時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Angel_Rose 發表於 16-12-26 16:26
我有朋友同你一樣,不過佢一年去四次,一次東京一次大阪,淨返果兩次就去其他地區 ...

我今年8月至12月去咗三次日本,東京、大阪、名古屋!

子爵府

歷史係用黎借古鑑今嘅
未經歷過
好難有嗰仲怨恨
六四我都無乜感覺家
相比日本
我更討厭美國

侯爵府

回覆:freespeech 的帖子

又唔會憎,只係心內諗你話返鄉下,日本人其實未必肯認你地,可能仲憎添,好似香港人看不起大陸人一樣。

伯爵府

針對日本而言的話我無咩感覺,我自己自日本漏野後無去過了 (以前係日本讀過書,去夠了),不過咩返唔返鄉下,總有好多中國人喜歡幻想自己唔係 chinese 唔係中國籍,俾佢講下自 high 下,佢又唔怕臉懵俾人心底笑一笑,有乜所謂

優悠在澳洲

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

freespeech 發表於 16-12-26 12:52
好憎人話去日本如返鄉下!
其實,不是什麼國仇家恨,去旅行見識下也沒什麼大問題。

哦…

水晶宮

一桩還一桩,你可以選擇揹住個歷史包袱不忘國仇家恨,但冇必要要别人同你一樣雖然我接受唔到有人叫中國為支那,但唔會因為歷史而排斥日本種種
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

我媽雖然成日話當年日軍害到佢家破人亡,但現在你問佢去旅行㨂日本定大陸?佢一年去三次日本都唔會三年去一次大陸!

水晶宮

Umelee 發表於 16-12-27 08:07
我媽雖然成日話當年日軍害到佢家破人亡,但現在你問佢去旅行㨂日本定大陸?佢一年去三次日本都唔會三年去一 ...

同我奶奶咁似,日日鬧大陸,但個個月都去,她老人家應該是愛國的,只是恨鐵不成鋼
少奶奶的身份,丫頭的命...

珍珠宮

對於日本侵略,世人針對的是他過去的「軍國主義」,此等行為是絕對不能容忍!

但是「軍國主義」可以代表整個日本國民嗎?

正如「納粹主義」可以代表整個德國民族嗎?

有必要將日本過去歷史錯誤,去遷怒無辜日本百姓嗎?

如果將「對歷史批判」及「兩地文化交流」相題並論,並作為因果關係,具有此思維的人,顯然對事物的分晣能力有異!如果把兩者刻意混淆視聽,挑起事端,明顯立心不良,令人生厭!

正如台灣剛剛發生「新竹中學事件」,該校歷史老師竟然帶領學生扮演納粹德軍,揮舞納粹黨旗,而老師親自扮演「希特拉」,此舉,在國際上,令人嘩然震驚!

除了顯示該位台灣歷史老師對歷史「無知」及「無感」,亦對當年受害者傷口再次灑鹽!

德國為此亦提出譴責!

所以有正確的歷史觀是很重要!

一間普通台灣中學在校內舉行表演,都可以弄出軒然大波!

真心唔想一些類似井底言論,像新竹中學一樣,跳出外國,在外國丟人現眼!

MsBusy    發表於 16-12-27 09:05

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

yongj 發表於 16-12-26 19:50
可能真係日軍留低的後代
所以話自己返鄉下lor

公爵府

feifei_baby 發表於 16-12-26 19:37
中學時讀了很多日本侵華的書,細個我麻麻會講三年零八個月的故事俾我當bedtime story,我打心底唔喜歡呢個 ...

我都係因為睇太多侵華既書討厭日本 但日本人根本連依段歷史都唔知

每次見到日本出既藥 都會諗起 依啲藥都係用中國人做活體實驗既成果

ranchu    發表於 16-12-28 23:54

公爵府

scheong 發表於 16-12-27 08:22
對於日本侵略,世人針對的是他過去的「軍國主義」,此等行為是絕對不能容忍!

但是「軍國主義」可以代表整 ...

日本人連依段歷史都無權知道 又點會有正確既歷史觀

大宅

freespeech 發表於 16-12-26 12:52
好憎人話去日本如返鄉下!
其實,不是什麼國仇家恨,去旅行見識下也沒什麼大問題。
支持你.
日本的問題唔係當年侵略過我地, 而係到而家都冇正式道歉, 唔認慰安婦, 南京大屠殺.

而且佢而家都仲同中國咁多衝突, 釣魚島, 南海, 似敵人多過朋友.

香港人反而話已經將國仇家恨擺低左? 仲善忘過加害者? 認真可笑.

ranchu    發表於 16-12-28 23:55

超級版主

超級版主

回覆樓主:

政治及時事話題或最終演變成時政討論,現已移到時政擂台

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

yip144 發表於 16-12-27 10:13
支持你.
日本的問題唔係當年侵略過我地, 而係到而家都冇正式道歉, 唔認慰安婦, 南京大屠殺.
咁除左返大陸同去台灣 , 好多地方都唔去得旅行喎..去個旅行都講到咁嚴重
咁同日本人結婚果啲係唔係直情要槍斃?

大宅

apgbs 發表於 16-12-29 03:30
咁除左返大陸同去台灣 , 好多地方都唔去得旅行喎..去個旅行都講到咁嚴重
咁同日本人結婚果啲係唔係直情要槍 ...
點解咁講呢? 好多地方冇正式道歉, 唔承認犯過戰爭罪行, 仲同我地而家有好多衝突咩?
除左日本, 我其他地方都OK 的.
好似韓國咁,中國同日本爭緊做亞洲大佬, 拉攏三弟絕對有必要

珍珠宮

yip144 發表於 16-12-27 10:13
支持你.

日本不敢正面面對自己的歷史事實,只是一味逃避,不肯真誠認錯改過,如何有將來?

德國過去曾經犯過大錯,但是他們真正認錯道歉、並且做足賠償受害人的工作,對以前的錯誤很警惕,所以今天很少人對他們的錯誤舊事重提。

男爵府

回覆 yip144 的帖子

即係當年8國聯軍,你覺得除左日本,其他可以一筆鈎銷當冇件事?你以為其他地方真係同中國冇野? 知唔知而家幾多外國人因為中國旅客行為而討厭中國?
仲有印尼當年排華呢? 又可以當冇件事?
Jm咁愛國,你真係任何日本出品,電視劇,電器之類,一樣都冇用過?
文革呢? 64呢? 你以為呢兩樣野又死得人少?

琥珀宮

feifei_baby 發表於 16-12-26 19:37
中學時讀了很多日本侵華的書,細個我麻麻會講三年零八個月的故事俾我當bedtime story,我打心底唔喜歡呢個 ...
安倍晉三最近去珍珠港只是默哀,日本政府從來冇承認過第二次

大戰佢地侵略嘅錯,相反,日本政府係博物館展出嚟嘅係第二次

大戰日本才是受害者,遭受到中、英美國的迫害,所以日本軍要

去反抗,死傷無數。係日本,你問個小朋友點解日本要珍珠港,

佢會答因為美國人扔日本2個原子彈囉,日本侵略始於1941,扔

原子彈於1946年,日本教育係將二次大戰本身侵略別國抹去,

而擴大日本人所受的傷害,變成日本人才是受害者,可恥到極點!

一日日本政府不承認責任不道歉,我係不會去日本,其他人如

何崇拜日本係別人的事。

補充內容 (16-12-31 15:40):
點解日本要打珍珠港。

首頁

尾頁

跳至