論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

印傭:Imronah,身份證:WX3916xx(x),Passport: B54356xx
離職日期:24-4-2017

1. <與面試時不符>
今年2月底剛到職,向僱主表示不喜歡與長者談話(面試時表示喜歡長者)。她表示要求每個星期日要放假,(面試時)表示願意每月有2個星期日加班。

2. <欺騙>
到職3星期後,沒有替長者量血壓,找回以往記錄填寫在當天血壓記錄上,沒有給長者喝水,於第二天早上,僱主向她了解時,她表示有量血壓並已給水長者喝,僱主表示從cctv上看見她沒有做到,並說出其一連串動作,她沒有即時道歉,給僱主責備後,才說出對不起。

3. <推卸責任>
例如:每天早上11:00需要預備煮粥的米,僱主於1:30時問她為何沒有預備,她說是僱主想煲飯給長者吃,但僱主清楚記得自己沒有說。

4. <懶惰>
做事求其,馬虎,不按僱主指示工作。

大宅

請加以下印傭, 麻煩晒!

名: FebriXnX MegXwXti
(X=蘋果第1個字母)

Date of birth:22Mar1993
Passport: 1A29CE7289-xxV
expiry date: 13AUG2020

扮野, 扮乖, 表裡不一, 講大話話自己老公撞車死, send埋張死人相過來, 呃我地同情心同$, 其實係返印尼happy, 另外有男朋友.....將會再返來hk搵工, 係我地度已經係第2次斷約

大宅

Lilik HaXXX Bt SuwaXX MisXX
HKID: WX300XX5(6)

初來已立刻問借錢
手機不離手與男人fb whatsapp及多大話, 無自律,玩電話至半夜,無心做工,偷睡午覺
教疏我仔囡講大話,隱滿她的錯處
大膽到講大話說完約回印尼照顧仔囡,禮物送了,無上機及在同區出現行走。
放假濃妝,濃香水。
心機重,番工及放假完全兩個人,同她住,完全無安全感…………

大宅

請加以下工人:

MARIYA ULFA (印傭)
HKID:WX235502(5)
合約終止日期:26 May 2017
終止合約原因:
1) 打小孩兩次 -分別於2014年2016年
2) 做part-time於2016年11月,被我發現的的房間有很多印尼頭巾及包頭巾,工人亦不怕地承認自已攪網上買賣,而存貨量也有3小箱.於2017年3月左右,多5盒Nu Skin 精華素跌落了我女兒的櫃底,原來櫃後面有大約10枝Nu Skin牙膏,還有10數枝Nu Skin香體露,另些精華素,綠茶粉,靈芝粉,body spa machine 及 face spa machine。而她也認她是做緊直銷,但最近有些貨賣不到出。我再次說結她知,她是不可以做part time的。她也亦有在Facebook 開fan page.。

3)偷野 : 筆鉋及袋仔, 煮食油

4)工人穿了我的衣服出街,我在facebook看到,她首先表示是自己的衣服,之後再話係我送給他⋯工人又在未問我之下,拿出我未開封的煮食用器以及一些我未用過的餐具,用來盛載食物並放上facebook show off, 及影我家中的陳設,本人覺得這個最嚴重,侵犯我的私所隱,這個便是導火線要我終止她合約。
5) 成日借錢: 由來做6個月左右問我地借錢, 斷斷續續到第二年, 我地決心唔再借, 便玩野.

之前關係OK, 但係成個人over哂!

**樣子可騙到人, 人久見人心, 佢以為自己先至係主人!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

Acosta, Joan Sernadilxx (1986-03-02) WX1166xx(6)
成日玩手機, 講大話,借錢走
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

別墅

stephani_ting 發表於 17-1-4 20:19
Welcome..I am doing this for therapeutic reasons. My dog died after being abused by our helper. We c ...

非常有用,謝謝

大宅

回覆:2017 Blacklist Domestic Helpers 姐姐 菲傭 工人 女傭 黑名單

請加:
MADRIAGA GINA BARILLOS , Philippines

WX228061(0) , passport:ER8971048,偷衣服 ,死口不認,話係我自己扔. 我肯定我沒有扔,因為個幾件衫係新買無耐
話佢幾句後,就黑面,做野差,關門大大力啪啪聲
不服從 , 我話有地方污穢, 佢就成日話自己唔舒服,聽日先再做返個件事,,
清潔家居從不主動, 佢d野叫佢做,佢就話聽日先, 到了聽日佢又扮忘記, 提佢做返就會黑面
你會好激心
偷$$

大宅

dargonmama 發表於 17-6-3 23:57
請加:
MADRIAGA GINA BARILLOS , Philippines

Add Archell* Ma*uiling
- 借僱主過橋來港慢慢再搵工,博炒,跳工
- 同其他工人講是非
- 唔識煮飯,黑面

複式洋房

Thx

大宅

thanks for sharing!

複式洋房

請加

Noga Gey Ann Berondo (Filipino)
Date of Birth: 17.June.1986
HK I.D. WX37226"X"(4)
Passport No. EC750724"X"

來了8個月, 大家關係一直良好. 兩星期前突然說家中有急事要急返家, 之後發現她出面問人借錢, 我們立即買了單程馬尼拉機票- 4/6 星期日給她 . 昨晚打去航空公司問.... 她沒有上機~

民房

大家千万不要请断约工人。

公爵府

睇到個list 好驚

我個就快terminate

叫jona 1981 孖六生日

民房

Thank you Step so much!

大宅

回覆樓主:

請加:

Name: NGAxx MARY ANN MIxxxx (菲)
DOB: 9-1x-198x
HKID: WX4056xxx
Passport: EB8339xxx

做第二日已講大話唔眨眼,問佢咩都話有做,到話有片睇,佢先至認。唔願抱我個仔,家務無做話有做,做左幾日後,叫佢唔好再咁講大話,佢就話唔做要辭職,我叫佢賠一個月或做多一個月,佢話無錢又要即走⋯⋯⋯⋯
我只可以用四個字形容佢-不知所謂

洋房

回覆樓主

請加:

Name: LABRADOR PANTALEON JANET(菲)
Passport:P0136205A
DOB: 4-4-1982

博炒:黑面、大吼、從小朋友身上耍心眼試圖誣陷小朋友(把自己身上因做菜濺油之傷嫁禍給小朋友,說是做朋友抓傷),把小朋友獨自留在緊靠馬路的大廈大堂⋯
故意不提醒僱主把護照還給她(僱主借去辦簽證),伺機報警。
多次神態兇狠,嚇哭小baby

已被即時解僱,並且未付代通知金。也許她向勞工處告我,我不怕。我有她大把證據資料。

大宅

回覆樓主:

剛在6 月12 日被解雇菲傭:

Bulatxx Janeth BajaxxEx475xxx / WX 132xxx6

DOB: 28 Sep 1976

之前表現已一般,工作至第五年開始出古惑,偷用小朋友八達通,問佢仲大大聲話唔知,放過佢一次之後變本加厲,越偷越多...又借財仔。

到昨天在家同佢攤牌,因怕我報警Janeth 自願寫信立即離開,拍哂片證明,去到agent 居然反口話我屈佢.

大話精講明要留在香港盡快搵新工。

佢主要在黃埔出沒,大家小心!

男爵府

其實有無一個 Excel file 咁的名單,揾都易些。

大宅

回覆樓主

請加
Pena Yolanda ravelo
Hkid: wx 405395(0)
Passport : EC5190502

海外賓,返工第六日拎搭單向僱主攞錢!成日躲在房中玩手機,晚上八點幾就閂門鎖門,雇主叫他不應。污糟難清潔的東西收藏於櫃頂,問他去咗邊,話唔知, 明明係佢放入去 。落雨唔收地氈入屋,懷疑偷嘢等等

複式洋房

回覆樓主:

請加:Hartini
DOB : 15 Mar 1986
Passport : B 357921''X''

印印,之前2個約係外地每度湊過3個小朋友,但實質對小朋友冇愛心!每日表面不停重複抹野,理都唔理我個女!返學連頭髮都唔幫我個女梳!我個女濕疹越黎越犀利,唔幫佢揸藥膏,由得佢嚴重!

貪靚,個頭又染又負離子!屋企有初B,叫佢紥住d頭髮就扮聽唔到!電話不離手,成日講電話,結左婚,有個2歳既仔,但最近識左個男朋友!

粗魯,無禮貌,成日黑面!破壞僱主財物,冇心機學野,黎左年半,廣東話學極都唔識,筷子又唔識用,唔識去買餸,無視僱主既指示!

首頁
12345...7

尾頁

跳至