懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今天剛剛踏入20weeks,已經重左23lbs,平常都係正常份量一日2餐半,再日日加45mins散步都攪成咁…
未有之前168cm高25吋腰BMI 20.1,老公重成日話娶左個模特兒,呢家就成日無啦啦摸我個肚,唔知係咪笑緊我肚肥…
都成三十幾歲人,生完唔知重減唔減到,呢家反差真係太大,好難接受,鏡都唔想照。
利申:5月頭開刀生,唔駛番工,兩公婆自住。

複式洋房

20w重左23磅?上次講座姑娘講頭4個月重4-6磅,唔應該重咁多架喎。有冇睇醫生呀?

別墅

My小獅子 發表於 16-12-25 16:46
20w重左23磅?上次講座姑娘講頭4個月重4-6磅,唔應該重咁多架喎。有冇睇醫生呀?
...

有呀,我政府私家兩面都有睇,我主要係頭三個月重得多。
政府有叫我注意飲食,減鹽少糖,話越重順產果時越辛苦。
私家開刀果個就話係正常范圍,佢話有D媽媽會重60lbs添架,上星期叫我媽唔好燉花膠燉得咁密(因為我隔日飲)…

大宅

回覆樓主:

我生第一個時都係頭5至6個月重左2x磅,最後total重左3x磅,我165cm,未有時bmi18.7,生完你見到個bb,就覺得咩都值得。我果時仲要餵人奶,窮媽媽,食勁多都追唔到奶,結果生完我冇刻意減,人奶路半年就完了。因要湊仔就自然會瘦(我係ftm),唔洗一年就返家鄉,依家阿仔就快2歲,我又瘦左,d朋友同c6話我太瘦唔好睇。樓主,最緊要你同bb健康呀~

複式洋房

JennK 發表於 16-12-25 16:54
有呀,我政府私家兩面都有睇,我主要係頭三個月重得多。
政府有叫我注意飲食,減鹽少糖,話越重順產果時越 ...

醫生話正常就冇問題。不過自己都要注意下飲食。
最緊要係你同BB都健健康康!

別墅

My小獅子 發表於 16-12-25 17:00
醫生話正常就冇問題。不過自己都要注意下飲食。
最緊要係你同BB都健健康康!
...

我都知自己心理不平衡,有時會打俾我呀媽喊…
產檢果度睇到好多媽媽都係淨係得個肚大,手腳瘦瘦咁,
上黎呢度望下見到好多媽媽都話自己成個孕期都好似d明星咁重得廿幾磅,
都唔知自己點解會咁吸收,攪到呢家咁…

複式洋房

JennK 發表於 16-12-25 17:08
我都知自己心理不平衡,有時會打俾我呀媽喊…
產檢果度睇到好多媽媽都係淨係得個肚大,手腳瘦瘦咁,
上黎 ...

唔好喊,你喊 你唔開心 BB都會感受到架!開心D諗多d好既野!唔好咁擔心!樓上個JM同你情況差不多 到BB出世後都瘦返!你加油呀!

別墅

喜氣羊羊b 發表於 16-12-25 16:55
我生第一個時都係頭5至6個月重左2x磅,最後total重左3x磅,我165cm,未有時bmi18.7,生完你見到個bb,就覺得 ...

好羨慕呀~三十幾磅都好標準呀,我都會試人奶呀,睇書講會修身快d…不過我本身係中度貧血,我陪月話我應該會係窮媽媽,不過會盡量幫我上奶量,希望我可以做得到啦…

別墅

My小獅子 發表於 16-12-25 17:14
唔好喊,你喊 你唔開心 BB都會感受到架!開心D諗多d好既野!唔好咁擔心!樓上個JM同你情況差不多 到BB出世 ...

嗯!我要正面d,多謝鼓勵!

複式洋房

吾好飲咁密花膠湯了,頭三個月BB要的營養好小,你d花膠湯大部份比妈咪吸了。要飲平均一星期一兩次便足夠,多吾代表好的!

複式洋房

我果日私家醫生直頭叫我吾好食花膠,他说對將来喂人奶吾好,會塞乳腺喎!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁到咁差做乜,放鬆d,好好enjoy 陀b 日子。

別墅

S.C. 發表於 16-12-25 17:54
我果日私家醫生直頭叫我吾好食花膠,他说對將来喂人奶吾好,會塞乳腺喎! ...

個故事係咁既,話說我就到兩個月果時曾經流過6日啡,我媽知道我同我99提過,問過佢駛唔駛食咩補住BB,我99話佢唔識,叫我呀媽攪啦!
之後我媽就開始隔日帶烏雞湯黎喇,響第二,三個月果時害喜好勁呀,食唔到野,床又落唔好,都好在有我媽d燉湯濕下口,到照唐氐果時bb比原定細粒,唔夠長度,要隔一星期再照過,醫生話肥果十幾磅重晒落我度,我媽就開始迷上長胎既花膠湯(佢強調七個月停飲就唔會影響人奶),到上個星期連醫生都叫佢唔好再隔日煲,咁佢今個星期就開始愛上煲魚湯……

我知佢都係緊張我先隔日山長水遠拎野入黎比我,根本阻止不了媽媽的愛心,佢猛話生完就會瘦番…

BTY……99自從個零月果次知道我有左之後就無搵過我地了,做冬都無做,我老公話可能佢以為我叫佢幫我補身,嚇到佢影都無埋(我老公係大仔,我陀仔,重要係佢第一個孫)

別墅

bosch 發表於 16-12-25 18:03
咁到咁差做乜,放鬆d,好好enjoy 陀b 日子。

我就係怕我會係重五六十磅既媽媽,三十幾歲新陳代謝已經慢晒,相信唔會再有機會減番去未生之前……唯有呢家再盡量控制控制

男爵府

15週年勳章

我都有一星期飲 2-3次花膠湯
但我肥左26磅咋woo (大約8個月時停左花膠湯)
不過⋯而家過左預產期 都未生
等緊摧生⋯

別墅

工程進行中 發表於 16-12-25 18:40

你就好啦,好羨慕!
只能夠話自已衰在太吸收,已經知道有燉湯飲,正餐特登食少左,一日先兩餐半,有時肚餓都淨係忍到就忍,最多食個橙……結果都係肥晒落自己度……

別墅

工程進行中 發表於 16-12-25 18:40

你係咪都係第一胎?我身邊3個朋友都係三十幾歲,第一胎,3個都係遲過預產期要催生,重要3個都係陀女,超巧合!

複式洋房

我第一胎没有食花膠和燕窝。所有海鲜都不吃除了魚,生时重了廿多磅,到生後只重了2磅,完全不用减肥,仔仔出世有7.8磅tim!最重要小食多餐。

別墅

S.C. 發表於 16-12-25 19:22
我第一胎没有食花膠和燕窝。所有海鲜都不吃除了魚,生时重了廿多磅,到生後只重了2磅,完全不用减肥,仔仔 ...

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

樓主我21wk 重左廿幾磅其實好多女人都係甘,唔洗甘介意。

首頁

尾頁

跳至