論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問下有bb嘅媽咪。我屋企姐姐要照顧一個15個月的bb,我同先生都要返工。平日婆婆會過來睇BB4個鐘到。印尼姐姐經常做唔曬家務,燙完折完的衫堆係她房窗台一星期先放返一次。先生的衫燙不完因她大約用3個鐘燙5件shirt衫。屋企。同埋她隔日才洗廁所,成日唔記得換床單,唔會organize baby 的玩具,我返到屋企的玩具仲係一地都係。想問下有bb嘅媽咪我係唔係應該降低要求?
姐姐之前係同一顧主做左3個約,都係有小朋友的家庭。我地對姐姐都好好,唔會鬧佢。姐姐唔黑面,同埋對BB好好。就係做野好慢,冇記性。姊妹有冇的方法可教下點樣train 姐姐?我已經有做野時間表比她。
Please kindly don't judge and help to share positive experience, support and advice only.

男爵府

畀面勳章

回覆:清潔屋企同洗燙衫要求高嗎?

係咪年紀開始大手腳慢,加上無咁好魄力,同佢傾傾,睇吓有咩問題。

大宅

其實你要示範比佢睇,例如你燙一件shirt要點樣同埋你用左幾耐,玩具點收拾你都要做一兩次,教佢點分類,應該就會好d。

別墅

aptcan 發表於 16-12-27 18:23
係咪年紀開始大手腳慢,加上無咁好魄力,同佢傾傾,睇吓有咩問題。

姐姐今年28咋

adrio    發表於 16-12-28 12:23

別墅

apple_sss22 發表於 16-12-27 19:04
其實你要示範比佢睇,例如你燙一件shirt要點樣同埋你用左幾耐,玩具點收拾你都要做一兩次,教佢點分類,應 ...

好多謝。我都覺得要親自示範啦(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

水晶宮

回覆樓主:

3個小時熨5件恤衫, 慢得有難度。你示範一次比工人睇如何做d家務

公爵府

婆婆睇bb期間需要姐姐幫手嗎? 燙衫期間姐姐會同時做其他嘢嗎? 前者如果嗰幾個鐘婆婆唔會要姐姐做嘢兼唔洗姐姐照顧bb,咁佢做嘢就太慢。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

我個賓4x,佢日日燙衫架喎.日日都有衫放我房,我地隔兩日或日日洗.你個係相當之有問題.佢第一日入屋已經同佢講左一星期換床單一次都有做.已經一年.要做唔使我叫.
你有冇話佢太慢唔滿意,做左幾耐?岩岩做一定要講唔得唔滿意,耐左就彩你都傻.初初一定要執得好正,嚴d. 

別墅

有冇編時間表比姐姐跟住做?

男爵府

如果可以最好示範下呀,我姐姐家務一般,我常示範+指導,因我是能手

別墅

heilok 發表於 16-12-27 20:30
婆婆睇bb期間需要姐姐幫手嗎? 燙衫期間姐姐會同時做其他嘢嗎? 前者如果嗰幾個鐘婆婆唔會要姐姐做嘢兼唔洗姐 ...

婆婆睇BB時姐姐唔使幫。同埋婆婆日日都帶BB去街玩個幾鐘等姐姐可以做野

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你姐姐做野太慢,熨5件恤衫都係半個鐘頭之內做完,你有冇留意佢工作過程,唔識控制時間分工,同hea做慢慢拖係心態上唔同既。前者可以教可以train, 後者就係懶冇得救炒得。

別墅

麻甩二少 發表於 16-12-27 22:26
有冇編時間表比姐姐跟住做?

有啊。同埋有講過多次

別墅

5R2H 發表於 16-12-28 07:52
你姐姐做野太慢,熨5件恤衫都係半個鐘頭之內做完,你有冇留意佢工作過程,唔識控制時間分工,同hea做慢慢拖 ...

我暫時覺得她係慢同冇sense.我要seriously同佢go through 一次啦

別墅

MMMHK 發表於 16-12-28 10:38
我暫時覺得她係慢同冇sense.我要seriously同佢go through 一次啦

同埋我想佢去上堂。唔知有冇用?

別墅

kit2004 發表於 16-12-27 20:40
我個賓4x,佢日日燙衫架喎.日日都有衫放我房,我地隔兩日或日日洗.你個係相當之有問題.佢第一日入屋已經同佢 ...

Thanks so much.佢剛過3個月,衣家train會太遲嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

MMMHK 發表於 16-12-28 10:59
Thanks so much.佢剛過3個月,衣家train會太遲嗎?

3個月都唔太遲,其實一黎見唔滿意就要講。唔好怕佢唔鍾意。快dtrain下佢。燙幾個鍾5件衫真係好高難度。我覺得會懶多。床單佢唔記得你果日叫佢換。有時我會寫list要佢做d乜。唔好話唔記得。

水晶宮

MMMHK 發表於 16-12-28 07:20
婆婆睇BB時姐姐唔使幫。同埋婆婆日日都帶BB去街玩個幾鐘等姐姐可以做野
...

叫婆婆果日湊b唔好出街,睇下佢攪乜。

首頁

尾頁

跳至