跳至

首頁

尾頁

別墅

我本人是RN,明年移民去墨爾本,單親,無朋友。
而家小朋友,香港讀傳統學校,想問下去Melbourne, 讀public school 好定private school? 其實private school 有咩好呢?係咪入大學率會高D?

單親,要返工,點樣接送小朋友返學放學?有冇校車?

而家睇住D樓係咁升,我有小小積蓄,買樓先,定租樓先?定係留返比小朋友讀書?而家咩區讀書好?又咩區比較雜D,唔安全?

我已經畢業超過10年,如果淨係返早,晚班,不做night shift, 每兩星期大約take home salary 又幾多呢錢?。

因為我一個帶兩個小朋友,有好多問題,希望大家比D意見我。非常感謝😊

大宅

只能解答你部份問題,私校或公立學校要睇下你小朋友嘅程度同埋你能不能夠負擔學費,私校嘅設施同埋課程一定會全面啲,但唔係人人負擔得起。公立學校方面基本上登記就可以入學,佢哋學位充足。

至於交通方便你一定要學識揸車,能不能夠接送返學放學要睇下你份工行吾行得開,如果唔得嘅話可以考慮校車,不過唔係香港嗰種點對點,而係送到某幾個重要地點,小朋友再自行行路回家,或者睇下識唔識到一啲家長可以幫手接送,最簡單嘅方法就係搵屋嘅時候揀一啲係學校步行距離嘅地方,除咗落雨天基本上可以自己返學。亦有一啲小朋友會踩單車返學,要睇下你嘅小朋友道路經驗。

別墅

唔該曬你,小朋友課後多活動嗎?通常幾點?有課後活動又會放幾點?如果public school, 課後活動是另外收費嗎?
唔該曬🙏🏻

別墅

校車又點收費呢?

大宅

引用:唔該曬你,小朋友課後多活動嗎?通常幾點?

原帖由 louisewah 於 16-12-21 發表
唔該曬你,小朋友課後多活動嗎?通常幾點?有課後活動又會放幾點?如果public school, 課後活動是另外收費 ...
你小五果個生性嗎?仲要唔要你憂心?如果可以的話會否等小朋友再大些先過來?因為係到單親要返工又要湊小朋友絕對不易。

呢到學校無課後活動,通常有after school care, 幫你睇小朋友睇到6點。每間學校收費不同,約20幾至30幾 per head. 早上亦有託管,約7點開始,又係20至30幾蚊perhead. 如果你返full time, 即每日約$120for care. 不過有約一半rebate攞番。 還有一年約12星期假期,到時你要搵holiday care, 約100 per head...當然應該會有平些。

我呢到無校車,所以讚成之前有人講,最好搵返近學校住,咁會方便些。

如果你返night,咁你要搵人幫你睇小朋友,佢地太細,唔可獨留家中。

大宅

引用:我本人是RN,明年移民去墨爾本,單親,無朋

而家小朋友,香港讀傳統學校,想問下去Melbourne, 讀public ...
當你普通RN,比頂點你,係victoria 做 nurse,約$1330per week, 但未扣稅,扣稅後應該約有$1000per week.

伯爵府

louisewah 發表於 16-12-21 13:58
而家小朋友,香港讀傳統學校,想問下去Melbourne, 讀public ...

我ftm, 有老公幫手,一個湊二個小學都有難度。
我覺得呢度對家庭及小朋友的support 近乎零。家庭生活真係好似大陸的農村咁。多個人就多份勞動力。

我今日才同朋友提及,我唔知呢度的單親家庭是怎樣生活的。人手得一個。

男爵府

其實樓主有無諗清楚, 係唔係應該一個人帶住兩個咁細小朋友移民Melbourne?

我以前畢業後喺澳洲時喺Melbourne 地區醫院做過(physio),都覺得啲RN 好辛苦,啲病人咁鬼大仔(肥)下下要搬搬抬抬,啲wardman 又少,無香港咁多病人助理。RN 等唔切自己嚟好容易整親自己,見過唔少RN 因為back injury 要攞early retirement.

讀私立學校貴,公立學校又驚俾壞仔bully. Childcare 又貴,份糧俾埋childcare 都所剩無幾。
如果小朋友病咗返唔到學又去唔到childcare 咁點算?

就算唔住house 住flat, 都有唔小維修擔擔抬抬,下下搵workman 根本無可能(好多時有錢都唔願嚟做,嚟都要等前納後)。

我識啲澳洲single mums 都係攞benefits 唔會諗住做full time job, 最多細路大咗做part time, 未見過人好似你咁勇細路咁細,人生路不熟諗住過去做full time job, 係我一定唔會,起碼喺香港可以請工人照顧細路自己返工,等細路大啲考慮過Melbourne.

怕你過到去叫天不應,叫地不聞,害了孩子苦了自己。

別墅

好多謝大家意見。

講真,香港有工人姐姐,就算無朋友,湊小朋友返學放學都完全冇問題,但去到外國,冇人幫,都真係幾苦!

我咁勇(其實都諗咗好耐)想去Melbourne , 係因為在香港,我其實每天返工,放工,日趕夜趕,返到屋企,忙功課,溫習,真係每日最多得兩個鐘對著小朋友,我係單親,好希望可以多D時間照顧佢地,同佢地傾下計,玩下。香港讀書,真係苦,我每日要對最少15樣功課(兩個小孩),仲要溫默書,做閲讀報告,網上資料,我仲要輪班,好多時,我放工已經冇曬電,或者佢地已經瞓曬覺。平日有機會,我都會同佢地去半個鐘公園,之後去功課班。

所以,去Melbourne 讀書,會舒服D,冇咁急。
我以為RN 工作會比香港舒服D,因為香港,1對8-10,Melbourne , 係咪1對5?

如果稅後每星期有1千蚊,都好好,交租,水電,都好好用。咁係咪一星期返5日工?40個鐘?

男爵府

louisewah 發表於 16-12-21 23:45
好多謝大家意見。

講真,香港有工人姐姐,就算無朋友,湊小朋友返學放學都完全冇問題,但去到外國,冇人幫 ...

其實如果香港有屋企人睇住兩個細的,你應該自己先過去,搵到工試吓做搵埋屋,覺得返工同生活可以接受,正接兩個細嘅過去,咁會穏陣啲。

你未做過澳洲醫院,又唔係澳洲畢業,佢地啲澳洲音咁重完唔似英文,以前識啲香港physio 過到嚟, 直情話同病人溝通唔到,俾人指指點點。怕你接受唔到果邊work culture/ life style,未必如你想像中咁。

大宅

引用:好多謝大家意見。講真,香港有工人姐姐,就

好多謝大家意見。

講真,香港有工人姐姐,就算無朋友,湊小朋友返學放學都完全冇問題,但去到外國,冇人幫 ...
如果要租屋$1000 per week, 絕對唔好使。 你租屋每星期都用在成5,6百,得4,5百用來買 grocery, 比小朋友學嘢, 仲要比child care費用,好大機會你每星期要用你的儲蓄。

呢到學習真係無香港咁大壓力,但如果你因為話想多些時間陪小朋友,咁又未必達到。當你只返一至五,一早就要send小朋友去學校,又要遲遲先接佢地放學。返到屋企又趕頭趕命,成個family都好tense. 呢到無論你年資幾多,通常一年都係得20日假,其實無咩時間陪到小朋友。

工作方便,過到來唔係你選工,係工選你。有工做已經好好。同埋如果無local experience 比較難入返醫院,通常做age care, 福利無咁多,而且比較無咩人情味(個人感覺)。

大宅

1mocha 發表於 16-12-21 20:38
我ftm, 有老公幫手,一個湊二個小學都有難度。
我覺得呢度對家庭及小朋友的support 近乎零。家庭生活真係 ...
建議你去問下centrelink, 但好似至小要留澳洲24個月才可申請。好似每人有3xx每星期。單親特高。而且有centrelink 真係冇乜原因住Sydney同打工,去d 偏遠地方租一百幾蚊咪算。

別墅

多謝曬各位意見!

其實我都有諗過去偏遠D地區,但又怕佢地入大學難,如果我地去,我心底裏希望佢地可以留係當地工作,又其實因為我地冇咩親人,都希望佢地可以照顧自己,又可以係我身邊。

其實偏遠地區,入大學率會唔會低D,難D?偏遠地區會唔會資源冇咁好,冇咁完善?

我見大家都是談論大鎮,好少提及小鎮,其實,我心只想愉快學習,又有機會讀大學。

子爵府

你無親戚、朋友在Melbourne, 如果你小朋友病咗你揾邊個照顧佢地? 又要返full time 又有2個細路,個人覺得impossible. 不如在香港轉去活動教學英文直資學校,等中學先過來

大宅

引用:多謝曬各位意見!其實我都有諗過去偏遠D地

原帖由 louisewah 於 16-12-22 發表
多謝曬各位意見!

其實我都有諗過去偏遠D地區,但又怕佢地入大學難,如果我地去,我心底裏希望佢地可以留 ...
入大學唔係睇你住邊到。如果本身得,根本唔怕入唔到大學。唔得就算住大埠都入唔到。當然也睇你住邊到偏遠地方,有些偏遠地方支援真係比較小。不過你要留意,如果你住偏遠地方,相對便會難搵工。

如果純為入大學,不如考慮佢地大些過來讀fundation,然後接大學。我身邊好多朋友當年係香港入唔到大學,佢地過來讀foundation,然後入澳洲大學,佢地讀既科目都唔錯。

都係果句,你個case個人認為可以遲些走便遲些,等小朋友大些先過來,咁會易manage些。

大宅

引用:多謝曬各位意見!其實我都有諗過去偏遠D地

原帖由 louisewah 於 16-12-22 發表
多謝曬各位意見!

其實我都有諗過去偏遠D地區,但又怕佢地入大學難,如果我地去,我心底裏希望佢地可以留 ...
個人認為,係澳洲有樣好處,就係做嘢唔一定要有degree. 如藍領行業也可以好出色。同埋肯做,唔會餓死。

男爵府

樓主未去過澳洲生活,唔知澳洲嘅實際情況。小朋友學習係難題、搵屋搵工搵學校又係難題、生活上家居上要一腳踢兼湊住兩個小朋友係難題,最慘係起澳洲無支援無人幫無人問,你要知道當地就算高職位稅後都係$1000,一啲都唔好駛,我當你1兌7,都只係$28000。澳洲指數仲要高過香港,你覺得$28000好唔好洗?樓主真係唔好諗得太美好,我覺得小朋友仲係細,你好難可以自己返到full time又維持到以上所有嘢呀。

洋房

louisewah 發表於 16-12-21 13:58
絕對讃成以上咁多位給予的意見,我的情況機乎和你是一模一樣,只是在澳洲住了一段短時間,結果還是決定了先回港讀小學,起碼有工人姐姐有家人幫手。香港的生活雖然緊張但各方面都方便,有起事來都有人會幫下。
我都好想帶2個小朋友在Melbourne 生活,但每次我一想到,如果我病了或有咩突發事,點算好?就令我卻步。。。

如果你有咩問題可以聯絡我,睇下幫唔幫到你,或者 Whatsapp 😄😉

大宅

樓主你好勇!

以你情況真係無謂過泥住,等小朋友上中學先啦,到時放學都可以自己返屋址,有好多嘢佢地可以自己攪掂嘅時候,你就應該一個人都頂到。

其實除咗讀書開心啲,有咩其他原因你有咁勇嘅諗法?

別墅

多謝大家意見!

我咁勇,就因為我係單親,由小到大,我都係自己搞掂,我D小朋友,就因為有工人,所以就好多嘢唔識。但係,大果個都會同細果個落街買嘢食,落校車自己行返屋企,自理都0k。

再遲D去,我怕佢地D英文搞唔掂,又係得個吉(而家成績都係麻麻地),所以再到中學,我怕佢地難適應。

有冇人可以比D意見去偏遠地區,例如Newcastle, gosford 等。

首頁

尾頁

跳至