16 01:20
係呀,依家唔答佢住,遲d先答佢。未請新工人住呀⋯因為佢仲做到嘢就由佢做住先,咪等佢以為有咗唔使做,等 ...
你未請新姐姐? 依家好似話好耐喎,你要早少少搵呀,姐姐要湊一定二呀?

首頁

尾頁

跳至